Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Röportaj 30 yıllık tecrübemiz bizim en büyük güçlerimizden biri
Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu Şirketleri arasında yer alan ve polietilen film ü...

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri  MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

MMO İstanbul Şubesi ve Hannover Fairs Turkey, yeni fikirlere destek verecek!

Sana...

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği  büyüyerek devam edecek

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği büyüyerek devam edecek

Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım, Turizm ve İş Forumu kapsamında, Türkiye ile Suu...

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye  eğitim verdi

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye eğitim verdi

Otomasyon endüstrisinde CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine önc...

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS, metakrilat kimyasının önemli bir global tedarikçisi olan Röhm GmbH ile di...

30 yıllık tecrübemiz bizim en büyük güçlerimizden biri

Tepro Makine ve Otomasyon Sistemleri’nin Kurucu Ceo’su Semih Doğan, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Berivan Kaya’nın sorularını yanıtladı.

Plastik sektörüne yönelik bütünsel çözümleriyle yıllardır başarılı projelere imza atan Tepro Makine’yi aslında çok iyi tanıyoruz. O yüzden sondaki sorumdan başlamak istedim. Buradan geriye doğru baktığınızda, otuz yıla yaklaşan bu istikrarlı büyümede, çıtayı yükselten ve başarıyı sürdürülür kılan temel yaklaşımlarınız sizce nelerdir?

Hali hazırda tek bir terim ile yaklaşımımızı anlatmak yetersiz olacaktır. 30 yıllık tecrübemiz bizim en büyük güçlerimizden biri. Fakat tecrübemizi sürekli olarak yenilenebilir bir bakış açısı ile değerlendiriyoruz. Pazarı ve dünyayı iyi takip edip, uluslararası ölçekte projelere imza atıp ve teknolojik gelişmelere her daim açık olmamız bizi daha da bütünsel bir kuruluş yapıyor.

Plastik enjeksiyon sektöründe Avrupa’nın önde gelen firmalarından KraussMaffei’ın Türkiye’deki tek distribütörüsünüz. Bu süreç 1992’den bu yana sürüyor. Dünden bugüne hem teknolojik gelişimine hem kullanıcı sonuçlarına tanıklık ettiğiniz bu makineler hız, esneklik, verimlilik, ürün kalitesi, enerji tasarrufu gibi özellikler temelinde ne tür farklar ortaya koydu? Kullanıcılar açısından nasıl karşılandı?

Teknolojik olarak hızla değişen ve dönüşen dünyada, ihtiyaçlar da bu çerçevede değişmektedir. Müşterilerine esnekliğiyle premium çözümleri optimum şartlarda sunan KraussMaffei, yol haritasını değişen dünyaya çok hızlı adapte ederek; pazarın ihtiyacı olan tüm özellikleri en verimli şekilde sunuyor. KraussMaffei farkını; maksimum ürün kalitesi elde edilirken, gerek enerji tüketimi ve gerekse OEE’ye olan katkısı ile verimliliği ön planda tutarak ortaya koymaktadır.

Enjeksiyon grubu makinelerinizi; hibrit, hidrolik ve tam elektrikli çalışma prensipleri açısından kıyaslarsanız performans ve ihtiyaçlar noktasında sektörel yelpazede nasıl bir dağılım izliyor?

KraussMaffei esnekliği sayesinde, müşterilerin ihtiyaçlarına en optimum şekilde cevap verebilmek için farklı çalışma prensiplerine sahip enjeksiyon makineleri sunmaktadır. Genel olarak otomotiv dünyasında servo sürücü ile tahrik edilen enerji tasarruflu servo hidrolik sistemler tercih edilirken, nispeten daha hızlı çevrim zamanlarına sahip paketleme, medikal gibi sektörlerde hem hız hem temiz ortam anlamında tam elektrikli makineler ağırlıkla tercih edilmektedir. Pazarın ihtiyaçlarına göre hibrit çözümler ile hem hız hem de enerji tasarrufu elde eden müşterilerimiz var. Temel olarak KraussMaffei; yatırım maliyeti, bakım maliyeti, enerji maliyeti, hız gibi unsurlara göre değişen pazar beklentilerine farklı şekillerde ve aynı kalite ile cevap verebilmektedir.

IMC teknolojisi de iddialı olduğunuz bir alan. Compound kalıplama teknolojisinde çıktı ürün sağlamlığı, çeşitliliği ve verimlilik gibi açılardan makinelerin performans üstünlükleri nelerdir?

IMC teknolojisi ile birlikte farklı oranlarda, farklı malzeme ve katkıları birleştirerek proseslerin yalınlaştırılması, verimliliği, kalitesi ve çeşitliliği yüksek bir çözüm sunulmaktadır. Özellikle uzun elyaf katkılı çözümlerde, final parçadaki isterlerin sağlanması çok daha uygun fiyat ve kalite ile sağlanabilmektedir.

