Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Röportaj Ravago Petrokimya A.Ş. CEO’su Sami Amira
Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu Şirketleri arasında yer alan ve polietilen film ü...

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri  MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

MMO İstanbul Şubesi ve Hannover Fairs Turkey, yeni fikirlere destek verecek!

Sana...

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği  büyüyerek devam edecek

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği büyüyerek devam edecek

Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım, Turizm ve İş Forumu kapsamında, Türkiye ile Suu...

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye  eğitim verdi

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye eğitim verdi

Otomasyon endüstrisinde CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine önc...

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS, metakrilat kimyasının önemli bir global tedarikçisi olan Röhm GmbH ile di...

Ravago Petrokimya A.Ş. CEO’su Sami Amira

“Geri dönüşümden elde edilen plastik üretimi konsepti bizim DNA’mızda var”

Çevreci yaklaşımlar çerçevesinde, müşteri ve tedarikçi iş partnerlerimizle geri dönüşüm çalışmalarımız her geçen gün artarak devam ediyor. Şu aşamada işbirliği yaptığımız firmaların granüle ettikleri atıkları kullanmaktayız. Bu çalışmalara hız kazandırmak için de hem üretim hurdaları/atıkları, hem doğaya bırakılmış plastik atıkları değerlendirmek için İzmir Aliağa tesisimizde Geri Dönüşüm fabrikamızın yatırımına başladık. Muhtemelen 2024 yılı başlarında, 30,000 MT/yıl kapasiteli geri dönüşüm fabrikamız hizmete başlamış olacak.

20 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de faaliyette olan Ravago Petrokimya'nın kuruluşuyla birlikte bugüne kadarki faaliyetlerini ve başarılarını paylaşabilir misiniz? 

1998'den bu yana Türkiye’de yaptığı yatırımlarla plastik sektörünün önemli oyuncularından biri haline gelen Ravago, 2013 yılında Türkiye’deki tüm plastik üretim şirketlerini Ravago Petrokimya AŞ. çatısı altına topladı. Bugün Ravago Petrokimya; Taysad (Kocaeli) ve Aliağa (İzmir) üretim tesislerinde toplam 255 bin m² alan üzerinde faaliyet gösteren, 300 bin tonluk üretim kapasitesi ile polimer hammadde üretim ve satışında, Türkiye’nin 2’nci büyük plastik üreticisi konumundadır. 

Üretim faaliyetine 2001 yılında Gebze’de, Termoplastik Elastomer ve Mühendislik Plastikleri ile başlayan firmamız, 2019 itibari ile İzmir Aliağa tesislerinde Endüstri 4.0 otomasyon sistemi ve 80 bin ton üretim kapasitesiyle, Türkiye’nin lider teknik kompound üreticisi sıfatını taşıyor. Türkiye’de hem elastomer, hem mühendislik plastikleri üretiminde başka bir rakibimiz bulunmazken, Avrupa ve dünyada da bunun örneği çok çok azdır. Aynı fabrikada bu iki kompaund ailesini aynı anda üretmek çok büyük bir planlama ve organizasyon gerektirmektedir. 2012’de grubumuzun poliüretan alanındaki ilk faaliyetini kendi bilgimizle başlattıktan sonra, hızla büyüyen talep doğrultusunda TAYSAD tesisimize taşınarak, yıllık 10 bin ton TPU kapasitesine sahip Türkiye’nin ilk termoplastik-poliüretan tesisini kurduk.  

2012 yılında yapmış olduğumuz global satınalma ile Aliağa’da Ravago Petrokimya’nın ilk adımlarını atmıştık. O günlerde 50,000 MT/yıl EPS (Genleştirilebilir Polistren) üretimi yapan tesisi, hızlı bir şekilde modernize ederek ve kapasite arttırımında bulunarak, 250 bin ton üretim kapasitesine ulaştırdık. Türkiye’nin ilk ve en büyük, Avrupa’nın ilk 3 üreticisi konumundayız. 

