Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Haberler İKMİB, plastik sektörünü çalıştayda buluşturdu
Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bareks, sürdürülebilirlik odağıyla ilerliyor

Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu Şirketleri arasında yer alan ve polietilen film ü...

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri  MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

Geleceğin sanayi ve mühendislik projeleri MAKİNA HANGAR’dan çıkacak

MMO İstanbul Şubesi ve Hannover Fairs Turkey, yeni fikirlere destek verecek!

Sana...

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği  büyüyerek devam edecek

BAYEGAN ile Tasnee arasındaki iş birliği büyüyerek devam edecek

Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım, Turizm ve İş Forumu kapsamında, Türkiye ile Suu...

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye  eğitim verdi

FANUC Akademi, 2023 yılında 500’den fazla kişiye eğitim verdi

Otomasyon endüstrisinde CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine önc...

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS ve Röhm ortaklığa imza attı

ALBIS, metakrilat kimyasının önemli bir global tedarikçisi olan Röhm GmbH ile di...

İKMİB, plastik sektörünü çalıştayda buluşturdu

Plastik Sektörü Gelecek Araştırması Çalıştayı, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından 5-6 Kasım 2021 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi. Plastik sektörünü bir araya getiren çalıştayda sektörün bugünü ve geleceği ele alındı.

İKMİB ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen “Plastik Sektörü Gelecek Araştırması Çalıştayı”na, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, İKMİB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Tayfun Demir, İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz, Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Ömer Karadeniz, Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Selçuk Gülsün, Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Öksüz, Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Başkanı Kağan Yeşil, Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği (EGEPLASDER) Başkanı Şener Gençer, Kayseri Plastik İşletmeciler Derneği (KAYPİDER) Başkanı Yusuf Özkan başta olmak üzere İKMİB Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Plastik Sektörü Üyeleri, sektörün önde gelen firmaları, Ticaret Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, Eximbank temsilcileri ile Kompozit Sanayicileri Derneği, FASD ve SEPA gibi sektörel derneklerin temsilcileri katıldı. 

İki gün süren çalıştayın ilk gününde, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister tarafından pandemi öncesi ve pandemi döneminde yapılan çalışmalar ile gelecek dönemde yapılacak etkinliklere ilişkin bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz ve PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün de yaptıkları konuşmalarda sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca iki gün boyunca sektörün geleceğine yönelik beklentiler ve fırsatlar ele alınırken, sektörün sorun ve çözüm önerileri de masaya yatırıldı. 

Yapılan yuvarlak masa toplantılarında ise geri dönüşüm/döngüsel ekonomi, plastiğin imajının iyileştirilmesi, topluma sektöre daha iyi anlatılması, ihracatın arttırılması, ihracatta markalaşmak ve pazarlama için neler yapılması gerektiği ve yeşil mutabakat/karbon vergisi konuları hakkında bilgi alışverişi yapıldı.

Adil Pelister: “Türkiye Kimya Ajansı kurulmalı”

Plastik Sektörü Gelecek Araştırması Çalıştayı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, bu yılın başında hedeflerinin 21 milyar doların üzerine çıkmak olduğunu ancak sektörün verimli çalışmaları sonucunda 24 milyar doların üzerinde bir ihracatla yılı kapatacaklarını söyledi. 2022 senesinde 26,5 milyar dolarlık ihracat hedefi ve 2023’te Cumhuriyet’in 100’üncü yılında ise 30 milyar dolarlık bir hedefle kimya sektörünün hızla işine devam edeceğini dile getiren Pelister, “Kimya sektörümüzün geniş yelpazesiyle 27 sektöre hizmet etmesiyle beraber plastik sektörümüzden başlayarak kozmetik, mineral yağlar, mineral yakıtlar, yapıştırıcılar, anorganik ve organik kimyasallar gibi alt sektörlerimizle birlikte çok ciddi bir katma değer sağlıyoruz. Dünya ekonomisine baktığımız zaman gelişmiş on ülkenin sekizinde kimya sektörünün kuvvetli olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bizim kimya sektörümüzün bakış açısını buna göre iyileştirmemiz gerekiyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız başta olmak üzere Ticaret Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve diğer Bakanlıklarımız ile beraber kimya sektörünün algısını ileriye taşımamız lazım. Bunu yapabilmek için de ülkemizde kimya sektörümüze yönelik ‘Türkiye Kimya Ajansı’nın kurulması gerektiğine inanıyorum. Sanayi Bakanlığı bünyesinde de özellikle kimya ile ilgili ‘Kimya Genel Müdürlüğü’nün olmasının sektörümüze çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

“Kimya sektörünün algısını düzeltmemiz lazım”

Kimya sektörünün ithalat ile ihracatı arasındaki farkın ciddi miktarlarda enerji ve yakıtta kullanılan kimyasal malzemelerden kaynaklandığını belirten Pelister, “Onun haricinde kimyasal hammadde ve yarı mamullerde diğer sektörlere hizmet ediyoruz. Farklı sektörlerdeki ihracatları ölçmekte biraz zorlanıyoruz. Örneğin Türkiye’nin en büyük sektörü otomotiv, 32 milyar dolarlık ihracat yaparken içindeki plastik, kauçuk, boya, yapıştırıcı ve diğer kimyasallardan dolayı aslında biz bu sektöre hizmet ediyoruz. 32 milyar doların içinde yaklaşık 12 milyar dolar civarında kimyasal hammaddenin olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla kimya sektörünün önemini, algısını ve geleceğini mutlaka hepimiz her fırsatta dile getirerek algıyı düzeltmemiz lazım. Bu algıyı düzelttiğimiz zaman da kimya sektörü hak ettiği yere gelecektir” diye konuştu.

“Yurt içi satış vadeleri 3 ayla sınırlandırılmalı”

Kimya sektörü ve plastik sektörünün sıkıntılarına değinen Pelister, emtia fiyat artışları, finansman sorunları, lojistik sorunları, konteyner bulamama ve konteyner fiyat artışları ile yurt içindeki satış vadelerinin uzunluğuna dikkat çekerek, yurt içindeki satış vadelerinin 3 ayla sınırlandırılmasını önerirken firmaların hacimlerini, ürettikleri miktarları arttırarak ölçek ekonomisini büyütmeleri gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca dönem dönem ürün satılan ülkelerde problemler olabildiğini belirten Pelister, “Emtia fiyatlarındaki artışlar sebebiyle PVC’de, PET’de, Polipropilen’de, Polietilen’deki artışlardan dolayı karşı ülkelerde değişik anti damping davaları açılıyor. İnşaat plastiklerinde Mısır’da, Arjantin’de ve Ukrayna’da bununla ilgili davalar açıldı. Biz İKMİB olarak ihracatçımızı korumak ve aynı zamanda dünyanın Türkiye algısını değiştirmemesi adına avukatlarımız aracılığıyla orada savunmalarımızı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yeşil plastik konusu kapımızı çalacaktır”

Çalıştayın ana konularından bir tanesinin yeşil mutabakat ve döngüsel ekonomi olduğuna dikkat çeken Pelister, şöyle devam etti: “Avrupa Birliği bizim en büyük ihracat gerçekleştirdiğimiz partnerimiz. AB’ye mal satarken önümüzdeki seneden itibaren “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” olarak vergi konusu gündeme gelecek. Direkt olarak plastik sektörümüzü ilgilendirmiyor gibi gözükse de mutlaka yeşil plastik konusu bizim kapımızı çalacaktır. İKMİB olarak bu yönde Türkiye İhracatçılar Meclisimiz ve Bakanlıklarımızla beraber çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kimya sektörümüzü ileriye taşımak için birlikte olmalıyız. Güçlü olmalıyız. Kimya ihracatımızın üçte birini plastik sektörümüz yapıyor. Bu yaptığımız ihracatı daha ileri taşımak için de beraber çalışacağız.”

TEKNOLOJİ / TECHNOLOGY

Setting
Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Woojin Plaimm’den yenilikçi teknolojiler

Tuesday, 13 February 2024

Plastik enjeksiyon makinesi alanında kendini küres...

Readmore

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve  yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

ABB, 2024 yılında robot teknolojisi ve yapay zekâ alanında yeni sınırlar belirliyor

Wednesday, 13 March 2024

ABB Robotik Bölümü Başkanı Marc Segura, daha önce ...

Readmore

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Enjeksiyon makine siparişinizi online hale getirin

Thursday, 14 March 2024

Woojin Plaimm, dünyanın ilk e-teklif sistemini Tür...

Readmore

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Volvo’nun elektrikli araçlarını FANUC robotları üretecek

Thursday, 01 February 2024

Sürdürülebilirliğe odaklanan dünyanın en büyük end...

Readmore

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik  iş birliklerini genişletiyor

TOMRA, yapay zekâ alanındaki stratejik iş birliklerini genişletiyor

Wednesday, 13 March 2024

TOMRA, yapay zekâ tabanlı atık akışı izleme alanın...

Readmore

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Tanrıkulu, PET şişeden şişeye pazarına giriyor

Wednesday, 13 March 2024

Genel merkezi Kocaeli’nde bulunan plastik geri dön...

Readmore

ÜRÜN / PRODUCTS

Setting
Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Otomotiv pazarı için geri dönüşüm içeriğine sahip yeni bileşikler

Thursday, 14 March 2024

KRAIBURG TPE, en az %73’ü geri dönüştürülmüş içeri...

Readmore

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Yeni uygulama ürün mühendisliği ve servis operasyonlarını birbirine bağlıyor

Thursday, 01 February 2024

Siemens ve Salesforce hizmet sunumunu hızlandırmak...

Readmore

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Endüstriyel robot kullanımı, üretimde verimliliğin anahtarı

Thursday, 14 March 2024

Endüstriyel otomasyon, teknolojik gelişmelerin iş ...

Readmore

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve  gelişmiş kontrol imkânı

MD520 AC Sürücü ile yüksek performans ve gelişmiş kontrol imkânı

Thursday, 01 February 2024

Modern endüstriyel otomasyon sistemlerinin vazgeçi...

Readmore

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Küresel iş birliği modeli ile akıllı üretim ekosistemine rehberlik ediyor

Thursday, 14 March 2024

CC-Link teknolojisinin global temsilcisi CLPA, güç...

Readmore

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Yapay zekâ destekli süreç umut vaat ediyor

Wednesday, 27 December 2023

Plastik ayıklama araştırma projesi OMNI, gıda sını...

Readmore

MAKALE / ARTICLE

Setting
Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Ambalaj Üretiminde Dijitalleşme

Thursday, 07 March 2024

Dijitalleşme Sürecinin Ambalaj Üretiminde Kalite S...

Readmore

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli  Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Otomotiv Endüstrisinde Polimerler ve Polimer Matrisli Kompozit Malzemelerdeki Gelişmeler -1-

Friday, 02 February 2024

Özet

Otomotiv endüstrisi her geçen gün kullanıcılar...

Readmore

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

Thursday, 03 August 2023

Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar taraf...

Readmore

RÖPORTAJ / INTERVIEW

Setting
Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Avantajlı paketleme çözümleriyle AVANPAK

Friday, 02 February 2024

AVANPAK AŞ. Genel Müdürü Taha Kızılkaya ile gerçek...

Readmore

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon AŞ. Genel Müdürü Dr.Bilal Guliyev

Tuesday, 21 November 2023

"Ticarileşen yeni ürünlerimizle ‘yerli ürün’ kulla...

Readmore

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ

Tuesday, 21 November 2023

“Avrupa’daki en büyük üretim hattına sahibiz”

Polib...

Readmore

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı