Thursday, Oct 10th

Last updateThu, 10 Oct 2024 8am

You are here: Home Interview Hedefimiz plastik sektöründe uluslararası arenada söz sahibi olmak

Hedefimiz plastik sektöründe uluslararası arenada söz sahibi olmak

Arif Yılmaz Zirve Polimer Genel Müdürü2004 yılında Elektronik, beyaz eşya sektörlerine damla logo ve kontrol etiketleri ithalatı ve pazarlaması ile faaliyetlerine başlayan Zirve Polimer 2005 yılından itibaren de ürün portföyünü plastik ve kauçuk sektörüne yönelik geliştirerek kablo, boru, hortum ve ambalaj gibi farklı plastik sektörlerine yönelik hammadde ve katkı maddesi satış ve pazarlamasına ağırlık vererek devam etmektedir. Başlıca faaliyetlerini plastik sektöründe kullanılan ürünler ile ilgili yeni teknolojilerin takibi, müşteriyi ürünler hakkında bilgilendirmek, problemlerini çözmek, temsil ettiği uluslar arası firmaların teknik desteğini müşteriye sunmak olarak nitelendiren Zirve Polimer Genel Müdürü Arif Yılmaz ile şirket, hammadde ve katkı maddeleri konularında bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Kendinizden ve firmanızdan kısaca bahseder misiniz? 

2001 yılında Marmara Üniversitesi Plastik Öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra bir ticari firmada satış ve pazarlama sorumlusu olarak çalıştım. Bu firmada çalıştığım dönemde, yine Marmara Üniveritesi’nde Polimer Katkıları üzerine yüksek lisansımı tamamladım. 2 yıl sonra çalıştığım firmadan ayrılarak bir dostumuzla birlikte 2004 yılında Zirve Polimer’i kurduk.  İlk yıllarımızda işe Şirinevler’de 17 m2 bir ofiste plastik sektörüne katkı malzemeleri satışı yapmak için başladık. Bu dönemler de genelde konteynır bazında büyük müşterilere satış yapmaktaydık. Zaman içinde firmamızın gösterdiği büyüme ve müşterilerimizin depodan malzeme alım ihtiyaçlarından dolayı 2007 yılında İkitelli O.S.B. de 110 m2 olan yerimize taşınarak müşterilerine depodan satışlar yapmaya da başladık. 2008 ve 2009 yıllarında dünyada meydana gelen kriz sonrası müşterilerimizin kapasitelerini azaltması sonucu depodan satış ihtiyacının artması sebebi ile 2010 yılı başında 350 m2 yeni yerimize taşınarak hem depolama alanı açısından, hem de müşterilerimize daha iyi hizmet anlamında yeni bir dönemi açmış olduk. Halen İkitelli Organize Sanayi Bölgesinde yer alan İpkas Sanayi Sitesindeki yerimizde müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz.

Firmanızın faaliyet alanları neler, müşterilerinize sunduğunuz ürün ve hizmetlerden bahseder misiniz?

Firmamız polimer katkıları satışını ve teknik desteğini vermektedir. Türkiye’de plastik sektörü çok hızlı gelişmesine rağmen ne yazık ki büyük bir bilgi eksikliği mevcut. Birçok müşterimiz bize üretimlerinde karşılaştıkları sıkıntılarını nasıl çözeceklerini öğrenmek için veya onların müşterilerinin istedikleri ürünleri nasıl yapacaklarını öğrenmek için ararlar. Bizde burada devreye girerek öncelikle müşterimizin kullandığı makine ekipmanlarını öğreniriz. Yaptığı üretim için uygun olup olmadığına karar veririz. Uygunsa üretim parametrelerinin uygunluğuna bakarız. O da uygunsa formülasyonuna bakarız. Formülasyonda gerekli değişiklikleri yapıp doktorun hastasına recete yazması gibi bizde bir reçete yazıp altına imzamızı atarız.

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında yer aldınız. Başarınızın sırrı nedir? Mümkünse referanslarınızdan bazılarını bizlerle paylaşır mısınız?

Başarımızın sırrı yıllar önce üniversite son sınıfta katılmış olduğum etkili C.V yazımı konulu seminerde yatıyor. Bu seminerde insanların başarıya ulaşması için öncelikle hedefleri olması lazım diyordu. Bende okul bitiminde C.V’min en üst kısmında hedefimi “ Plastik sektöründe uluslar arası arena da söz sahibi olmak “ olarak belirlemiştim. Bu C.V’mi o günkü hocalarıma ve çevremdeki arkadaşlarıma gösterdiğimde alay konusu olmuştum.  Fakat ben yılmadan o hedefe ulaşmak için çok çalıştım.  Tabi ki sadece çalışmak yetmiyor.  Biz bu yolda müşterilerimizi her zaman şirketimizin patronu, bize hizmet veren firmaları da şirketimizin bir parçası olarak gördük. 

Müşteri memnuniyeti ve finansman yönetimi önemli etkenlerdir. Finansman yönetimi bir firmanın 2 önemli kolundan biri. Özellikle bizim gibi işe sıfırdan başlamış ve kendi emeklerimizle bir noktaya gelmiş firma için çök önemli. Arkamızda büyük bir firma yada finansal destek olmadığından kaynaklarımızı çok özenli bir şekilde kullanmak durumundayız. 

Diğer etken müşteri memnuniyeti içinde eğitim ve iş tecrübesi çok önemlidir. Müşteriye verdiğiniz katkı kimyasalının hangi proseste kullanılıp, kullanılmayacağı, kullanım şekli, kullanım sonunda verebileceği olumlu ve olumsuz etkileri bilerek satışı yapmak çok önemlidir. Verdiğiniz kimyasallar az oranda kullanılmasına rağmen üretime çok büyük zararlar verebilir. Bu nedenle firmamızda eğitim ve eğitimli personele çok önem veririz. Eğitimi sadece diploma olarak algılamıyoruz, bunun haricinde çalışan personelimizinde sürekli eğitimler ile bilgileri güncel tutmaya ve yeni teknolojilerden haberdar etmeye çalışıyoruz. Bizim bu durumumuzu bilen müşterilerimiz şu ürünü verin diye değil de,  bizi genelde problemlerle ararlar,  çözüm ve uygun malzemeyi onlara sunmamızı isterler. Bu nedenle Türkiye’de sektörünün lideri yerel ve uluslar arası sayılı büyük firmalarla çalışmaktayız. Bu firmalardan bazıları  Vatan Kablo, Hes Kablo , Tümka Kablo , 2M Kablo, Polyone Türkiye , Tosaf Masterbatch Türkiye, Senkroma Masterbatch ( Global Colors Türkiye ) , Clariant Türkiye , Güncan Plastik , Ode K Flex gibi aklıma gelen plastik sektörünün öncü firmaları ile çalışmalar yapmaktayız.

Her sektörde olduğu gibi sizin sektörünüzde de başarıyı sürdürülebilir kılmak büyük önem taşıyor. Zirve Polimer bu alanda ne gibi çalışmalar yapıyor?

Her firmada olduğu gibi bizim içinde başarı önemli. Bizde bunun için stratejik çalışmalar ve yatırımlar yapıyoruz. Her zaman kazandığımızı işimize yatırıyoruz. Müşterilerimize nasıl daha iyi hizmet verebiliriz diye çalışmalar yapıyoruz. Firmaların uzun ömürlülüklerinin sürekli ve istikrarlı büyümeye bağlı olduğunu biliyoruz. 

Yurtiçi Pazar payınızdan bahsedecek olursak; Pazar payınız, cironuz ve üretim rakamlarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Biz üretim yapmıyoruz. İthalat firmasıyız. Bu sene içinde ihracata başladık. Yurt içi plastik sektörü oldukça geniş. Bizde 2004 yılında 1 ürünle girdiğimiz pazarda şuan 40 ürünle yer almaktayız.  Bazı ürünlerimizde pazarda ilk 3 içerisindeyiz. Cirolarımız her gecen yıl artmaktadır. Son 3 yılda yıllık ortalama %40 civarında büyüme gerçekleştirdik.  

2013 yılı son çeyreği de tamamlanmak üzere… Zirve Polimer beklediği hedeflerine ulaşabildi mi? 2014 yılından beklentileriniz neler?

Gönül isterdi ki bu senede %40 lık bir büyüme sergileyelim fakat dünyada yaşanan ekonomik krizin etkileri 2013 yılında daha çok hissedildi.  Seneye yavaş başlangıç yaptık. Fakat yılın 2. yarısı atağa kalkarak sene sonunda gecen seneki ciroları yakalacağımızı garantiledik.

2014 yılının bizim için çok daha iyi olacağını ümit ediyoruz. 2013 ün sonunda başlayan ihracatımızın artarak devam etmesini ümit ediyoruz.  

Kısa ve uzun vade de hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?

Firmamız ithalata dayalı bir firmadır. Bu sene içerisinde başladığımız ihracatı arttırmak. İthalatını yaptığımız ürünleri ithal ettiğimiz firmalarla birlikte Türkiye de üretebilmek. Bunun dışında şu an yaklaşık 35–40 farklı ürün satıyoruz. Ancak malumunuz plastik kendini çok hızlı geliştiren bir sektör. Bunda da polimer katkılarının yeri büyüktür. Her yıl bu alanda yeni ürünler ve teknolojiler ortaya çıkmaktadır. Bizde gelecekte ürün gruplarımızda eksik ürünler için uygun tedarikçilerle ürün gruplarımızı daha genişletmeyi planlıyoruz.

Yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğünüz faaliyetleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? 

Yurt içinde fuarlar, müşteri ziyaretleri gibi etkinliklerle sürekli sektörün nabzını tutmaya çalışıyor, onların beklentilerini en iyi şekilde karşılamaya çalışıyoruz. Yurt dışında da müşterilerimize en kaliteli ürünü uygun fiyata sunmak için uygun tedarikçi arayışlarımız oluyor. Bununla ilgili olarak sürekli dünya piyasalarını takip etmeye çalışıyoruz. İthalat haricinde ihracatımızı arttırmak için çalışmalar yapıyoruz.

Sektörün büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunacağını düşündüğünüz tavsiye ve önerileriniz neler?

Plastik sektörünün şu an en önemli problemleri hammadde ve yetişmiş eleman bulabilmek. Bunlar içinde sektörümüz için görev yapan PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı ) ve PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği ) başarılı çalışmalar yapmaktalar. Gerçekten özveri ile çalışan bu meslek örgütlerimiz ile bu problemlerin çözümünde aktif rol oynuyorlar. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz… 

Türkiye’ de ve dünya piyasalarında ticaret yapmak artık çok zor. Özellikle sıfır sermaye ile bir yerlere gelmiş firmaların desteklenmesi ve ödüllendirilmesi, bu piyasa savaşında bizlere motivasyon oluyor. Bu ödülleri düzenleyen TEPAV ve ALLWORLD organizasyonu başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Böyle çalışmaların sürekli olmasını istiyorum.