Ama asıl önemli olan, Kompaund tesisimizle EPS tesisimiz arasındaki entegrasyonu sağlayarak, Ravago’nun dünya üzerindeki en büyük üretim yerleşkesini Aliağa’ya kazandırmamız oldu. 2013 yılında yaptığımız bir diğer satın alma ile poliüretan sistemlerinde de faaliyet göstermeye başlayarak, TAYSAD tesisimizde 300'den fazla çeşitte poliüretan sistem üretimini gerçekleştiriyoruz.

Ravago Petrokimya şirketimiz Türkiye’nin en büyük ilk 100 sanayi kuruluşu arasında 76’ıncı sırada yer alarak, sadece ülkemizde değil, ihracat yaptığımız 50 ülkede de özellikle tercih ediliyor. Şirketimiz bugün 50 ülkeye yapmış olduğu ihracat ile plastik hammadde ve kauçuk gruplarında Türkiye’nin 1’inci büyük ihracatçısı konumunda. Önümüzdeki 3 yıl içinde de dış pazarlardaki satışlarımızı arttırarak güçlü bir marka stratejisi yürütmek, pazarlarımızın gelişen taleplerini karşılayan teknik lider tedarikçi olmak en önemli amaçlarımızdan biri. 

Ravago Petrokimya'nın istihdam ettiği çalışan sayısını ve Ar-Ge Merkezi’nde çalışan sayısını öğrenebilir miyiz? 

Ravago Petrokimya bünyesinde, 56’sı Ar-Ge Merkezi’mizde olmak üzere toplam 661 kişi çalışmaktadır. Bu sayının içindeki beyaz yaka oranı diğer üretim tesislerine kıyasla yüksek olup, eğitim seviyesi olarak da oldukça üst düzey bir seviyeyi yakalamış durumdayız. 

Ar-Ge faaliyetleriniz sayesinde sektörünüzde ne gibi yeniliklere, yeni ürünlere imza attınız? Bu firmanıza ne kattı?

Biz hep fark yaratacağımız, geleceğimizi düşünüyoruz. 2017’de faaliyete geçen Ar-Ge Merkezi’mizin, 56 kişilik tecrübeli çalışanıyla, engin bilgi birikimiyle, eriştiğimiz geniş ürün yelpazemizin yanı sıra, piyasada olmayan her özel ürün talebine ve her türlü çözüm arayışına da hizmet veriyoruz. 

Sektörün lider OEM ve tedarikçileriyle yakın çalışmalarımız, üniversitelerdeki profesyonel iş birliği anlaşmalarımız, bizim geleceğe göre konum almamızı sağlıyor. Ar-Ge Merkezi’mizin açılışından bu yana başta otomotiv, beyaz eşya, inşaat ve ambalaj olmak üzere hizmet verdiğimiz sektörlerin taleplerine göre belirlediğimiz 7 projemiz TÜBITAK onayı aldı. Otomotivde ağırlık azaltma, tüm sektörlerde kullanılabilecek antimikrobiyel çözümler, geri dönüştürülmüş ürünler, doğada çözülebilir çevre dostu plastikler, yüksek sıcaklık dayanımlı plastikler, ısı izolasyonu yüksek siyah genleştirilebilir polistren, endüstriyel/tekstil uygulamaları için geliştirilen ve nefes alıp verebilen termoplastik poliuretan bunların sadece birkaçını oluşturuyor. Ar-Ge’ye verdiğimiz önem geliştirdiğimiz yeni uygulama ve pazarlar ile markalarımızı tüm dünyaya kanıtlıyor. Ar-Ge Merkezi’mizde her yıl geliştirilen yeni ürünlerin, hem Türkiye hem de dış pazarda yapılan satışları, yıllık ciromuzun yüzde 10’unu oluşturmaktadır. Bu oran orta-uzun vadede geliştireceğimiz yeni ürünler, hatta oyun-değiştiren diye adlandırdığımız projelerle giderek artacak. Dünya üzerindeki yenilikçi ve saygın üreticilerin hedeflediği yüzde 20 oranı, bizim de varmak istediğimiz noktadır. 

İhracatla ilgili başarılarınızı ve büyüme stratejilerinizi öğrenebilir miyiz? 