Karbon salınımını azaltmak; küresel ısınmanın felaketlere gebe sonuçlarını engellemek açısından dünyanın en hassas olduğu ve ortak hareket ettiği bir mesele. Makineleriniz bu alanda çevreci plastiklerin üretimine ve teknolojik işbirliğine neler sunuyor?

KraussMaffei’nin teknoloji yol haritasında tamamen ayrı bir yere sahip olan çevreci yaklaşımının gereklilikleri neticesinde; üniversitelerle ve sektörün öncü firmalarıyla birlikte Ar-Ge çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmalarla geri dönüştürülebilir malzeme geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bu malzemelerin proses edilebilmesi için gerekli teknolojik atılımları gerçekleştirerek tüm paydaşlarıyla karbon salınımının azaltılması için öz kaynaklarını kullanmaktadır.

Plastik enjeksiyon kalıplama proseslerinin otomasyonunda basit çıkış robotlarından karmaşık otomasyon hücrelerine kadar çok çeşitli yapılandırılabilir çözümler sunan Sepro Group da uzun yıllardır temsilciliğini yaptığınız firmalar arasında yer alıyor. Fransız markası Sepro’nun robot otomasyon sistemlerinin teknik ve genel özellikleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Sepro, en yalın ve basit ihtiyaçtan en kompleks hatlara kadar tüm pazar ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde teknik mühendislik çözümleri sunmaktadır. Geniş ürün yelpazesi, üstün teknik kabiliyetleri ve Sepro mühendisliği ile birlikte müşterilerimiz için teknik ve ticari olarak optimum çözümler sunmaktadır. Yolluk tutucu, al-bırak 3 eksen robotlar, etrafı ile haberleşebilen 3 eksen-5 eksen robotlar veya 6 eksen robotlar ile bazı post prosesler (flamaj, yolluk kesme, kalite kontrol, montaj vb) için hücre çözümleri sunabilmektedir.

Motan-Colortronic uluslararası operasyonlara sahip hammadde dozaj, yükleme ve kurutma sistemlerinde Avrupa’nın nitelikli markalarından biri olarak istikrarlı bir şekilde temsilciliğini yürüttüğünüz öne çıkan diğer firmalarınızdan biri. Motan çözümlerinin plastik işleme teknolojilerindeki öne çıkan özellikleri ve yenilikleri nelerdir?

Sektörde Motan denildiği zaman, sorunsuz üretim, uzun kullanım ömrü, maksimum verimlilik artışı, düşük enerji tüketimi, etkili ve hızlı teknik destek ve yedek parça hizmeti gibi özellikler ilk aklımıza gelenlerdir. Ayrıca son dönemde Motan tarafından piyasaya sunulan, Metroflow Gravimetrik Tartım Ünitesi, Moisture Minder (Online nem ölçüm cihazı) yeni ürünlerle ilgili sektörlerde proseslerin daha fazla kontrol altında tutulmasını sağlanmaktadır.

Sektörün önde gelen tedarikçilerinden biri olarak proses yardımcı ekipmanlarında ise, sizin kuruluşunuz olan Mouldpro’yu görüyoruz. Mouldpro’nun enjeksiyon kalıplama uzmanları için sunduğu ürün yelpazesinde neler yer alıyor?

Flosense: Kalıp için akış görüntüleme sistemidir. Bu sistem kalıbın içerisindeki suyun sıcaklığını ve debisini görüntüleyerek, soğutmaya bağlı prosesi kontrol altına alır ve hataları daha oluşmadan görmenizi sağlayarak, verimlilik artışı sağlar.

Ultrasystem: Malzeme ve renk değişimlerinde kullanılan purge malzemesidir. Plastik sektörü için farklı hammaddelere uygun 22 farklı ürün ile hızlı ve daha az fire ile değişimi sağlar.

Descaling Pump: Kalıp temizleme pompasıdır. Flosense sistemi ile yaptığımız görüntüleme sonucunda tıkanmaya başlayan kanalların temizliği için kullanılır.

Termal Jackets: Isı ceketleridir. Enjeksiyon ve ekstrüzyonda vida-kovan bölgesinde yalıtım sağlayarak enerji veririmliliği oluşturur.

Pneumatic ejector couplings: Pnömatik çalışan itici bağlantı kaplinleridir. Hızlı ve güvenli bir şekilde itici plakasının kalıba bağlantısı sağlanır. Makine devreye alma süresini güvenli bir şekilde kısalttığı için veririmlilik artışı sağlar.

Ayrıca, T-MAX markası altında verim artışı sağlayacak yardımcı ekipman ve otomasyon sistemlerini, tek çatı altında müşterilerinizin hizmetine sunuyorsunuz. “Plastik ve ambalaj teknolojisinde yaratıcı çözümler” mottosuyla faaliyetlerini yürüttüğünüz T-MAX hakkında neler söylemek istersiniz?

T-MAX markası oldukça dinamik ve yenilikçi bir yapıda olduğundan, sektörün yeni taleplerine cevap verebilmek adına çok hızlı aksiyon alabilmektedir. Statik hammadde karışım silosu, otomatik ve yarı otomatik torba açma sistemleri, modüler ve alüminyum silo imalatı gibi alanlarda oldukça başarılı işler yapmaktadır.

PlastEurasia fuarında sergileyeceğiniz marka ve ürünler neler olacak? Fuarda tanıtacağınız yeni ya da öncelik verdiğiniz bir ürün konsepti olacak mı?

PlastEurasia fuarında 4 farklı stand alanında, enjeksiyon makinesi, robot sitemleri, kırma makineleri, silo sistemleri, gravimetrik, volumetrik dozajlama üniteleri, luxor kuru havalı kurutma, hammadde yükleme üniteleri başta olmak üzere bir çok ürün ve sistemler sergileyeceğiz.

Ayrıca yakın dönemde üzerinde çalıştığımız dijital bir girişimimiz için de bir lansman yapacağız. BenimMakinem adında, yeni ve ikinci el makine alım satımına olanak sağlayacak bir pazar yeri projemizi tanıtacağız. BenimMakinem projesine bir yılı aşkın bir süredir, 10 kişilik bir ekiple ciddi bir yatırım yaparak çalışıyoruz. İnternetin geleceğinin kaçınılmaz yükselişi sonucu, bu girişimimizin büyüyerek gelişeceğinin de farkındayız. Sistem, plastik endüstrisi makine ve ekipmanlarının, internet üzerinden güvenli bir şekilde alım satımına olanak sağlayacak. Hem yeni hem de ikinci el makine alım satımı üzerine pazarın ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapıya sahip olacak. İlerleyen fazlarda metal endüstrisi başta olmak üzere tüm makine türleri ve ekipmanlarının ticaretinin yapılabileceği bir internet sitesi hedefliyoruz. Hali hazırda pazar yeri alışkanlıklarına uygun tasarladığımız sistemimizde ayrıca endüstriyel pazarla uygun özellikleri de geliştireceğiz. BenimMakinem ile, üretim hatlarını yenilerken ikinci el makine/ekipmanlarını değerlendirmek isteyen işletmeler ve portföyündeki yeni makine/ekipmanları için farklı bir satış kanalı arayan satıcılar adına en uygun platformlardan biri olmayı hedefliyoruz.

Servis, teknoloji eğitimi ve yedek parça sağlamadaki kurumsallık ve sorun çözücülük makine temininden daha önde geliyor. Bu alanda müşterilerinize nasıl destek sağlıyorsunuz? Satış öncesi ve sonrası hizmetlerinizden söz eder misiniz?

Müşterinin beklentilerini, duruş ve kalite hatalarının nelere mal olduğunu iyi bilen sektörün içinden insanlarla çalıştığımız için empati yeteneğimizin çok yüksek olması ile hızlı, doğru ve alternatif çözümler üretebiliyoruz.

Otuz yıldan bu yana plastik sektörüne teknoloji/bilgi ve kaynak sağlayan bir firma olarak günümüz teknolojisini elbette yakından takip ediyorsunuz? Günümüz teknoloji grafiği açısından Tepro Makina sektörde kendini nerede konumlandırıyor?

Yine konuya bağlı olarak sormak istiyorum. Günümüzde hızla gelişen yapay zekâ, robot, yazılım/bilişim teknolojileri yakın-uzak gelecek açısından sektörü nasıl etkileyecek? Üretim, hız, maliyet, rekabet ve insan kaynağı açısından sizce nasıl bir evrilme söz konusu olabilir?

Makine endüstrisi diğer tüm alanlarda olduğu gibi çok hızlı bir teknolojik gelişim göstermekte. Yapay zekâ başta olmak üzere yeni nesil dijital gelişmeler gün geçtikçe daha fazla büyüyen bir grafik izlemekte.

Bizim de hem endüstriyel teknolojik yatırımlarımız hem de kurumsal yönetim politikamız üzerine takip ettiğimiz bir politikamız mevcut. Süreçlerin ne yöne evrileceği konusunda tüm departmanlarımızı hazır ve uyum sağlayabilir bir durumda yönetiyoruz.

Türkiye’de plastik sektöründe son yirmi yıllık büyümeyi ve teknoloji kullanımını nasıl görüyorsunuz? Buna bağlı yakın gelecekte plastik makineleri pazarı ve ithalatı nasıl bir seyir izleyecek? Sizin gelişecek bu konjonktüre bağlı olarak plan ve projeleriniz olacak mı?

Teknoloji artık hayatın her alanında insanoğlunun bir parçası haline gelmiş durumda. Haliyle geçmişteki sanayi devrimine benzer şekilde, günümüzde de teknoloji devrimine şahitlik ediyoruz. Bu durum, tüm iş hayatını etkileyecek ve kökten değişikliklere mecbur bırakacak yakın geleceğin habercisi durumunda. Biz de şimdiden kendi yapımız içerisinde teknolojik gelişmeleri takip edip, bu süreçler neticesinde gelecek planlarımızı değerlendiriyoruz.

Son iki yıl içerisinde pandemi dolayısıyla başta petrol ve türev ham maddeleri olmak üzere kimi sektörlerde üretim hızı ve kapasiteleri azaldı. Kullanıcı ise yatırımlarını erteledi. Bu sürecin size yansımaları ne oldu?

Evet bazı sektörlerde yatırımlar ertelendi, fakat pandemi sonrası gıda ambalajı, hammadde üretimi yapan ve işletmesinde daha fazla otomasyona yatırım yaparak manuel çalışmalardan uzaklaşmak isteyen firmalarda da yatırımlar artış göstermiştir. Biz de bu sektörlere yönelik özel çözümler ve projeler üreterek, sipariş hacmimizi korumaya gayret ediyoruz.

Rekabet gücü açısından marka kimliği geliştirme vizyonunuzdan bahseder misiniz? Özellikle sektörel yayınları ve fuarları bu kimliğin güçlenmesine katkıları yönünden nasıl görüyorsunuz?

Biz marka kimliğimiz ve satış süreçlerimiz için pazarlama kanallarını efektif olarak kullanıyoruz. Özellikle geleneksel mecraların dijital ve akıllı çözümler ile birleştiği ve geliştiği günümüzde, sektörel yayınları, fuar ve organizasyonları, ilgili dijital pazarlama kanallarını sıkça ve periyodik olarak kullanıyoruz.

TEKNOLOJİ / TECHNOLOGY

Setting
Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Tuesday, 13 February 2024

Plastik enjeksiyon makinesi alanında kendini küres...

Readmore

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve  yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

Wednesday, 13 March 2024

ABB Robotik Bölümü Başkanı Marc Segura, daha önce ...

Readmore

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Thursday, 14 March 2024

Woojin Plaimm, dünyanın ilk e-teklif sistemini Tür...

Readmore

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Thursday, 01 February 2024

Sürdürülebilirliğe odaklanan dünyanın en büyük end...

Readmore

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik  iş birliklerini genişletiyor

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik iş birliklerini genişletiyor

Wednesday, 13 March 2024

TOMRA, yapay zekâ tabanlı atık akışı izleme alanın...

Readmore

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Wednesday, 13 March 2024

Genel merkezi Kocaeli’nde bulunan plastik geri dön...

Readmore

ÜRÜN / PRODUCTS

Setting
Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Thursday, 14 March 2024

KRAIBURG TPE, en az %73’ü geri dönüştürülmüş içeri...

Readmore

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Thursday, 01 February 2024

Siemens ve Salesforce hizmet sunumunu hızlandırmak...

Readmore

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Thursday, 14 March 2024

Endüstriyel otomasyon, teknolojik gelişmelerin iş ...

Readmore

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve  gelişmiş kontrol imkânı

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve gelişmiş kontrol imkânı

Thursday, 01 February 2024

Modern endüstriyel otomasyon sistemlerinin vazgeçi...

Readmore

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Thursday, 14 March 2024

CC-Link teknolojisinin global temsilcisi CLPA, güç...

Readmore

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Wednesday, 27 December 2023

Plastik ayıklama araştırma projesi OMNI, gıda sını...

Readmore

MAKALE / ARTICLE

Setting
Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Thursday, 07 March 2024

Dijitalleşme Sürecinin Ambalaj Üretiminde Kalite S...

Readmore

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli  Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Friday, 02 February 2024

Özet

Otomotiv endüstrisi her geçen gün kullanıcılar...

Readmore

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Thursday, 03 August 2023

Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar taraf...

Readmore

RÖPORTAJ / INTERVIEW

Setting
Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Friday, 02 February 2024

AVANPAK AŞ. Genel Müdürü Taha Kızılkaya ile gerçek...

Readmore

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

Tuesday, 21 November 2023

"Ticarileşen yeni ürünlerimizle ‘yerli ürün’ kulla...

Readmore

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Tuesday, 21 November 2023

“Avrupa’daki en büyük üretim hattına sahibiz”

Polib...

Readmore

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı