Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home News PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: “Sanayi kuruluşlarımız bizi gururlandırmaya devam ediyor”

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: “Sanayi kuruluşlarımız bizi gururlandırmaya devam ediyor”

İSO İstanbul Sanayi Odası’nın, Türkiye’nin 2021 yılı İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuçlarını açıklamasının ardından değerlendirmelerde bulunan Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: “Sanayimiz ve tüm sektörlerimiz için gurur verici olan bu tablonun gelecek senelerde de devam edeceğinden şüphem yok. Sanayimiz işlediği sürece üretimimiz devam edecek, ihracatımız artacak ve kuruluşlarımız bizi daha da gururlandırmaya devam edecektir” dedi.

Sektörün büyümeye devam etmesi için üretim ve ihracat önemli

Sektör verilerine bakıldığında geçen senelere kıyasla ihracatın ciddi bir şekilde arttığının önemine vurgu yapan Ömer Karadeniz, “Özellikle 2021 yılının ikinci yarısı ve son döneminde döviz kurunda yaşanan ciddi dalgalanmalara rağmen işletmelerimiz üretmeye devam etmiş, ihracata odaklanarak kur riskini bertaraf etmeye yönelmiştir. Dolar bazında ciro kaybına uğrayan işletmeler ihracat sayesinde ayakta durmuş, bu da sektörün büyümeye devam etmesi için üretimin ve ihracatın ne derece önemli olduğunu göstermiştir. İSO İkinci 500’ün üretimden net satışlarının değerlendirmesine baktığımızda, 2019 yılındaki yüzde 14,2 iken pandeminin yaşandığı 2020 yılında bu oran yüzde 21,7 olarak artış göstermiş, 2021 yılında iç ve dış talepteki toparlanmayla birlikte enflasyon ve döviz kurlarındaki artışların da etkisiyle İSO İkinci 500’ün üretimden satışları yüzde 77,5’lik artış göstermiştir. Bugün İSO ikinci 500’de yer alan plastik sektörü işletmeleri döviz kurunda yaşanan bu olumsuz gelişmelere rağmen son derece özverili bir şekilde üretmeye ve çalışmaya devam etmektedir” dedi.

İşletmelerimiz İkinci 500’de ağırlığını daha da arttıracak

Pandeminin etkisini kaybetmesiyle, işletmelerin gece gündüz demeden tamamen üretime odaklandığını vurgulayan Ömer Karadeniz, “Salgın dönemi üretimimizi etkilese de insan sağlığına daha ciddi darbeler vurdu. İşletmelerimiz ve üretimimiz için insan sağlığı yani çalışanlarımızın sağlığı bizler için çok önemli. Zorlu pandemi sürecinde, kısıtlı şartlarda ve zamanlarda çalışan fedakar emekçilerimizin işletmelerimize, sektörümüze verdiği destek çok değerli. Bugün her ne kadar pandemiyi atlattık desek de, virüs etkisini ciddi bir şekilde göstermeye devam ediyor. Bizler de, sektörde üretimimizde büyük pay sahibi olan çalışanlarımıza sağlıklı çalışma koşulları imkanı sağlamaya devam ederek, daha çok çalışıp daha da üreteceğiz. Plastik sektörümüzün bu denli ciddi şekilde çalışmasını sürdürmesi halinde, gelecek dönemlerde işletmelerimizin İkinci 500’de ağırlığını daha da arttıracağından şüphem yok” dedi.

Ülkemize önemli katkılar sağlayan işletmelerimizi desteklemeliyiz

Çatı kuruluş PLASFED Plastik Sanayicileri Federasyonu olarak sektördeki ülkemize önemli katkılar sağlayan işletmelerimizin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Ömer Karadeniz, “2021 yılında İSO İkinci 500’ün üretimden net satışları yüzde 77,5 oranında artarak 191,1 milyar TL’den 339,2 milyar TL’ye yükseldi. Bu rakamlar işletmelerimizin ne denli ciddi çalıştığını gösteriyor. İkinci 500’ün, İSO tarafından oluşturulmuş olan 10’lu sektör gruplandırılmasına göre yapılan dağılıma bakıldığında, yüzde 60’ından fazlasının 4 sektör grubunda toplandığını görüyoruz. Bu firmalar sektörümüzle bağlantılı olup, 91’i gıda ürünleri sanayi, 81 firmayla tekstil ürünleri sanayi, 71 firmayla ana metaller ve makine imalat sanayi ve 68 firmayla kimyasal ürünler, plastik ve kauçuk ürünler sanayisidir. 2021 yılı verilerine göre bu dört sektör, üretimden net satışların yüzde 60’ından fazlasını gerçekleştiriyor. İSO birinci 500 ve ikinci 500 olmak üzere tüm sektörümüzü ve sanayimizi aydınlatan bu değerli bilgilerini bizlerle paylaşan İSO Yönetim Kuruluna da teşekkürlerimizi sunmak istiyorum. Sonuç olarak katma değer yaratarak ülkemize ekonomi ve istihdam anlamında önemli katkılar sağlayan işletmelerimizin başarılarını kutluyor ve bu başarılarının devamının uzun yıllar boyu sürmesini temenni ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.