Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home About Us Masthead Haberler PepsiCo, “Net Sıfır Atık” vizyonuyla Naturalis projesini başarıyla sürdürüyor

PepsiCo, “Net Sıfır Atık” vizyonuyla Naturalis projesini başarıyla sürdürüyor

ÇEVKO Vakfı üyesi PepsiCo, "Net Sıfır Atık" vizyonuyla kendi gübresini üreten ve cipslik patates üretimi yapılan tarlalarda kullanan dünyadaki ilk ve tek örnek ülke projesi olma özelliğini taşıyan Naturalis (Organomineral gübre) projesini başarıyla sürdürüyor. PepsiCo, Naturalis projesi ile Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri'nin Atık Yönetimi kategorisinde birincilik ödülü de aldı. 

Fayda Gözeten Performans adını verdiği sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda, faaliyet gösterdiği her noktada çevresel, sosyal ve ekonomik olarak pozitif etki yaratma misyonuyla çalışmalarına devam eden PepsiCo, Türkiye'de de toprağın, enerjinin, suyun ve ambalajların daha verimli kullanılmasına odaklanıyor. Naturalis projesi ile PepsiCo'nun İzmit yiyecek fabrikalarında ortaya çıkan patates kabuğu, nişasta gibi organik atıklar anaerobik çürütme tesisinde önce biyogaza, akabinde elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Elektrik üretimi sonrasında kalan çamur önce kurutuluyor, ardından patates bitkisinin ihtiyaç duyduğu mineraller eklenerek Naturalis adı verilen organomineral gübre elde ediliyor. Üretilen enerji, fabrikaların ihtiyaçlarının yaklaşık %40'ını karşılarken, PepsiCo çiftçilerine taban gübresi olarak verilen Naturalis ile gübre üretiminde kullanılan kimyasallar %40, gübreden kaynaklı karbon salımı ise %5 azaltılmış oluyor.

PepsiCo olarak en büyük önceliklerinin, şirket stratejisinin kalbinde bulunan ve Fayda Gözeten Performans olarak adlandırdıkları küresel sürdürülebilirlik vizyonuyla, daha iyi bir yarının oluşmasına destek sağlamak olduğunu belirten PepsiCo Türkiye ve Büyük Balkanlar Kurumsal İlişkiler Kıdemli Direktörü Esra İren, "Fayda Gözeten Performans taahhütlerimizdeki Dünya başlığı, tarımsal ve operasyonel anlamda çevresel ayak izimizin minimuma indirilmesini içerirken, bu kapsamda PepsiCo dünyasında örnek gösterilen çalışmaların başında Naturalis projesi geliyor. Naturalis projemizle, Sürdürülebilir İş Ödülleri'nde ödüle layık görülmekten dolayı çok gururluyuz. Çevresel sürdürülebilirlik konusunda elde ettiğimiz başarıların da verdiği güçle, gelecek nesillere yaşanır bir dünya bırakmak için yaptığımız çalışmalara hız kesmeden devam edeceğiz" dedi.