Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Röportaj “Henkel karbon ayak izini 2030 yılına kadar %75 oranında azaltmaya odaklanıyor”
Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu Şirketleri arasında yer alan ve polietilen film ü...

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri  MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

MMO İstanbul Şubesi ve Hannover Fairs Turkey, yeni fikirlere destek verecek!

Sana...

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği  büyüyerek devam edecek

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği büyüyerek devam edecek

Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım, Turizm ve İş Forumu kapsamında, Türkiye ile Suu...

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye  eğitim verdi

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye eğitim verdi

Otomasyon endüstrisinde CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine önc...

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS, metakrilat kimyasının önemli bir global tedarikçisi olan Röhm GmbH ile di...

“Henkel karbon ayak izini 2030 yılına kadar %75 oranında azaltmaya odaklanıyor”

Dünyamız her geçen gün artan bir kirlilik tehdidi altında. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde de bu durum farklı değil. Dünyamızın yarınları ve gelecek nesiller için duyarlı yaklaşımı ile öne çıkan Henkel; Bref markası ile ülkemizin kıyıları için harekete geçti ve “Kıyılarda Temizlik Dalgası” adıyla çok özel bir proje başlattı. Henkel Türkiye Çamaşır ve Ev Bakım Genel Müdürü Güray Yıldız ile Henkel’in sürdürülebilirlik kapsamındaki çalışmaları hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Güray Bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1997 yılında Gillette’te kariyerime başladım. 1999’da Henkel’e geçiş yaparak Türk Henkel Çamaşır ve Ev Bakım Zincir Mağaza Temsilcisi oldum. 1999 - 2006 yılları arasında Türk Henkel’de Satış, Ticari Pazarlama ve Kategori Yönetimi Bölümlerinde yöneticilik yaptım. Daha sonra bir yıl süre ile Viyana’da Henkel Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’nde Uluslararası Marka Yöneticiliği görevinde bulundum. 2008 - 2010 yılları arasında Türkiye Geleneksel Kanal ve Saha Satış Yöneticisi pozisyonunda çalıştım. 2011’de ise Türk Henkel Çamaşır ve Ev Bakım Satış Direktörü oldum. 2014 yılından bu yana da Henkel Macaristan Çamaşır ve Ev Bakım Genel Müdürlüğü görevinin yanı sıra Türk Henkel’de Çamaşır ve Ev Bakım Genel Müdürü olarak kariyerime devam ediyorum. Evliyim ve iki çocuk babasıyım.

Henkel’in tüm dünyada lider yenilikleri, marka ve teknolojileriyle faaliyet gösterdiğini çok iyi biliyoruz. Sizin söylemlerinizle özellikle Henkel Türkiye’nin faaliyetleri ile ilgili kısaca bilgi alabilir miyiz?

Paris İklim Sözleşmesi çerçevesinde ve uluslararası toplum tarafından üstlenilen yükümlülük uyarınca küresel ısınmayı iki derecenin altında kalacak şekilde sınırlandırmak için, Henkel de iklimin korunmasına aktif katkı sağlama planını sürdürüyor. Kuruluşumuz, bu nedenle gerçekleştirdiği üretimde karbon ayak izini 2030 yılına kadar %75 oranında azaltmaya odaklanıyor. Henkel, öte yandan yine 2030 yılına kadar, üretimde kullandığı elektriğin %100’ünü yenilenebilir kaynaklardan tedarik etme konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaç için öncelikli hedef 2020 yılına kadar %50’lik orana ulaşmak. Henkel çevreye duyarlı bir kuruluş olma yolunda uzun dönemli vizyonunu da koruyor.

Sosyal sorumluluk, şirketinizin öne çıkan konuları arasında yer alıyor ve bu konudaki çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyoruz. Henkel’in sosyal sorumluluk felsefesi hakkında bilgi alabilir miyiz?

Biz; kurumsal vatandaşlık anlayışını, sahip olduğumuz sorumluluk hissinin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Bu yaklaşım, kurucumuz Fritz Henkel’e kadar dayanan bir gelenek ve şirket değerlerimizde köklü bir yere sahip. İşte bu geleneğin takipçileri olarak, sosyal sorumluluk konusunda öncü kimliğimizi sürdürmeyi öncelikli misyonlarımızdan biri kabul ediyoruz.

 “Sürdürülebilir değer yaratmak” firmanızın kurumsal kültürünü oluşturuyor. Henkel’in sürdürülebilirlik konusunda yaptığı ulusal ve uluslararası çalışmalar nelerdir?

Henkel olarak sürdürülebilir çevre kavramına büyük önem veriyoruz. 2030 yılına kadar ürünlerimizin ve teknolojilerimizin çevresel ayak izi karşılığında yarattığı değeri üç kat artırmaya yönelik bir idealimiz var. 

