Monday, Mar 27th

Last updateFri, 10 Mar 2023 7am

You are here: Home Röportaj Asal Teknik'ten Ethem Uysal
FANUC’tan yerli makine üreticisine güç katacak bir proje

FANUC’tan yerli makine üreticisine güç katacak bir proje

Tüm ürün gamında uygulanabilir sürekli iyileştirmeler yapmayı sürdüren FANUC, im...

PAGEV Başkanlığına oy birliğiyle yeniden Yavuz Eroğlu seçildi

PAGEV Başkanlığına oy birliğiyle yeniden Yavuz Eroğlu seçildi

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Genel Ku...

Kimya sektörü ihracatını Ocak ayında yüzde 8 artırdı

Kimya sektörü ihracatını Ocak ayında yüzde 8 artırdı

Kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı,...

Türk öğrencilerin ambalaj tasarım projelerine uluslararası ödül

Türk öğrencilerin ambalaj tasarım projelerine uluslararası ödül

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından her yıl düzenlenen ve 2022’deki 18...

Depremzede minikler için  “Çocuksu Mutluluk” kampanyası

Depremzede minikler için “Çocuksu Mutluluk” kampanyası

Türkiye’yi derinden etkileyen depremin ardından yaraları sarmak için harekete ge...

Asal Teknik'ten Ethem Uysal

"Geri dönüşümden katma değeri yüksek granül üretmek isteyen firmaların radarına girmiş durumdayız"

Gamma Meccanica firmasının temsilciliklerimizin arasına katılmasıyla plastik geri dönüşüm sektöründe faaliyet göstermeye başladık. Gamma Meccanica 1987 yılından beri plastik geri dönüşüm hatları imalatı yapmaktadır. Özellikle güçlü çelik işçiliği, vida kovan dizaynları ile uzun yıllar zorlu şartlar altında yüksek performans ve verimlilikle çalışabilecek makineler üretmektedirler.

Asal Teknik'ten Ethem Uysal dosya konumuz kapsamında yer alan çözümleri ile ilgili olarak Yazı İşleri Müdürümüz Berivan Kaya’nın sorularını yanıtladı.

Ethem bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Okurlarımıza kısaca kendinizden ve profesyonel öz geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1976 Burdur doğumluyum. 1999 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2002-2010 seneleri arasında özel sektörde bazı firmalarda üretim mühendisi ve kısım şefi olarak çalıştım. 2011 yılından beri de Asal Teknik’teyim; evliyim ve bir kızım var.

Asal Teknik’in dünden bugüne kuruluş aşamaları, yapılanması ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Asal Teknik 2010 yılında Ahmet Uysal tarafından kurulmuştur. 2011 yılında da şirkete ben katıldım. Plastik granül üretim ve compound hatlarında kullanılan kesim sistemlerinin temsilciliği ile başladığımız iş hayatımıza, anahtar teslim proje ve hat kurulumları yaparak devam ettik. 2014 yılında Gamma Meccanica firmasının temsilciliklerimizin arasına katılmasıyla plastik geri dönüşüm sektöründe faaliyet göstermeye başladık. Yıllar içerisinde aramıza katılan yeni firmalarımız ile plastik sektöründeki faaliyetlerimizi artırarak devam ettirmekteyiz.

Temsilciliğini yürütmekte olduğunuz Gamma Meccanica’nın geri dönüşüm sektörüne yönelik çözümlerinin detayları ile ilgili bilgi alabilir miyiz? Makinelerinizi tasarım, enerji tasarrufu, verimlilik ve otomasyon gibi noktalardan kıyaslarsanız teknolojik özellikleri hakkında neler söylersiniz?

Gamma Meccanica firmamız 1987 yılından beri plastik geri dönüşüm hatları imalatı yapmaktadır. Özellikle güçlü çelik işçiliği, vida kovan dizaynları ile uzun yıllar zorlu şartlar altında yüksek performans ve verimlilikle çalışabilecek makineler üretmektedirler.

Compac hatlarda kullanılan yan vida besleme sistemi patentli Gamma Meccanica teknolojisidir. Bu yan vida her daim ekstruder gövdesinin dolu olmasını ve stabil bir şekilde beslenmesini sağlar. Bu vida bir çeşit dozaj vidası gibi çalışmakta ve compactörde olgunlaşan hammaddeyi ön bir karışıma tabi tutarak ana ekstruder vidasına doğru basmaktadır. 

Kullanılan otomasyon ve yazılım sistemi sayesinde operatör insiyatifini minimuma indirerek makinenin maksimum verimlilikte otomatik olarak çalıştırılması sağlanmaktadır.

Temel olarak üç farklı tipte makine modelimiz bulunmaktadır. Yıkanmış veya endüstriyel atıklar için Compac yani eski dilde “kendinden aglomerli” modeller; flakeler ve yoğunluğu düşük olan malzemeler için ise ekstra baskılı vidalı besleme sistemli yani Konvensiyonel hatlar ve çok yoğun baskılı, boyalı, yüksek kontaminasyonlu ve yüksek nemli malzemeler için ise çift extrüder sistemli Tandem ve Tandem Plus hatlarımız bulunmaktadır.

Tandem hatlarımızda birinci ekstruder eriyiği hazırlamak içindir; eriyik yüksek performanslı bir eriyik filtresinde filtrelenir. Filtreden geçen eriyik “Black Box” dediğimiz yüksek performanslı, normal gaz alma ünitelerine kıyasla 10 kat daha fazla performans sergileyen bir gaz alma/de-gassing ünitesine girer. Buradan çıkan eriyik ikinci ekstruderde nihai homojenizasyona ulaştıktan sonra kesim sistemine iletilir. Bu aşamada eğer istenir ise son bir filtre daha ekstruder çıkışına konulabilir. Tandem Plus hatlarımızda ise kullanılan ikinci ekstruder çift vida ekstruderdir. Bu ikinci ekstruder normal bir çift vida compound makinesi gibi eriyiğin formülünü güçlendirmek için yan besleme sistemleri, gravimetrik dozajlama sistemleri ile donatılabilir. Buradan çıkan granül teknik özellikleri virgin hammadde seviyesinde katma değeri yüksek bir granül olmaktadır.

Geri dönüşüm makinelerinizin uygulama alanları, üretim kapasitesi ve kalite performansı hakkında bilgi alabilir miyiz? Makineleriniz arasında en fazla rağbet gören hangisidir?

Gamma Meccanica geri dönüştürülebilir her türlü plastik için proses ihtiyacına uygun sistemler tasarlamaktadır. LDPE, HDPE, PP, PA, PA6-66, PC, PS, XPS ve PET ilk başta söyleyebileceğim çalıştığımız hammadde çeşitlerindendir. Üretim kapasitemiz makine modellerine göre 100 kg/h ila 2.500 kg/h arası değişmektedir.

En fazla rağbet gören modellerimiz ise 500 kg/h, 1000 ve 1500 kg/h aralığındaki Compac GM 100/160/180 mm modellerimiz ile yine yüksek kapasiteli 1000/1500/2000 kg/h kapasiteli Tandem ve Tandem PLUS modellerimizdir.

COVID-19 sürecinin ortaya koyduğu en önemli konulardan biri teknolojinin ve dijitalizasyonun önemi oldu. Gamma Meccanica’nın ürettiği makineler, sektörün gelişimine, teknolojik atılımına ve katma değerli ürün sunulmasına nasıl bir katkı sağlıyor?

Gamma Meccanica’nın tüm makinelerinde kullandığı yüksek performans ve düşük enerji harcaması için geliştirdiği yazılımın ismi ECOTRONIC sistemdir. Makineye adım adım manuel olarak yol verildikten sonra otomatik moda geçildiğinde ECOTRONIC sistem tüm makinenin kontrolünden sorumlu hale gelir. Operatör makinenin extrüder kapasitesi yüzdesel olarak artırıldığında geri kalan ekipmanlar bu artışa uygun ayarlamaları otomatik olarak ECOTRONIC sistem sayesinde yerine getirir. Operatörün sadece artan ekstruder hızına göre kesiciden çıkan granüllerin boyutunu kontrol etmesi yeterlidir. ECOTRONIC sistem compactör sıcaklığının her zaman set edilen değerin 0,2 derece altında kalmasını sağlar. Buna uygun ayarlamaları otomatik olarak yapar. ECOTRONİC sistem hattın enerji verimliğini artırarak ortalama enerji sarfiyatının sadece 0,25kw/kg -0,30 kw/kg arasında olmasını sağlamaktadır.

Hatlarımızın kontrol paneline ve sürücülerine şifreli bir şekilde uzak bağlantı yöntemi ile ulaşılabilir. Servis ve yazılım kontrol desteği modem ve uzak bağlantı yöntemi ile Gamma Meccanica tarafından 7/24 verilebilmektedir. 

Gamma Meccanica’nın Endüstri 4.0 uygulamaları alanındaki çalışmaları ve Ar-Ge faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyiz? 

Ecotronic işletim sistemimize sıcaklık, amperler, kapasite ve alarmlar gibi önemli tüm parametreleri veri geçmişi olarak kaydedilmektedir, uzak bağlantı yöntemi ile makine çalışması 7/24 takip edilebilir. Kayıt altına alınan tüm parametreler ve veriler prosesin daha iyi hale getirilebilmesi için kullanılabilir.

Gamma Meccanica markasının dünya üzerindeki yapılanması, etkinliği, dağıtım ağları ve pazar payı nasıldır? Türkiye’de şu an sizin elde ettiğiniz pazar oranı ve hedefleriniz neler?

Gamma Meccanica tüm dünyada oldukça yaygın bir müşteri portföyüne sahiptir. 1000’in üzerinde makinesi Amerika’dan Avrupa’ya, Türkiye’den Japonya’ya kadar hemen hemen her ülkede çalışmaktadır. Gamma Meccanica’nın Türkiye’de de bilinirliliğini daha üst seviyeye çıkartmaya çalışıyoruz. Müşteri portföyümüzü teknolojimize yatırım yapmak isteyen firmalarımız ile her geçen gün çoğaltıyoruz.

Sizce Türkiye, geri dönüşüm alanında nerede duruyor? Avrupa ve yakın coğrafyalar ile karşılaştırdığınızda Türkiye’deki geri dönüşüm sektörü için değerlendirmelerinizi alabilir miyiz? Sektörün otomasyon yatırımlarının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Türkiye geri dönüşüm alanında oldukça yüksek bir potansiyele sahip. Plastik üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olduğumuz için geri dönüşüm alanında da aynı başarıyı yakalamamız olasıdır. Geri dönüşüm hatlarının ileri teknolojik makineler ile üretim kapasite ve kalitelerinin artırılabileceğini, enerji sarfiyatının düşürülebileceğini ve sürekli kaliteli bir üretimin garanti altına alınabileceğini düşünüyorum. Sadece makine yatırımının değil aynı zamanda işletmelerin yardımcı işletmeler, bakım ekibi, personel ve iş gücü anlamında da iyi seviyeye gelmesinin kalitenin sürdürülebilir olmasına etkisinin büyük olacağını düşünmekteyim.

Makine tedarik alanında en önemli meselelerden birisi de teknik servis desteği ve parça temini. Asal Teknik olarak bu desteği nasıl sağlıyorsunuz? Müşteri memnuniyeti sağlama konusunda nasıl bir kurumsal örgütlülüğünüz var? 

Müşterilerimiz yedek parça ve servis desteği için bizlere 7/24 ulaşabilirler. Onlar için her zaman kolay ulaşılabilir olduğumuz için sanırım bizimle çalışmayı seviyorlar. Gamma Meccanica da makinelerine her zaman uzaktan bağlantı ile ücretsiz servis desteği vermektedir. Yedek parça anlamında da birçok kritik parçayı Gamma stoklarımızdan hazır olarak sipariş ile kısa sürede temin edilebilmektedir.

Öteki taraftan makinelerimizin sistemi 40 yıllık bir tecrübe ile geliştirilen sistemler olduğu için oldukça kararlı çalışmaktadır; çok fazla servis ve arıza durumu ortaya çıkmamaktadır. Eğer işletim ve bakım kurallarına uygun çalıştırılırlar ise makinelerimiz sadece aşınan parça değişimleri ile uzun yıllar sorunsuz bir şekilde çalıştırılabilir. 

Pazar payınızı artırma adına yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir? Ağırlıklı olarak hangi bölge ve sektörlere satış gerçekleştiriyorsunuz? Müşteri portföyünüzde sektör olarak nasıl bir dağılım var?

Pazar payımızı ve bilinirliliğimiz artırmak adına yurt içinde PlastEurasia fuarına katılıyoruz. Seminerler vermeye çalışıyoruz. Elimizden geldiğince müşterilerimizi ziyaret ederek ilişkilerimizi sıcak tutmaya çalışıyoruz.

Kendi hammaddesine sahip in-house recycling yapan firmalar ve hammadde toplayarak geri dönüşüm işi yapan tüm firmalar ile çalışmaktayız. Son yıllarda Tandem Plus modelimiz ile direkt geri dönüşümden katma değeri yüksek compound granül, mühendislik plastikleri üretmek isteyen firmaların da radarına girmiş durumdayız.

En iyi bildiğimiz işi yaptığımız için müşteri portföyümüzde bir ayrım yapmıyoruz, geri dönüşüm ile ilgilenen her türlü firma bizim ilgi alanımıza girmektedir.

Yaklaşık 12 yıllık bir plastik işleme ve teknoloji sağlama deneyiminin ardından Asal Teknik sektöründe kendini nerede konumlandırıyor? Sektörünüzde sizi öne geçiren ölçütler nelerdir?

Biz müşterilerimiz ile her zaman iyi ilişkiler kurarak bir aile gibi yola devam etmeyi tercih ettik. Belki de bizi taşıyan en önemli özelliğimiz makinelerimizin mükemmel performansı, temsilcisi olduğumuz firmalarımız ve müşterilerimiz arasında kurduğumuz iyi ilişkilerdir diyebilirim. Tüm firmalarımıza ve müşterilerimize her zaman mümkün olan en iyi desteği vermeye çalışıyoruz.

2022 yılı sizin için nasıl geçti? Önümüzdeki dönemde hedef ve beklentileriniz nelerdir? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

2022 yılı güzel geçti. Covid periyodunun etkilerinin azalmaya başlamasıyla beraber yeni geri dönüşüm projeleri ve Türkiye’de kabul edilen yeni yönetmelikler ile geri dönüşüm yatırımlarına olan talep artış eğilimindedir. 2023’te bu hareketliliğin daha fazla proje ve yatırıma dönüşeceğini düşünüyorum.

Gamma Meccanica bu yıl K fuarında Smart serisi yeni modelini tanıttı. Bu seride kullanılan motorlar enerji verimliliği yüksek A sınıfı, su soğutmalı motorlardır. Yani eski standart motorlardan aldığınız verimi daha küçük bir motor gücü ile bu serilerde alabiliyorsunuz. Dolayısıyla enerji sarfiyatı da azalmış oluyor. Bu serideki ekstruder gövdelerinde taş yünü paneller ile ısı izolasyonu yapılacaktır. Ekstruder bölgesel soğutma sisteminde de yine su soğutmalı sistemler kullanılmaya başlanacağı için ısı set değerlerine daha hızlı ulaşılacak ve bu sayede enerji sarfiyatı daha düşük olacaktır. 2023’te yeni Smart Serisinin oldukça ilgi çekeceğini düşünüyorum, yüksek performanslı ve enerji sarfiyatı düşük olan modellerin yüksek talep göreceğini söyleyebilirim.

Biliyoruz ki rekabetin önemli olmazsa olmalarından biri de inovasyon ve işlevsel tasarımın yanı sıra marka kimliği oluşturmak. Siz bu süreci nasıl yürütüyorsunuz? Fuar ve sektörel dergilerle sinerjiyi nasıl sağlıyorsunuz?

Evet, fuarlara özellikle Plast Eurasia fuarına Asal Teknik olarak katılım sağlıyoruz. Yurt dışında da K fuarı, Plast Milano ve diğer önemli plastik fuarlarına Gamma Meccanica olarak sürekli katılım sağlıyoruz.

Türkiye’de de sektörün önde gelen sektörel dergilerine makale ve ilanlarımızı vermeye çalışıyoruz. Bunlardan birisi de sizler yani Plastik & Ambalaj Teknolojisi dergisidir. Geçtiğimiz yıllar boyunca sizlerle çalışıyor olmaktan dolayı oldukça memnunuz. Birlikte güzel bir sinerji yakaladığımızı düşünüyorum. Müşterilerimize ulaşma konusunda bizlere verdiğiniz destek için çok teşekkür ederiz.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Hayat hiç durmuyor, zaman hızla akıp geçiyor. Yatırımlar konusunda müşterilerimizin kısa vadeli çözümler yerine uzun vadeli ve kalite sürekliliğine destek olabilecek makine ve teknolojilerine yönelmesini tavsiye ederim. Kalıcı olabilmek ve büyüyebilmek için sürdürülebilir bir kalkınma ve gelişim modeli gerekli diye düşünüyorum. 

Bize ulaşmak isteyen herkes istedikleri zaman telefon, e-posta ile bizlere ulaşabilir. Kendilerine tecrübelerimizi aktarmaktan, projeleri üzerine konuşmaktan memnuniyet duyarız.

TEKNOLOJİ / TECHNOLOGY

Setting
Battenfeld-cincinnati, sürdürülebilir üretim için yeni boru kalıbı geliştirdi

Battenfeld-cincinnati, sürdürülebilir üretim için yeni boru kalıbı geliştirdi

Wednesday, 01 March 2023

Battenfeld-cincinnati’nin K fuarı standında bu yıl...

Readmore

PET geri dönüşüm firması Akmert, yeni Starlinger hattı kuruyor

PET geri dönüşüm firması Akmert, yeni Starlinger hattı kuruyor

Wednesday, 01 March 2023

Akmert İplik San. ve Tic. A.Ş., Kocaeli’nin Gebze ...

Readmore

Polikarbonat pipet hattı, ekstruder ve proses kontrol sistemi ile donatıldı

Polikarbonat pipet hattı, ekstruder ve proses kontrol sistemi ile donatıldı

Wednesday, 01 March 2023

Davis-Standard’ın tıbbi uygulamalar için çalışan b...

Readmore

Arburg’un, Plástico Brasil 2023'te odak noktası ambalaj sektörü olacak

Arburg’un, Plástico Brasil 2023'te odak noktası ambalaj sektörü olacak

Wednesday, 01 March 2023

Arburg, 27-31 Mart 2023 tarihleri arasında Brezily...

Readmore

Köpük ekstrüzyonda teknolojik yenilik

Köpük ekstrüzyonda teknolojik yenilik

Wednesday, 01 March 2023

Çevre dostu şişirme ajanları CO2 ve nitrojen kulla...

Readmore

TOMRA Recycling'in teknolojisi, BAE'nin merkezinde yerini alıyor

TOMRA Recycling'in teknolojisi, BAE'nin merkezinde yerini alıyor

Wednesday, 01 March 2023

TOMRA Recycling Sorting'in AUTOSORT™ sensör tabanl...

Readmore

ÜRÜN / PRODUCTS

Setting
Kimyasal olarak geri dönüştürülmüş PEX atığından boru üretimi

Kimyasal olarak geri dönüştürülmüş PEX atığından boru üretimi

Wednesday, 01 March 2023

Neste, Borealis, Uponor ve Wastewise, ISCC  PLUS se...

Readmore

Sert (rijit) plastik nasıl geri dönüştürülür?

Sert (rijit) plastik nasıl geri dönüştürülür?

Wednesday, 01 March 2023

İnsanın çevre üzerindeki etkisi günümüzde her zama...

Readmore

Ampacet, E&E pazarı için ELTech™ masterbatchlerini tanıttı

Ampacet, E&E pazarı için ELTech™ masterbatchlerini tanıttı

Wednesday, 01 March 2023

Ampacet, elektrik-elektronik pazarının zorlu gerek...

Readmore

Yeni Complēt™ PKE malzemeleri, poliamidlere sürdürülebilir alternatifler sunuyor

Yeni Complēt™ PKE malzemeleri, poliamidlere sürdürülebilir alternatifler sunuyor

Wednesday, 25 January 2023

Avient Corporation, yeni Complēt™ PKE uzun elyaf t...

Readmore

Yenilikçi cam dolgulu halojensiz alev geciktirici polipropilen

Yenilikçi cam dolgulu halojensiz alev geciktirici polipropilen

Wednesday, 01 March 2023

Teknor Apex, müşterilerin yüksek oranda düzenlenmi...

Readmore

SABIC, yeni HDPE çözümünü piyasaya sürdü

SABIC, yeni HDPE çözümünü piyasaya sürdü

Wednesday, 25 January 2023

SABIC, şirketin plastikler için döngüsel bir ekono...

Readmore

MAKALE / ARTICLE

Setting
Otomotiv endüstrisinde geri dönüştürülebilir ve biyobozunur mühendislik plastikleri

Otomotiv endüstrisinde geri dönüştürülebilir ve biyobozunur mühendislik plastikleri

Wednesday, 01 March 2023

Özet

Polimer malzemelerin hafiflik, kolay işlenebil...

Readmore

Solar ışınlarını absorplama özellikli çok cidarlı polikarbonat levhalar ve kullanım alanları

Solar ışınlarını absorplama özellikli çok cidarlı polikarbonat levhalar ve kullanım alanları

Wednesday, 01 March 2023

1. Giriş

Hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan ve ha...

Readmore

Ürün yaşam döngüsü yönetiminin gelişimi

Ürün yaşam döngüsü yönetiminin gelişimi

Thursday, 02 March 2023

1.Giriş

Kurumsal iş bilgi teknolojisi (BT) alanları...

Readmore

RÖPORTAJ / INTERVIEW

Setting
ELM Kimya, 40’tan fazla ülkeye hammadde ihracatı gerçekleştiriyor

ELM Kimya, 40’tan fazla ülkeye hammadde ihracatı gerçekleştiriyor

Wednesday, 25 January 2023

Polimerler, petrol ürünleri ve diğer emtiaların da...

Readmore

Maksipan Plastik Makina Genel Müdürü Necdet BAŞPINAR

Maksipan Plastik Makina Genel Müdürü Necdet BAŞPINAR

Wednesday, 01 March 2023

“Ar-Ge çalışmalarımız hız kesmeden devam etmektedi...

Readmore

Teknosin Kodlama Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü İdil YAĞLI PAKER

Teknosin Kodlama Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü İdil YAĞLI PAKER

Wednesday, 01 March 2023

“Markalama alanındaki pazar payının büyük kısmına ...

Readmore

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı