Thursday, Mar 28th

Last updateFri, 22 Mar 2024 8am

You are here: Home Röportaj “Türkiye’de ambalaj kalıplarını üretmeye başlayan ilk firmayız”
Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu Şirketleri arasında yer alan ve polietilen film ü...

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri  MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

MMO İstanbul Şubesi ve Hannover Fairs Turkey, yeni fikirlere destek verecek!

Sana...

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği  büyüyerek devam edecek

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği büyüyerek devam edecek

Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım, Turizm ve İş Forumu kapsamında, Türkiye ile Suu...

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye  eğitim verdi

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye eğitim verdi

Otomasyon endüstrisinde CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine önc...

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS, metakrilat kimyasının önemli bir global tedarikçisi olan Röhm GmbH ile di...

“Türkiye’de ambalaj kalıplarını üretmeye başlayan ilk firmayız”

Mehmet Ali Ustabaş  Erkoç Kalıp Genel MüdürüKalıp sektörüne 1980’li yılların başında adım atan bir ekibin, 1993 yılında profesyonelleşme kararı ile kurulan Erkoç Kalıp, Türkiye’de sektörün önde gelen firmalarından. Ürün kalitesi kadar müşteri memnuniyetini de ön planda tutan Erkoç Kalıp, özellikle ambalaj kalıpları üzerinde yoğunlaşarak kısa bir süre içinde bu sektörde yurtiçi ve yurtdışında güvenilir bir firma olmayı başarmış. Kalıp teknolojileri ve sektörün durumunu Erkoç Kalıp Genel Müdürü Sayın Mehmet Ali Ustabaş ile görüştük. Sizleri bu röportajımızla baş başa bırakıyoruz. 

Öncelikle okurlarımıza kısaca kendinizden ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?  

80’li yılların başında teknik liseden mezun olmamla birlikte talaşlı imalat sektöründeki yaşantım başlamıştır. Firmamızı kurmadan önceki çalışma hayatımda gerek çalıştığım firmayı kendi firmam gibi sahiplenmem, kalıpçılık mesleğini çok sevmem, gerekse çevremdeki insanların bilgi birikimlerinden ders çıkararak kendime kattıklarım sayesinde kısa zamanda kalıp bölümü sorumlusu oldum. Sonrasında ise 1993 yılında edindiğimiz tecrübeler sayesinde kendi aile firmamızı kurarak çalışma hayatımızı şimdiki firmamızda devam ettirmeye karar verdik.

Erkoç kalıp olarak ambalaj kalıpları sektöründe deneyiminiz ve birikimizle uzun süredir faaliyet gösteriyorsunuz. Kuruluş amacınız ve gelişim sürecinizi okuyucularımızla paylaşabilir misiniz?

Firmamızı plastik mutfak eşyaları ve plastik kalıpları üretmek üzere kurduk. Kalıp bölümümüz 1996 yılından itibaren sektörümüzdeki firmaların, ambalaj kalıpları Türkiye’de yapılamıyor serzenişlerinden ve yaşadıkları olumsuz deneyimlerinden yola çıkarak özellikle ambalaj kalıpları üzerinde yoğunlaştık. Kısa bir süre içinde gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışındaki müşterilerimiz güvenilir bir kalıp tedarikçisi olduğumuzu ifade etmektedir.

Daha önceleri Avrupa menşeili kalıp üreticilerinden temin edilen kalıp sayısını azaltarak, hem paramızın kendi ülkemiz içerisinde kalmasını, hem de bu ülkelere göre daha uygun ücretlerle kalıp yaparak ambalaj sektöründeki maliyet kalemlerinde bir nebze de olsa fayda sağladığımız kanısındayız.

Ürün gruplarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Firmamız ince cidarlı ve IML adı verilen etiketleme sistemine uygun, ambalaj sektörüne hitap eden, hızlı çevrim süresine sahip plastik enjeksiyon kalıpları üretmektedir. Aynı zamanda mutfak eşyaları sektörüne hitaben kendi plastik üretim tesisimiz vardır. Ambalaj sektörüne ve kendi üretim tesisimize kalıp imalatı yapmaktayız.

Önümüzdeki dönemde yeni bir ürün, yatırım ya da proje çalışmalarınız olacak mı?

Hem kalıp üretimi, hem de plastik enjeksiyon ürünleri imalatımızda sürekli iyileştirme, teknolojik değişim bilinciyle yatırımlarımıza devam etmekteyiz.

Erkoç Kalıp şu anda planladığı konumda mı? 2016 yılı hedefleriniz açısından nasıl geçti? 2017 yılı ile ilgili hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Hem ülkemiz içerisinde hem de çevremizdeki ülkelerde yaşanan sıkıntılara rağmen, ihracat ağırlıklı olarak çalışan bir firma olarak sorun yaşamadan 2016 hedeflerimizin de üzerinde gerçekleşmiştir. Firmamız açısından 2017 yılında da mevcut üretim kapasitesini dolduracak şekilde geçeceğini umuyoruz.

Satışını yaptığınız ürünleri daha sonrasında nasıl bir hizmetle destekliyorsunuz?

Mevcut ölçüm kontrol makine ve teçhizatlarımızla, özellikle yurtdışı kalıplarımız öncelikli olmak kaydıyla, müşterilerimizdeki kalıplarımızda kullanılan parçaların ölçüsel olarak arşivini tutmaktayız. Bu sayede müşterimizin yaşadığı sorunla ilgili parçayı firmamıza göndermesini beklemeden imalatını olabilecek en hızlı şekilde gerçekleştirmekteyiz.

Müşterimizin ihtiyacına bağlı olarak deneyimli servis elemanlarımız mevcuttur. Örneğin Avrupa Birliği kapsamındaki müşterilerimizin servis talebine hızlı yanıt verebilmek amacıyla servis personelimizin pasaportlarında schengen vizelerinin olmasına özen gösteriyoruz. 

Dünyadaki gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz? Teknoloji hızla gelişirken siz teknolojiyi kendi bünyenizde nasıl uyguluyorsunuz?

Sektörümüzle ilgili fuarlara, makine ve teçhizat üreticilerinin open house davetlerine iştirak ederek, aynı zamanda sektörümüzle alakalı yayınları ve yenilikleri takip ediyoruz. Tesisimizin ihtiyacına bağlı olarak yeni teknoloji yatırımlarımızı yapıyoruz.

Erkoç Kalıp olarak satın almalarda müşterilerinize nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?

Özellikle ambalaj kalıpları satın alacak personelin konusunda bilgi ve birikiminin iyi olması gerekmektedir. Aynı şekilde ambalaj kalıpları konusunda ihtisaslaşmış ve deneyimli kalıp tedarikçilerine yönelmeleri önemlidir. Daha sonrasında sürpriz sonuçlarla karşılaşmamak için kalıbını istediği ürünün tüm detaylarını iletmesi önemlidir. Kalıp imalatına başlandıktan sonra bu tip konularda geri dönüş bazı durumlarda mümkün olamamaktadır. Veya zamanı uzatmakta, pahalıya mal olmaktadır. Bu sebeple müşterinin ihtiyacını başta doğru belirtmesi ve bu konuda deneyimli olan kalıp tedarikçisinin de onu ilgili konularda uyarabilmesi önemlidir.

Türkiye’de sektörün bugün gelmiş olduğu konumu, şu anda içinde bulunduğumuz piyasa koşullarını da göz önünde bulundurarak değerlendirirsek neler söylersiniz?

Tüm dünyada gelişmekte olan ambalaj sektörüne yönelik olarak, müşterilerimiz açısından, tedarikçi bir firma olarak, gerek teknoloji, gerekse bilgi ve birikim olarak Avrupa seviyesine yakın olduğumuzu düşünüyoruz. Hatta bazı ismi bilinen Avrupalı tedarikçilerden iyi olduğumuz konusunda müşterilerimizden geri bildirim alıyoruz.

Sektörde kalıp imalatı konusunda bir yere kadar gelmiş olmamıza rağmen sektörün malzeme ve ekipman tedarikinin büyük bir kısmında yurt dışına bağımlı olmamız sebebiyle yurt içerisinde tutabileceğimiz paranın büyük bir kısmını yurt dışına göndermek durumunda kalmamız ülkemiz açısından bizi üzmektedir.

Erkoç Kalıp’ı sektörde farklı kılan nedir? Neden tercih edilmeli?

Türkiye’de ambalaj kalıplarını ilk üretmeye başlayan firma olmamız sebebiyle bu konudaki deneyim, tecrübemiz ve aşkımız bizi öne çıkarmaktadır. Her bir kalıba başlarken halen heyecanlanırız. Ona yeni bir şeyler katmaktan keyif alırız mutlu oluruz. Ayrıca bu deneyim ve tecrübe sayesinde Türkiye’de ilk stack kalıbını, saplı kova kalıbını ve aynı şekilde ilk çift renk saplı kova kalıplarını yurt içi ve yurtdışına ürettik. Bu ülkede margarin kutusu dışarıdan ithal ediliyordu. Çok gözlü çok ince cidarlı kalıpları ilk defa Türkiye’mizde ürettik. Bu sayede, diğer firmalara da örnek olduğumuzu, kendi ifadeleriyle ufuklarını açtığımızı ve bundan dolayı da mutlu olduğumuzu motive olduğumuzu belirtmek isteriz.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Ülkemiz insanlarının gerek sanatkâr ve gerekse ürün üreten firmalarımızın birbirlerini rakip görmek yerine, aynı işi güzel yapmaya çalışan, ülkemizin adının iyi anılmasına vesile olmasına sebebiyet verecek bilinçte hareket eden bireyler ve kurumlar haline gelmesi ile daha mutlu olmamızı temenni ediyoruz. Ülkemizde ve dünyada yaşanan son durumlar sebebiyle, savaşsız, huzurlu, mutlu bir dünyada birbirlerine anlayışla yaklaşan insanların olması dileğimizdir.

Sektörümüze olan bilinçli katkınız ve firmamıza olan ilginizden dolayı teşekkür ederiz.

TEKNOLOJİ / TECHNOLOGY

Setting
Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Tuesday, 13 February 2024

Plastik enjeksiyon makinesi alanında kendini küres...

Readmore

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve  yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

Wednesday, 13 March 2024

ABB Robotik Bölümü Başkanı Marc Segura, daha önce ...

Readmore

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Thursday, 14 March 2024

Woojin Plaimm, dünyanın ilk e-teklif sistemini Tür...

Readmore

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Thursday, 01 February 2024

Sürdürülebilirliğe odaklanan dünyanın en büyük end...

Readmore

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik  iş birliklerini genişletiyor

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik iş birliklerini genişletiyor

Wednesday, 13 March 2024

TOMRA, yapay zekâ tabanlı atık akışı izleme alanın...

Readmore

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Wednesday, 13 March 2024

Genel merkezi Kocaeli’nde bulunan plastik geri dön...

Readmore

ÜRÜN / PRODUCTS

Setting
Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Thursday, 14 March 2024

KRAIBURG TPE, en az %73’ü geri dönüştürülmüş içeri...

Readmore

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Thursday, 01 February 2024

Siemens ve Salesforce hizmet sunumunu hızlandırmak...

Readmore

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Thursday, 14 March 2024

Endüstriyel otomasyon, teknolojik gelişmelerin iş ...

Readmore

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve  gelişmiş kontrol imkânı

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve gelişmiş kontrol imkânı

Thursday, 01 February 2024

Modern endüstriyel otomasyon sistemlerinin vazgeçi...

Readmore

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Thursday, 14 March 2024

CC-Link teknolojisinin global temsilcisi CLPA, güç...

Readmore

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Wednesday, 27 December 2023

Plastik ayıklama araştırma projesi OMNI, gıda sını...

Readmore

MAKALE / ARTICLE

Setting
Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Thursday, 07 March 2024

Dijitalleşme Sürecinin Ambalaj Üretiminde Kalite S...

Readmore

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli  Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Friday, 02 February 2024

Özet

Otomotiv endüstrisi her geçen gün kullanıcılar...

Readmore

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Thursday, 03 August 2023

Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar taraf...

Readmore

RÖPORTAJ / INTERVIEW

Setting
Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Friday, 02 February 2024

AVANPAK AŞ. Genel Müdürü Taha Kızılkaya ile gerçek...

Readmore

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

Tuesday, 21 November 2023

"Ticarileşen yeni ürünlerimizle ‘yerli ürün’ kulla...

Readmore

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Tuesday, 21 November 2023

“Avrupa’daki en büyük üretim hattına sahibiz”

Polib...

Readmore

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı