Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Products Batı Polimer Genel Müdürü Berat Güzelel

Batı Polimer Genel Müdürü Berat Güzelel

“Enerji yoğun sektörler kendi enerjisini üretmeli”

Türk sanayisinin temel üretim güçleri olan Demir-Çelik, Plastik, Kimya ve Çimento gibi sektörler; son iki yılda dört kattan fazla artan enerji maliyetleri yüzünden uluslararası pazarlarda rekabetçi olmaktan hızla uzaklaşıyor. Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmaların tükettiklerinin en azından bir bölümünü üretebilmeleri, rekabetçi yapıları açısından kritik önem taşıyor. 

Batı Polimer Genel Müdürü ve Plastik Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Üyesi Berat Güzelel, enerji yoğun sektörlerde başta çatı tipi güneş enerji santralleri olmak üzere öz tüketimi karşılayacak enerji yatırımları için özel bir teşvik mekanizması kurgulanması gerektiğini belirtti. 

2 yılda yüzde 400 artış

2021 yılı başında 5-6 cent/dolar seviyesinde olan 1 kilovat enerji maliyetinin bugün 20 cent/dolar seviyesine yaklaştığını hatırlatan Güzelel, gelecek yıl 25 cent/dolar ve üzerinin görünmesinin şaşırtıcı olmayacağını dile getirdi. 

Firmaların lisanssız enerji santrallerini kurabilmeleri için uygun teşvik ve finansman modellerine ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Berat Güzelel, “Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın tetiklediği jeopolitik gerginliklerin etkisi ile enerji fiyatları tarihin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Ülkemiz bu gerginliğin tarafı olmamakla ve her iki taraf ile temas edebilen bir politika izlemekle önemli bir diplomatik başarı sergiliyor. Ancak enerji maliyetlerindeki öngörülemez artışlar, Türk sanayicilerini uluslararası pazarlarda rekabetçi olmaktan hızla uzaklaştırıyor” dedi. 

Lojistik ve maliyet avantajını kaybediyoruz

Şirketlerin öz tüketimlerini karşılayacak enerji üretmelerinin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını beklediklerini sözlerine ekleyen Güzelel, şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Bugün Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde de enerji maliyetleri önemli bir sorun oluştururken yerli sanayicilerini ayakta tutacak her türlü girişim hızla devreye alınıyor. Özellikle sanayicilerin üretimde kullanacakları enerjiyi üretmeleri için her türlü izin, lisans, ÇED, devreye alma, bağlantı izni gibi süreçler sadeleştiriliyor, bürokratik mekanizmalar asgariye indiriliyor. Santral yatırımları için gereken finansmana erişim kamu eliyle kolaylaştırılıyor ve güçlendiriliyor. Ülkemizde de elbette lisanssız çatı tipi güneş enerjisi santralleri kurulabiliyor. Ancak bu santrallerin kurulum maliyetleri firmalarımızın pek çoğu için karşılanabilir olmaktan çok uzakta. Firmalarımız, işletme giderleri için krediye erişimde ciddi sıkıntı yaşarken, enerji yatırımlarına kaynak aktarması son derece güçleşiyor. Bu durum ülkemiz sanayisinin Avrupa pazarlarına yönelik lojistik ve maliyet avantajını giderek kaybetmesi sonucunu doğuruyor. Beklentimiz, tamamıyla enerji yatırımlarında kullanılacak çerçevede, suistimale kapalı, sıkı denetime açık bir destek mekanizmasının sağlanması. Bu sistem, santral ekipmanı ve montajında mal ve hizmet üreten sektörlere de can suyu olacaktır.”

Batı Polimer Hakkında

BTP Grubu çatısı altında faaliyet gösteren Batı Polimer A.Ş; Polietilen grubu başta olmak üzere Polipropilen (PP), Polivinil Klorür (PVC), Polistiren (PS) ürün gruplarında ve petrokimyasal ürünlerde Türkiye’nin önde gelen hammadde tedarikçileri arasında yer alıyor. 

Petrokimya sektöründe 30 yılı aşan deneyimi ile faaliyet gösteren Batı Polimer, İzmir-Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan şirket merkezinin yanı sıra İzmir Atatürk OSB, Bursa ve İstanbul’daki depo ve ofisleri ile müşterilerine 7 gün 24 saat hizmet veriyor. 

Berat Güzelel ise, Batı Polimer’in Genel Müdürü olmasının yanı sıra Plastik Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (PLASFED) ve Ege Plastik Sanayicileri Derneği’nde (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de etkin bir şekilde sürdürüyor.