Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Products Denizlerde daha hızlı biyobozunma

Denizlerde daha hızlı biyobozunma

Teijin Group'un elyaf ve ürün dönüştürme şirketi Teijin Frontier Co. Ltd., geleneksel PLA ürünlerine kıyasla okyanuslarda, nehirlerde ve toprakta biyolojik olarak daha hızlı çözünen pratik bir polilaktik asit (PLA) reçinesi geliştirdiğini duyurdu.

Hızlandırılmış biyolojik bozunma nedeniyle mikroplastiklerin azaltılması

Şirket, polimere yeni bir biyobozunma hızlandırıcısı ekleyerek; mukavemeti, kalıplanabilirliği veya diğer pratik özellikleri bozmadan biyolojik bozunma oranını iyileştirdi. Yeni PLA reçinesinin, hızlandırılmış biyobozunma oranı sayesinde mikroplastiklerin azaltılmasına yardımcı olması ve bitki kaynaklı hammaddelerden yapıldığından ürün yaşam döngüleri sırasında CO2 emisyonlarını düşürmesi bekleniyor.

Teijin Frontier, 2026 yılına kadar birkaç yüz milyon JPY satış hedefleyerek 2023 mali yılında (Mart 2024'te sona erecek) yeni PLA reçinesiyle yapılan peletler, enjeksiyon ve ekstrüzyon kalıplı ürünler, tekstiller ve dokunmamış kumaşlar üretmeye ve satmaya başlayacak. THINK ECO® çevre girişimi kapsamında yeni geliştirilen PLA reçinesi Teijin Frontier ile yapılan balık yemi, giyimden endüstriyel malzemelere kadar çeşitli uygulamalar için daha çevreci malzemeler ve ürünler geliştirerek çevresel değerini artırmaya çalışıyor.

Kontrollü ayrışma

Geleneksel olarak, PLA polimeri 10.000 Mn'nin (ortalama moleküler ağırlık) altına hidrolize edildiğinde bakteri ve mantarlar tarafından karbondioksit ve suyla parçalanabiliyor. Teijin Frontier tarafından eklenen biyobozunma hızlandırıcı, hidrolizi hızlandırarak moleküler ağırlığı bu tür katkı maddeleri içermeyen PLA polimerlerine göre daha hızlı azaltıyor ve böylece okyanuslarda, nehirlerde ve toprakta daha hızlı biyolojik bozunmaya olanak tanıyor.

Bununla birlikte, ürün işleme ve depolama sırasında, moleküler ağırlık, geleneksel PLA polimerlerininkine benzer şekilde yalnızca biraz azalır, bu nedenle Teijin Frontier'in yeni PLA reçinesi, kristalliği ve kalıplanabilirliği bozulmadığı için oldukça pratiktir. Yeni PLA reçinesi, reçinelerin, filmlerin, enjeksiyon ve ekstrüzyonla kalıplanmış ürünlerin, tekstillerin ve dokunmamış kumaşların üretimi için geleneksel versiyonlarla aynı şekilde işlenebiliyor ve kalıplanabiliyor.

Ayrıca, ayrışma süresi (Teijin Frontier tarafından yürütülen doğrulama testlerine göre yaklaşık altı ay ila iki yıl arası) ilave koşulları ve biyolojik bozunma hızlandırıcı miktarı ayarlanarak kontrol edilebiliyor. Buna göre ayrışma, örneğin tarım ve balıkçılık ürünleri gibi belirli öğelerin yaşam beklentisine göre ayarlanabiliyor.

Genellikle bitki kaynaklı bileşenlerden üretilen ve biyolojik olarak parçalanabilen PLA reçineleri, yüksek kristalliği ve pratikliği nedeniyle geniş bir ürün yelpazesinde kullanılabiliyor. Biyolojik bozunma performansı sıcak, nemli kompost koşulları altında kabul edilebilir olsa da, oran okyanuslarda, nehirlerde ve toprakta büyük ölçüde yavaşlar ve bu da uzun süreler boyunca kalıntı mikroplastiklerin varlığına neden olur. Şimdiye kadar, biyolojik olarak parçalanabilirliği iyileştirme girişimleri, bu ürünlerin dayanıklılığını ve diğer pratik özelliklerini bozduğu gözlemlendi.

Kaynak: Teijin Group