Öte yandan çalışanlarımızın da sürdürülebilirliği güçlü bir şekilde sahiplenmelerinin ideallerimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir katkısı olduğuna inanıyoruz. 2012 yılından beri, 50,000'in üzerinde çalışanımızın sürdürülebilirlik elçisi olarak eğitim almalarını sağlayarak Henkel'in bugüne kadarki en büyük eğitim girişimlerinden birini gerçekleştirdik. Çalışanlarımıza sadece sürdürülebilirlik konusunda bilgi aktarmanın yanı sıra onları, bu bilgiyi sosyal katkı sağlamak adına çalışma arkadaşlarıyla, tedarikçilerle, müşterilerle ve hatta okul çağındaki çocuklarla paylaşmaya teşvik ediyoruz. 

Bref, bildiğimiz kadarıyla TÜDAV iş birliğinde "Kıyılarda Temizlik Dalgası" projesini hayata geçirdi. Bu proje hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz?

Ülkemiz, deniz ve kıyılarının doğal güzellikleri, biyolojik çeşitliliği ve su altı varlıkları açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Bref olarak, bu zenginliğimizi korumak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için bu konuda önemli çalışmalar yapan TÜDAV (Türk Deniz Araştırmaları Vakfı) ile birlikte harekete geçtik. “Kıyılarda Temizlik Dalgası” adıyla çok özel bir proje başlattık. Bu sosyal sorumluluk projesi kapsamında; TÜDAV iş birliğinde İstanbul, İzmir, Samsun ve Adana’da Henkel çalışanları ve basın mensuplarının da katılımı ile birlikte kıyı temizliği gerçekleştirdik. Böylece ülkemizi çevreleyen Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege denizlerinde eş zamanlı olarak kıyıları temizledik. Toplanan plastik, cam ve metal gibi geri dönüştürülebilir atıklar ise geri dönüşüm tesislerine gönderilerek yeniden üretime kazandırılacak.  

BREF’in bundan sonra gerçekleştireceği sosyal sorumluluk projeleri olacak mı?

Bu projemizin bir sonraki bölümü dijital platformda gerçekleşecek. Bref olarak, denizlerimizin korunması ve deniz kirliliği için toplumsal bilinç oluşturmak üzere sosyal medyanın gücünü kullanmak istiyoruz. Bunun yanı sıra TÜDAV’ın, ülkemizin denizlerinde yaşayan memeli canlıları korumak için gerçekleştirdiği projesine de bir bağış ile destek olacağız.

Henkel’in döngüsel ekonomiye yaklaşımını nasıl tanımlarsınız? Geri dönüşümün sürdürülebilir çevre için önemi, ekonomi açısından anlamı ve katkısı hakkında neler söylemek istersiniz?

Geri dönüşüm, doğayı ve doğal kaynakları korumak için olduğu kadar, döngüsel ekonomi için de büyük önem taşıyor. Biz Henkel olarak bu önemin farkındayız. Bu amaçla, yeni ambalajların geri dönüştürülebilirliğini hızlı ve güvenilir bir şekilde belirleyebilmek için özel bir yazılım geliştirdik. EasyD4R adını verdiğimiz bu yazılımı da diğer şirket ve organizasyonların sürdürülebilir ambalajlama çözümlerini daha kolay geliştirebilmeleri için şirketimizin web sayfasında paylaştık. Şu anda ilgilenen şirketler, organizasyonlar ve uzmanlar, indirme işlemini ücretsiz olarak sayfamızdan gerçekleştirebiliyor.

EasyD4R, ambalajın geri dönüştürülebilirliğini, onun bileşimine ve ilgili temel materyaller, etiket ya da renkleri gibi bileşenlerinin bireysel ağırlık oranlarına dayanarak değerlendiriyor. Yazılım, söz konusu tüm materyaller, sınıflandırma esnasındaki tanımlama ve geri dönüşüm esnasındaki işlemden geçirme aşamaları için uygunluk bilgisi depoluyor. EasyD4R buna dayanarak, net sonuçları görüntülüyor: Her bir tasarımın yüzde olarak geri dönüştürülebilirliği ve optimum geri dönüşüm sağlayacak materyal kombinasyonları hakkında bilgi veriyor.

Sizce, daha sürdürülebilir bir sektör ve toplum yaratabilmek için plastik ve ambalajlar bugün hangi olanakları sunuyor? Henkel’in öne çıkan “Sürdürülebilir Ürün” örneklerinden ve kullanılan teknolojilerden bahsedebilir misiniz?

Henkel olarak, dünya genelinde Clin, Pril ve Bref Pronature serilerimizi %100 geri dönüşümlü plastik kullanarak üretiyoruz. Bu konuda Türkiye’deki ilk adımımızı ise Bref ile attık. Bref markamız şu anda Power Aktiv Pronature ürününün hem ambalajını hem de içerisindeki plastik koruyucusunu Haiti’de okyanuslardan toplanan %100 geri dönüştürülebilir plastiklerden üretiyor. Bu şekilde denizlerin atıklardan temizlenmesine ve plastik atıkların yeniden üretime kazandırılmasına da yardımcı oluyoruz. Henkel olarak tüm plastik şişelerimizin geri dönüştürülebilir olmasına büyük önem veriyoruz. 

Öte yandan Henkel, okyanuslardaki plastik atıkların önüne geçmeyi ve yoksulluk içindeki topluluklara fırsatlar yaratmayı amaçlayan sosyal bir kuruluş olan Plastik Bankası ile beraber çalışıyor. Yerel topluluklar, Haiti'deki gibi toplama istasyonlarında, topladıkları plastik atıkları para, bağış ya da sosyal hizmetler karşılığında teslim edebiliyor. Toplanan plastik atıklar, döngüsel ekonomiyi desteklemek için geri dönüştürülmüş malzemeler olarak tekrar kullanım için işleniyor.

Atık yönetimi ve geri dönüşüm konusunda Türkiye’nin mevcut durumu hakkındaki görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Dünyamız ne yazık ki artık alarm veriyor. Tüm insanların ve kuruluşların artık sürdürülebilirlik bilinci içinde hareket etmesi şart… Birçok marka bu durumu göz önünde bulundurarak, doğayı korumak için çeşitli adımlar atıyor. Biz de aynı sorumluluk anlayışı ile projeler geliştiriyoruz. Hem üretim hem de saha organizasyonlarında farkındalık sağlamak üzere projeler geliştirerek, çalışanlarımızın yanı sıra tüketicileri de bilinçlendirmek adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bref markamız da bu konuda attığı sosyal sorumluluk projesi adımlarına yenilerini ekleyecek. 

Güray Yıldız

Henkel Türkiye Çamaşır ve Ev Bakım Genel Müdürü

TEKNOLOJİ / TECHNOLOGY

Setting
Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Tuesday, 13 February 2024

Plastik enjeksiyon makinesi alanında kendini küres...

Readmore

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve  yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

Wednesday, 13 March 2024

ABB Robotik Bölümü Başkanı Marc Segura, daha önce ...

Readmore

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Thursday, 14 March 2024

Woojin Plaimm, dünyanın ilk e-teklif sistemini Tür...

Readmore

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Thursday, 01 February 2024

Sürdürülebilirliğe odaklanan dünyanın en büyük end...

Readmore

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik  iş birliklerini genişletiyor

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik iş birliklerini genişletiyor

Wednesday, 13 March 2024

TOMRA, yapay zekâ tabanlı atık akışı izleme alanın...

Readmore

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Wednesday, 13 March 2024

Genel merkezi Kocaeli’nde bulunan plastik geri dön...

Readmore

ÜRÜN / PRODUCTS

Setting
Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Thursday, 14 March 2024

KRAIBURG TPE, en az %73’ü geri dönüştürülmüş içeri...

Readmore

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Thursday, 01 February 2024

Siemens ve Salesforce hizmet sunumunu hızlandırmak...

Readmore

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Thursday, 14 March 2024

Endüstriyel otomasyon, teknolojik gelişmelerin iş ...

Readmore

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve  gelişmiş kontrol imkânı

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve gelişmiş kontrol imkânı

Thursday, 01 February 2024

Modern endüstriyel otomasyon sistemlerinin vazgeçi...

Readmore

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Thursday, 14 March 2024

CC-Link teknolojisinin global temsilcisi CLPA, güç...

Readmore

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Wednesday, 27 December 2023

Plastik ayıklama araştırma projesi OMNI, gıda sını...

Readmore

MAKALE / ARTICLE

Setting
Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Thursday, 07 March 2024

Dijitalleşme Sürecinin Ambalaj Üretiminde Kalite S...

Readmore

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli  Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Friday, 02 February 2024

Özet

Otomotiv endüstrisi her geçen gün kullanıcılar...

Readmore

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Thursday, 03 August 2023

Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar taraf...

Readmore

RÖPORTAJ / INTERVIEW

Setting
Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Friday, 02 February 2024

AVANPAK AŞ. Genel Müdürü Taha Kızılkaya ile gerçek...

Readmore

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

Tuesday, 21 November 2023

"Ticarileşen yeni ürünlerimizle ‘yerli ürün’ kulla...

Readmore

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Tuesday, 21 November 2023

“Avrupa’daki en büyük üretim hattına sahibiz”

Polib...

Readmore

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı