Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Interview İnovatif ambalaj çözümleri ile Pal Plastik

İnovatif ambalaj çözümleri ile Pal Plastik


Hemen hemen her sektörde ve alanda ihtiyaca yönelik ürün geliştirebilen Pal Plastik, torba ve rulo olarak PE, OPP, CPP, BOPA, PET, ALU gibi malzemelerden üretim gerçekleştiriyor. Yüksek kaliteli hammadde seçimi ve ihtiyaca özel çözümler sunan Pal Plastik, gelen talepler doğrultusunda geri dönüştürülebilir ve doğa dostu ambalaj üretim hizmetini de 50 yıllık tecrübesiyle devam ettiriyor. Firmanın kuruluşu, ürün grupları, çözümleri ve hedefleri hakkındaki sorularımızı yanıtlayan Pal Plastik İhracat ve Pazarlama Müdürü Sayın Özgür VURUCU “Biz kalite ve sertifikasyon açısından şu an Dünya üzerinde mevcut bütün firmalara ambalaj üretebilme imkân ve yeterliliğine sahibiz ve bunu yapmaktayız” diyor.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz, kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Özgür VURUCU Pal Plastik Ambalaj A.Ş. İhracat ve Pazarlama Müdürü

Pal Plastik İhracat ve Pazarlama Müdürüyüm, Selçuk Üniversitesi Ekonomi Lisans ve Yıldız Teknik Üniversitesi Ekonomi Yüksek Lisans mezunuyum. 12 yılı aşkın süredir ihracat ve uluslararası pazarlama alanında çalışıyorum. Şu ana kadar kadar baktığımızda 70’in üzerinde ülkede aktif olarak satış ve pazarlama operasyonlarını yönettiğimi söyleyebilirim. Bugün Pal Plastik ailesinin bir üyesi olarak firmamızı daha ileriye taşımak için var gücümüzle ve tüm enerjimizle çalışmaya devam ediyoruz.

Firmanızın kuruluş aşamaları ve gelişim süreci hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?

Pal Plastik olarak, 1989 yılında Terazidere / Bayrampaşa’daki fabrikamızda plastik ambalaj sektöründe faaliyete başladık. Kurulduğumuz günden bu yana inovatif ambalaj çözümleri üretmeyi ilke haline getirmiş bir firma olarak kısa sürede dünya markalarının onaylı tedarikçisi konumuna geldik. 2008 yılından itibaren ise şu an faaliyette bulunduğumuz yeni fabrikamızda üretimimize son hız devam ediyoruz.

Ürün yelpazeniz ve öne çıkan özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Biz esnek (fleksibıl) ambalaj üretiminde uzmanlaşmış bir firmayız. Fleksibıl ambalaj üretiminin tüm proseslerini tek bünyede tutan, müşterilerine ambalaj satmayı değil, onlar için bir çözüm ortağı olmayı ilke edinmiş bir firmayız.

Bu bağlamda tek veya çok katlı bobinler, farklı ebat ve şekillerde poşetler, doypack torbalar gibi ürünleri baskılı veya baskısız farklı materyal kompozisyonlarında üretiyoruz.

Esnek ambalajlar içinde ağırlıklı olarak teknik ambalajlar, 3 veya 4 katlı laminasyonlu filmlerin üretimi konusunda sektörümüzün bilinir firmalarından birisiyiz.

Fleksibıl ambalaj sektörünün önemli firmalarından birisiniz. Bu bağlamda üretim hacminiz ve yurt içi-yurt dışı pazar payınız hakkında bilgi verir misiniz?

Pal Plastik olarak nitelikli ve yüksek katma değerli ambalajlar üreten bir firmayız. Bu açıdan yıllık yaklaşık 1.800 ton nitelikli ambalaj üretimi yapıyoruz. Üretimimizin tonaj olarak %30’unu, ciro olarak ise %50’ye yakınını yurt dışına ihraç ediyoruz. İhracatımızın %90’lık kısmını başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelere yapmaktayız. İç pazarda ise yüksek kalite ve standartlardan ödün vermeyen firmaların başlıca çalışmak istediği üreticilerden birisiyiz.

Türk sanayisinde fleksibıl ambalaj üreticileri özellikle ihracat konusunda oldukça önemli bir konuma sahip Pal Plastik’in bu rakamlara ve sektöre katkıları nelerdir?

Pal Plastik olarak yıllık takribi 500 ton civarı yüksek katma değerli ambalaj ihracatı gerçekleştirmekteyiz. Bilhassa Türkiye’de üretimi az olan, ülkemize döviz kazandırıcı nitelikteki ambalajların ihracatını yapıyoruz. İhracattaki en önemli amaçlarımızdan birisi bilhassa gelişmiş ülkelerin hâkim olduğu üretim alanlarında her geçen gün daha fazla pay sahibi olmaktır.

Ürün geliştirme konusunda mevcut faaliyetleriniz nelerdir?

Pal Plastik firması kendi bünyesinde Ar-Ge ve Kalite departmanları olan ve kendi labaratuarlarında ürün geliştirme çalışmaları yürüten bir firmadır. Esas itibariyle gerek müşteri profilimize gerekse ürettiğimiz ürünlere bakıldığında, üretimimizin çok büyük kısmı Ar-Ge çalışmaları neticesinde müşterilerimizin özel ihtiyaçlarına yönelik geliştirilmiş ürünler olarak ortaya çıkmaktadır.

Pal Plastik olarak Ar-Ge’ye ciddi anlamda yatırım yapan ve ürün geliştirme için ciddi anlamda mesai harcayan bir firmayız. İnovasyon ve ürün geliştirme Pal Plastik’in öncelikli işlerinin başında gelir.

Müşteri profilinizi kimler oluşturuyor? Öncelikli olarak Türkiye pazarında hedef aldığınız sektörler hangileridir?

Bizim müşterilerimiz ağırlıklı olarak kalite, standardizasyon, sertifikasyon konusunda taviz vermeyen, gerek satınalma süreçlerinde gerekse üretimlerinde ambalaj konusunda kusursuz ürün ve hizmet talep eden firmalardır. Bu açıdan müşteri profilimiz kurumsal firmalar, uluslararası veya çok uluslu şirketler ve iç pazarda da bunların Türkiye ayakları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sektörel olarak gıda başta olmak üzere, kimya, ilaç, medikal, tekstil, elektronik ve hırdavat gibi farklı sektörlerden firmalara hizmet veriyoruz.

Türkiye pazarında da aynı şekilde sektörlerinin lideri ve inovasyona önem veren firmalar ile işbirliği içerisindeyiz.

Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Biz BRC ve GMP gibi uluslararası kalite belgelerine sahip ve bunları sürekli en üst derecede tutmak zorunda olan bir firmayız. Bu açıdan müşteri memnuniyeti faaliyetlerimizin ayrılmaz bir parçası. Biz müşteri memnuniyetini nihai ürün kalitesinde sağlamaktan ziyade firmamızın tümünde müşteri odaklılığı bir kurum kültürü haline getirerek müşteri memnuniyetini bizim faaliyetlerimizin doğal bir sonucu haline getiriyoruz.

Somut bir örnek vermek gerekirse bugün baktığımızda bizim nihai müşteriye yansıyan üretim hatası oranımız onbinde 2-3 gibi sektörde pek kolay görülemeyecek bir orandır. Bizim kalite odaklı çalışmalarımız meydana gelen kalite problemlerini çözmekten ziyade, meydana gelebilecek problemleri ve müşterilerimizin karşılaşabileceği sıkıntıları önceden görüp ürün ve hizmetlerimizi bu öngörüler çerçevesinde yürütmek ve nihai olarak sıfır hata ile çalışmak üzerine kuruludur.

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz?

Pal Plastik daha önce söylediğim gibi ambalaj satan değil ambalaj konusunda müşterilerine uzun dönemli çözüm ortağı olan bir firmadır. Bu açıdan bizim için müşteri hizmeti, müşterimizin kafasında bir şeyi ambalajlama fikri oluştuğu anda başlar ve bu fikir müşteri ile beraber bir ürün fikri ve nihayetinde bir ürüne dönüşür.

Tüm bu satış öncesi ve sonrası süreçlerde Ar-Ge departmanımız, üretim departmanımız ve satış sonrası süreçte kalite departmanımız müşterimiz ile sürekli iletişim içinde faaliyet gösterir.

Bunun dışında satış ekibimiz sadece yeni değil, mevcut müşterimize de düzenli ziyaret ve görüşmeler yaparak hem müşteri memnuniyetini sağlamak hem de müşterimizi ambalaj konusunda yeni trendler konusunda bilgilendirme amaçlı çalışmalar yürütür.

2018 yılında hedef ve beklentileriniz nelerdir? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

Pal Plastik olarak 2018 yılında dış pazarda hacim olarak ve hizmet verdiğimiz Pazar sayısı açısından genişleme ilk önceliğimiz. Bunu ise dünya genelindeki yeni ambalaj trendlerini, yeni ürün ve prosesleri takip ederek ve uygulayarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.

Kısa vadede gerçekleştirmeyi amaçladığımız yatırımlar da bu bağlamda çok katmanlı filmler, bio-degredable ve bio-compostable gibi çevre dostu ve sürdürülebilir ambalaj teknolojilerine yönelik olacak.

Teknolojik gelişmelerin takipçisi misiniz? Ar-Ge çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Pal Plastik olarak teknolojik gelişmeleri sadece takip etmeyen, bu teknolojileri uygulayan ve dahası bu teknolojik gelişmelerin bir parçası olan bir firmayız. Bu açıdan çevre dostu ambalaj teknolojilerinin bir kısmının Türkiye’de ilk uygulayıcısı firmalardan birisi olduğumuzu gururla söyleyebiliriz.

Pal Plastik Ar-Ge departmanında ambalaj teknolojileri konusunda ambalajların ağırlıklarının azaltılması yani aynı mekanik dayanımların daha ince ambalaj kompozisyonları ile sağlanması, doğada daha kolay çözülen ambalajların geliştirilmesi ve geri dönüştürülür olmayan ambalaj yapılarının geri dönüştürülebilir hale getirilmesi gibi çalışmalar yapmakta ve bu çalışmaları başarı ile müşterilerimize sunduğumuz ürünlere uygulamaktayız.

Biraz da üretim sahanızdan bahsedebilir miyiz? Üretim tesisleriniz nerede bulunuyor? Tesisleriniz, istihdam profiliniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Pal Plastik olarak 2008 yılından bu yana İstanbul Silivri’de kurulu tesislerimizde üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Pal Plastik fleksibıl ambalaj üretiminin tüm proseslerini bünyesinde barındırmaktadır. Bu açıdan ekstürüzyon hatlarımız, laminasyon, 10 renk flexo baskı hattımız, poşet ve torba imalatı için kesmedilme ve torba imalat hatlarımız mevcut.

Pal Plastik A Grade BRC ve GMP belgelerinin yanı sıra çok uluslu firmaların ve bilhassa gelişmiş ülkelerin aradığı WCA sosyal sorumluluk sertifikalarına sahip bir firmadır.

Biz kalite ve sertifikasyon açısından şu an Dünya üzerinde mevcut bütün firmalara ambalaj üretebilme imkân ve yeterliliğine sahibiz ve bunu yapmaktayız.

Diğer önemli bir konu ise istihdam profilimize bakıldığında %20-25 gibi beyaz yakalı istihdamına sahip sektörümüzün nadir firmalarından birisiyiz. Bu oran müşteri memnuniyeti, Ar-Ge, kalite ve ürün geliştirme gibi konulara verdiğimiz önemin bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor.

Son yıllarda çevre duyarlılığı konusunda hızla bilinçlenen tüketici ve üreticiler mevcut. Pal Plastik olarak üretimlerinizde çevre duyarlılığı konusunda nelere dikkat ediyorsunuz?

Bahsettiğim gibi Pal Plastik ambalaj üretim teknolojilerini ve ürün geliştirme çalışmalarını çevre duyarlılığı konusuna odaklamış bir firma. Bu konuda müşterimizi de bilgilendirme, bilinçlendirme ve müşterilerimizi sürekli daha çevreci ürünlere yönlendirme çabası içerisindeyiz.

Pal Plastik olarak önümüzdeki dönemde bu konuda daha faal ve yönlendirici olmak ve ürettiğimiz ambalajları kademeli olarak çevre dostu ambalajlara dönüştürmek çabasındayız.

Örnek vermek gerekirse son zamanlarda ağırlık verdiğimiz başka bir konu da kâğıt ile plastiğin daha fazla oranda beraber kullanıldığı kâğıt ile lamine edilmiş ambalajlar. Bu konuda et ürünlerinden, kuru gıdaya kadar farklı ürün tipleri için uygulamalarımız mevcut ve bu ürünlere hem müşterilerden hem de nihai tüketiciden çok olumlu tepkiler alıyoruz.

Fleksibıl ambalaj sektörünü yakından takip eden bir firma olarak sektörün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Şu anda size göre sektördeki en önemli trendler nelerdir?

Fleksibıl ambalaj sektöründe trendleri hem yakından takip eden hem de bu yeni ürünleri üreten bir firmayız. Son zamanlara bakıldığında sektörümüzde geri dönüşüm yerini sürdürülebilir ambalajlara bırakmaya başladı. Bilhassa yeni geliştirilen kimyasal katkılar ve kompaundlar sayesinde evoh bariyerli ürünler, bio-compostable ve biodegradable ürünler sektörümüzde gün geçtikçe artan şekilde talep edilmekte. Örneğin bugün Türk Hava Yollarında hepimize dağıtılan kulaklık ve battaniye poşetleri nişasta tabanlı bio-compostable malzemeden üretiliyor ve tabi ki %100 Türkiye’de üretiliyor.

Günümüzde bilhassa gelişmiş ülkelerde tüketicilerin ambalaj konusunda çevre duyarlılıklarının arttığını ve çevre dostu ambalajları kullanan ürünleri tercih ettiğini görüyoruz.

Tabi sadece çevreye duyarlı değil tasarım konusunda da içerik konusunda da kullanıcı dostu ambalajlar, akıllı ambalajlar ve fonksiyonel ambalajlar gün geçtikçe daha çok talep edilir hale geliyor. Örneğin artık sıvıların daha fazla oranda esnek ambalajlar içerisinde sunulduğunu, üreticilerin ürünlerini alışılagelmiş ambalajlar ile satmaktan vazgeçmeye başladıklarını görüyoruz. Dolayısıyla üreticilerin bu trendleri ve ambalaj kullanım şekillerindeki değişiklikleri yakın takip etmeleri ve gelecek yatırımlarını bu değişim ve trendlere göre şekillendirmek durumunda olduklarının farkında olmaları elzem hale geliyor.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Pal Plastik olarak sürekli daha yenilikçi ambalaj çözümleri ile karşınıza çıkmaya devam edeceğiz.

Özgür VURUCU

Pal Plastik Ambalaj A.Ş.

İhracat ve Pazarlama Müdürü