İş birimlerimizin faaliyet alanı ve Ravago’nun Global’deki üretim tesislerinin aynı iş kollarındaki üretim bölgelerine göre, ihracat ülkelerimiz değişmektedir. Globalde büyük bir firmanın parçası olmamız sebebiyle, diğer coğrafyalardaki fabrikalarımızın pazarına nüfuz edemeyiz. Türkiye’nin stratejik durumuna göre ihracat yapacağımız bölgeler başta Avrupa olmak üzere Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu, Afrika ve Avustralya. Ravago’nun üretim faaliyeti gösterdiği diğer bölgelerde ise, Ar-Ge üssü konumunda bazı özel ürünleri, sadece Türkiye’de üretip bu bölgelere ihraç ediyoruz. Biz hem mevcut ihracat bölgelerimizde yeni geliştirdiğimiz teknik ürünlerle pazar payımızı, hem de gelişmekte olan ülkelerde satışımızı artırmaya devam edeceğiz. Ravago Petrokimya, 2021 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan şirketler sıralamasında 90’ıncı sırada yerini aldı. 2021’de 210 milyon dolar ihracat yaptık ve 2023 yılında 300 milyon dolar ihracat seviyesine ulaşarak bu listede ilk 50’ye girmeyi hedefliyoruz. Bu arada Ravago Petrokimya haricindeki, Ravago Türkiye şemsiyesi altında faaliyet gösteren diğer firmalarımızdaki ihracat başarılarımız da bizi ayrıca gururlandırıyor.

Plastik sektöründe birçok alanda faaliyet gösterdiğiniz Türkiye'de liderlikleriniz söz konusu. Orta vadede büyüme ve yeni yatırım planlarınız var mı?  

2017-2019 bizim için yıllar öncesinde planladığımız atılımları hızla gerçekleştirdiğimiz bir dönem oldu. 2017’de Ar-Ge Merkezi’mizin açılması, 2018-2019 yıllarında Endüstri 4.0 ile tam otomasyon ile çalışan Aliağa Kompound tesisimizin kurulması ve Gebze tesisimizin taşınması, son olarak da Aliağa EPS tesisimizdeki %30 kapasite artışı ile bu süreçte toplam 50 milyon Euro yatırım yaptık. 

2021 yılında ise satış rakamlarımızı en üst noktaya çıkararak daha evvel yatırımlarını yapmış olduğumuz yüksek kapasitelerimizin verimli olarak kullanımına başladık. Son yıllarda pandemiye rağmen, tüm iş birimlerimizde hem Türkiye pazarında hem de ihracatta büyüdük. Orta ve uzun vadede de en önemli amacımız Ar-Ge Merkezi’mizde geliştirmekte olduğumuz sektöre öncülük edecek, katma değeri yüksek hatta oyun-değiştiren ürünlerle başta Türkiye ve Avrupa olmak üzere tüm bölgelerde büyümeye devam etmektir. Ravago’nun çevre bilinci, 1961’den bu yana geri dönüşüm işi içinde olması sebebiyle, gerek Türkiye’de gerek dış pazarda artan geri dönüşüm malzeme talebi sebebiyle, Aliağa’da yeni yatırım kararı almış bulunmaktayız. Muhtemelen 2024 yılı başlarında, 30,000 MT/yıl kapasiteli geri dönüşüm fabrikamız hizmete başlamış olacak. 

Dünya genelinde karbon emisyonunu sıfırlamaya yönelik ekonomik modellerin önem kazandığı bu dönemde, Ravago’nun sürdürülebilirlik adına yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz?

Ravago’nun, 1961 yılında plastik geri dönüşüm iş alanında faaliyete başladığını hatırlatmak isterim. Firmanın kuruluş amacı bu konsept üzerine üretim yapmaktı. Bu iş kolumuz Avrupa ve dünya pazarlarından gelen yoğun taleple her geçen yıl büyümektedir. Fiziksel geri dönüşüm yanında, kimyasal geri dönüşüm konusunda da Ravago, bu konuda dünya devi kabul edilen firmalarla işbirliğine girmiş bulunmaktadır. Özetle, geri dönüşümden elde edilen plastik üretimi konsepti bizim DNA’mızda var diyebiliriz. 

Çevreci yaklaşımlar çerçevesinde, müşteri ve tedarikçi iş partnerlerimizle geri dönüşüm çalışmalarımız, her geçen gün artarak devam ediyor. Şu aşamada işbirliği yaptığımız firmaların granüle ettikleri atıkları kullanmaktayız. Bu çalışmalara hız kazandırmak için de hem üretim hurdaları/atıkları, hem doğaya bırakılmış plastik atıkları değerlendirmek için, yukarıda da belirttiğim üzere, İzmir Aliağa tesisimizde Geri Dönüşüm fabrikamızın yatırımına başladık. 

Aynı zamanda, karbon ayak izi azaltım planlamasını devreye almak hususunda çok istekliyiz. Tüm fabrika ve depolarımızın çatılarında çok kısa süre içinde solar panel yatırımlarımız tamamlanacak. Türkiye’de 6 farklı lokasyonda Solar Panel kurmak için yatırımlarımız onaylandı. Aynı zamanda karbon emisyonu hesaplama ve azaltmaya yönelik de Ravago Global’den yönetilen çalışmalarımız mevcuttur. Ravago ailesi olarak adım adım plastik atık sorununu çözmek ve plastiği gerçekten döngüsel hale getirmek için çalışıyoruz.

Bununla ilgili de Ravago Global CEO’muzun sözünü İngilizce olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. “We want to give back to the world, what it has given us”. Tüm çabamız bu yönde.

Ravago Petrokimya olarak sektörünüzü nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye bu alanda küresel anlamda hangi noktada?

Ravago Petrokimya olarak bu sektörü değerlendirdiğimizde biz çok ayrışan bir firmayız. Genelde petrokimya üretim şirketleri PP, PS, PE gibi komodite olarak adlandırdığımız üretimler ile ilgilenirken biz daha çok teknik ve katma değeri yüksek, Ar-Ge çalışmalarına dayalı ürünler üretmekteyiz. Küresel anlamda Türkiye katma değerli ürünlerin üretildiği bir bölge olarak bilinmiyor. Biz öncelikle Türkiye’de faaliyet gösteren global bir üreticinin, dünyaya neler katabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Bizi en çok memnun eden, müşterilerimizdeki mevcut ürünü değiştirmek yerine, en uygun ürünü geliştirerek onların verimliliğini arttırabildiğimiz projelerdir. Bu ürünlerin de yoğun olarak kullanıldıkları sektörler otomotiv, beyaz eşya, inşaat ve yeni trendlerle beraber ambalaj sektörü.

Ravago Petrokimya sektörel hangi fuarlara katılım sağlar?

Bu yıl, Ravago Petrokimya olarak Düsseldorf’ta 3 yılda bir gerçekleşen K 2022 fuarında, Ravago Manufacturing Europe ile birlikte yerimizi aldık. Değerli müşteri ve tedarikçilerimizin yüksek katılımları ile oldukça verimli bir fuar dönemi geçirdik. 23-26 Kasım'da ise bu yıl 31’incisi düzenlenen Plast Eurasia fuarına katılacağız. Ravago Petrokimya olarak ilgili satış temsilcileri ve Ar-Ge mühendislerimizle TPE, TPU, EPS çözümleri için 8.salon no 831'de, EP çözümleri için 7.salon no 716'da kıymetli ziyaretçilerimizi bekliyor olacağız.

Son olarak, şirket değerleriniz arasında yer alan “İnsan Odaklılık” değerini şirket içinde nasıl yaşatıyorsunuz? Organizasyondaki yansımaları nelerdir?

Bizim için “İnsan Odaklılık” şirket içinde ve dışında insanlara karşı saygılı ve düşünceli bir yaklaşım sergilemek olarak tanımlanmaktadır. Ravago’da her bir çalışanımız için; etik davranışı destekleyen, çeşitliliğin tüm yönlerine saygılı, çalışanların refahını önemseyen ve güvenilir olduğu kadar iş birliğine katkı sağlayan bir ortam yaratmaya önem veriyoruz. İş yapış biçimimizi şekillendiren insan odaklılık değerimizin arkasında, güçlü bir çalışan motivasyonu yatıyor. Sürdürülebilir bir şirket olmanın en önemli unsurlarından birinin çalışanların mutluluğu olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Çalışan deneyimi bizim için, tüm çalışma arkadaşlarımızı stratejik kararlara dahil etmek ve bir yandan da ayrıcalıklı bir çalışma ortamı ve kültürünü yaşatabilmek demektir.

İnsan kaynakları süreçlerinin tamamının çatısını oluştururken, insan odaklılık değerimizi merkeze alarak ilerlemekteyiz. Öyle ki, geri bildirime dayalı performans sistemimiz sayesinde, çalışma arkadaşlarımız kendi hedeflerini belirliyor, geri bildirim talep ederek kendilerini geliştirirken şirketimizin de gelişmesini sağlıyorlar. Kariyer yönetimi, yetenek yönetimi, Feel Good @Ravago çalışan destek programı gibi tüm uygulamalarımızı kişisel farkındalık ve gelişime katkı sağlayacak şekilde kurguluyor ve uyguluyoruz. Süreçlerimizi kurgularken çalışma arkadaşlarımızın sesi bizim için en önemli yön gösterici oluyor. Çalışan Bağlılığı Anketleri, toplantıları, planlı ve plansız birebir görüşmeler, kahve sohbetleri, odak grup çalışmaları gibi birçok alternatif kanal oluşturup çalışanlarımızın ileriye yönelik hayallerini dinliyor ve bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek adına süreçlerimizi geliştiriyoruz. 

Ravago Türkiye olarak, çalışan ailemizi genişletmek, onlara güzel bir gelecek sunmak ve aynı zamanda Belçika’daki ortaklarımızı da memnun etmek ileriye yönelik değişmez hedefimiz olacaktır. Sabırla bu ailenin içinde kalarak, yükselme şansını yakalayacak arkadaşlarımızı çok keyifli bir gelecek beklemektedir.  

TEKNOLOJİ / TECHNOLOGY

Setting
Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Tuesday, 13 February 2024

Plastik enjeksiyon makinesi alanında kendini küres...

Readmore

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve  yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

Wednesday, 13 March 2024

ABB Robotik Bölümü Başkanı Marc Segura, daha önce ...

Readmore

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Thursday, 14 March 2024

Woojin Plaimm, dünyanın ilk e-teklif sistemini Tür...

Readmore

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Thursday, 01 February 2024

Sürdürülebilirliğe odaklanan dünyanın en büyük end...

Readmore

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik  iş birliklerini genişletiyor

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik iş birliklerini genişletiyor

Wednesday, 13 March 2024

TOMRA, yapay zekâ tabanlı atık akışı izleme alanın...

Readmore

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Wednesday, 13 March 2024

Genel merkezi Kocaeli’nde bulunan plastik geri dön...

Readmore

ÜRÜN / PRODUCTS

Setting
Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Thursday, 14 March 2024

KRAIBURG TPE, en az %73’ü geri dönüştürülmüş içeri...

Readmore

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Thursday, 01 February 2024

Siemens ve Salesforce hizmet sunumunu hızlandırmak...

Readmore

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Thursday, 14 March 2024

Endüstriyel otomasyon, teknolojik gelişmelerin iş ...

Readmore

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve  gelişmiş kontrol imkânı

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve gelişmiş kontrol imkânı

Thursday, 01 February 2024

Modern endüstriyel otomasyon sistemlerinin vazgeçi...

Readmore

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Thursday, 14 March 2024

CC-Link teknolojisinin global temsilcisi CLPA, güç...

Readmore

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Wednesday, 27 December 2023

Plastik ayıklama araştırma projesi OMNI, gıda sını...

Readmore

MAKALE / ARTICLE

Setting
Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Thursday, 07 March 2024

Dijitalleşme Sürecinin Ambalaj Üretiminde Kalite S...

Readmore

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli  Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Friday, 02 February 2024

Özet

Otomotiv endüstrisi her geçen gün kullanıcılar...

Readmore

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Thursday, 03 August 2023

Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar taraf...

Readmore

RÖPORTAJ / INTERVIEW

Setting
Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Friday, 02 February 2024

AVANPAK AŞ. Genel Müdürü Taha Kızılkaya ile gerçek...

Readmore

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

Tuesday, 21 November 2023

"Ticarileşen yeni ürünlerimizle ‘yerli ürün’ kulla...

Readmore

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Tuesday, 21 November 2023

“Avrupa’daki en büyük üretim hattına sahibiz”

Polib...

Readmore

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı