Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Interview Hedefimiz elimizde tuttuğumuz sektörel liderlik bayrağını sürekli olarak taşımak

Hedefimiz elimizde tuttuğumuz sektörel liderlik bayrağını sürekli olarak taşımak

Aytek Soğutma, Endüstriyel ve HVAC soğutma uygulamaları için su soğutma sistemleri üretimi ve satış faaliyetlerini 30 yılı aşkın tecrübesiyle sürdürüyor. Aytek Soğutma olarak, Türkiye ve ihracat pazarlarında 10.000 adetin üzerinde çalışan soğutma sistemleri ile, başarılı satış organizasyonu, iş ortakları ve servis merkezlerini içinde barındıran geniş bir ağ  ile iyi bilinen bir marka olarak gelişmeye devam ettiklerini belirten Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Gür firmanın ürünleri, hedefleri ve ürün geliştirme konusundaki mevcut faaliyetleri ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz, kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden 2002 yılında mezun oldum. 2005 yılından beri Aytek Soğutma firmasında çalışıyorum.

Firmanızı tanıyabilir miyiz? Kuruluş aşamalarınız ve gelişim süreciniz hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?

Aytek Soğutma ailesi olarak 30 yılı aşkın tecrübemiz ile endüstriyel ve HVAC soğutma uygulamaları için su soğutma sistemleri üretimi ve satışını yapmaktayız.

İstanbul Hadımköy ’deki 6000 m2 modern fabrikamızda teknolojik olarak gelişmiş soğutma sistemlerini mükemmel kalite ile uygun fiyat dengesini buluşturuyoruz. 2013 yılında ISO 9001 kalite yönetim sistem sertifikasını aldık. O günden itibaren başarılı bir şekilde uygulamaktayız.  

Bugün, firmamız Türkiye’de pazar lideridir. Türkiye ve ihracat pazarlarımızda 10.000 adetin üzerinde çalışan soğutma sistemimiz ile, başarılı satış organizasyonu, iş ortakları ve servis merkezlerini içinde barındıran geniş bir ağ  ile iyi bilinen bir marka olarak gelişmeye devam etmekteyiz.

Bizi diğer markalardan farklı kılan yanımız; daha  ekonomik bir soğutma sistemi yatırımı ile, kullanım ömrü boyunca, optimum enerji tüketimi ve yüksek verimlilik sağlayan cihazlar üretme iddiamızdır. Projeler için en doğru ve uygun çözümü sunmak öncelikli görevimizdir.

Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz? 

Ürün yelpazemizde endüstriyel soğutma sistemleri, HVAC sektörüne yönelik ısıtma ve soğutma cihazları ve plastik sektörüne yönelik kalıplar için özel geliştirilmiş sıcaklık kontrol sistemleri bulunmaktadır.

Ürünlerinizin öne çıkan özelliklerinden ve ortaya koyduğu farklılıklardan bahseder misiniz?

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sınırlı sayıda verdiği tasarım merkezi belgesine sahip bir Ar-Ge birimimiz var. Bu birimimizde 13 mühendis çalışmakta ve sürekli yeni projeler üretmektedir.

Fabrikamız bünyesinde 2 adet test istasyonu var. İmalatı biten bütün cihazları müşteriye göndermeden önce soğutma kapasitelerini test edebiliyoruz. Ayrıca bütün soğutma cihazlarımızın TUV SUD firması tarafından alınmış kapasite onay sertifikası vardır.

Müşteri profilinizi kimler oluşturuyor? Öncelikli olarak Türkiye pazarında hedef aldığınız sektörler hangileridir? 

Müşteri profilimizi imalat yapan ve üretimde verimliğini artırmak isteyen büyük ve orta ölçekli firmalar oluşturmaktadır. Türkiye pazarında hedef sektörlerimiz arasında Plastik, Metal, HVAC, Gıda, Kimya ve İnşaat bulunmaktadır.

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz? Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Satış öncesi ve sonrasında müşteri memnuniyeti bizim için önemli. Soğutma konusunda uzman mühendislerimiz tarafından müşteriyle yapılan görüşmeler neticesinde, amaçlara uygun ürün seçimi, akış diagramı ve yerleşim konularında bilgilendirme ve sunumlar yapılarak ihtiyaçlar tespit edilir.

Satış sonrası hizmetleri sadece kurulum, garanti, bakım, onarım ve yedek parça hizmeti olarak görmüyoruz. Aslında gerçek satışın satıştan sonra başladığını çok iyi biliyoruz. Cihazımızı kullanan bir müşterimiz herhangi bir problemle karşılaştığı durumda sizden sorunun en kısa zamanda çözülmesini ister. Bu süreçte müşterimizin beklentisi en hızlı şekilde probleminin çözüme kavuşturulmasıdır. Aytek Soğutma olarak müşteri beklentisinin üzerinde bir performansla hızlı servis, doğru yaklaşım, kalıcı çözüm ve mükemmel hizmet anlayışıyla çalıştığımız için başarı bir şekilde yolumuza devam edebiliyoruz.

Firmanızın piyasadaki konumunu nasıl buluyorsunuz? Sektörel bazlı yurt içi ve yurtdışı pazar payınız ve pazar geliştirme için faaliyetleriniz nelerdir? 

Bugün, firmamız Türkiye’de pazar lideridir. Ar-Ge birimimizde sadece yeni projeler üretilmemektedir. Mevcut cihazlarda müşterilerimizin şikâyetleri doğrultusunda sürekli iyileştirmeler yapılmaktadır. Bu da cihazlarımızı rakip firmalarınkinden farklılaştırmaktadır. Markalaşma yönünde gereken bütün adımları atıyoruz. Yurt içi ve yurt dışında hedef sektörlerimizle alakalı fuarlara katılıyoruz.

Ürün geliştirme konusunda mevcut faaliyetleriniz ve yeni hedefleriniz nelerdir? 

Daha öncede belirttiğim gibi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sınırlı sayıda verdiği tasarım merkezi belgesine sahip bir Ar-Ge birimimiz var. Hedefimiz elimizde tuttuğumuz sektörel liderlik bayrağını sürekli olarak taşımak.

Plast Eurasia Fuarı’nda sergileyeceğiniz ürün ve yeni ürün gruplarından bahseder misiniz?

• Standart hava ve su soğutmalı modüler chiller cihazları (NOVATECH)

• Plastik şişirme kalıpları için özel geliştirilmiş -350C soğuk hava verebilen soğutucu  (BLASTAIRTECH),

• Plastik kalıbı 48 farklı bölge ve farklı sıcaklıklarda kontrol edebilen cihaz (PULSETECH)

• Soğutma devrelerinin debi ve sıcaklık kontrolünü yapabilen orantısal ısı ve akış regülatörleri (FLOWTECH)

• Film extruderlerin hava halkaları için özel geliştirilmiş soğuk hava verebilen soğutucu (BLOWTECH)

• Makine başında tek ünitede kalıp ısıtma ve soğutma yapabilen cihazlar (CHILLTECH) 

2018 yılında firmanızı üretim, büyüme ve ihracat açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

2018 yılında döviz fiyatlarındaki artış iç piyasadan gelen talebi düşürdü. Ekonomide işlerin iyileştirilmesi için hükümetin hayata geçirdiği teşvik paketleri ve orta vadeli paketler umut vadeden gelişmelerden biri oldu.

Bu yıl iç talebin azalmasından dolayı en önemli ihracat pazarımız olan AB ülkelerine daha fazla ağırlık verdik. Bu ülkelerdeki bayi ağımızı geliştirdik. Yeni pazarlar olarak 2018'de Orta Doğu, Kuzey Afrika ve ABD’yi ön plana aldık.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Bize zaman ayırdığınız ve firmamıza göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim.

Mehmet GÜR

Aytek Soğutma Sistemleri

Genel Müdür Yardımcısı