Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Article Teknoloji TOMRA, plastik döngünün kapatılması için çağrı yapıyor

TOMRA, plastik döngünün kapatılması için çağrı yapıyor

Şirket, PET içecek ambalajları döngüsünü kapatmada önemli bir rol oynamaya devam ederken yapılacak daha çok şey olduğunun bilinciyle aralıksız çalışıyor.

Artık, tüm malzeme akışlarında döngüselliği iyileştirmek ve günümüzün tedarik zincirindeki darboğazların üstesinden gelmek için toplama, ayıklama ve geri dönüşüme yönelik politik çerçeveler, cesur kararlar ve akıllı yatırımlar büyük önem taşıyor. 

1972'ye dayanan şirket geçmişiyle geri dönüşüm endüstrisinin öncü firmalarından biri olan TOMRA, döngüsel atık yönetiminden, son teknoloji sensör tabanlı ayıklama çözümlerinin üretimi ve sektör için danışmanlığa kadar yararlanabilecek zengin bir uzmanlığa sahip. Bu doğrultuda şirket, katılım gerçekleştirdiği IFAT 2022 fuarında farklı uygulamalar için en son teknolojilerini sunarken, maksimum kaynak geri kazanımını sağlayan yaklaşımlarını fuar ziyaretçileri ile paylaşarak geri dönüşüm endüstrisindeki 50 yıllık deneyimini vurguladı.

TOMRA CEO'su Tove Andersen, IFAT'ta düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada: "Atık yığınlarını azaltmak ve onları değerli kaynaklara dönüştürmek için tüm paydaşlarla birlikte çalışmak zorundayız" diye belirtti. Geri dönüşümde önemli ilerlemeler olmasına rağmen, pandemi ve Avrupa'da devam eden savaşın, acil olarak birincil malzemelere bağımlılığı azaltmanın gerekliliğini de gösterdiğini söyleyen Andersen: “Bugün, kaynak verimliliğini artırmak için gelirlerimizin yaklaşık %10'unu geleceğe yönelik faaliyetlere yatırıyoruz. Bunu yapmak için iyi bir konumda olduğumuz döngüsel çözümlerle pazarı geliştiriyoruz. Toplama ve geri kazanım oranlarını en üst düzeye çıkarabilecek teknolojiye sahibiz. Şimdi harekete geçebilir, atık yönetimi uygulamalarını optimize edebilir ve mevcut boşlukları doldurabiliriz” dedi. 

Konuşmasında malzemelerin döngüselliğini en üst düzeye çıkarmanın, plastiklerle sınırlı olmadığını ve döngüyü kapatmak için metal ve ahşap gibi daha fazla malzeme akışı bulunduğunun da altını çizen Tom Eng: “AB'nin 2050 için belirlediği iklim hedeflerine ulaşmayı desteklemek için bu geri dönüştürülebilir maddelere eşit derecede dikkat etmeliyiz. Örneğin, alüminyum talebinin 2050 yılına kadar %40 oranında artması bekleniyor ki bu, Avrupa'daki sınırlı üretim kapasitesine sahip alüminyum üreticileri için büyük bir zorluk. Öte yandan geri dönüştürülmüş alüminyum, karbondan arındırılmış bir dünyaya giden yolda kritik bir rol oynarken üreticilerin geri dönüştürülmüş içeriği ve çevresel taahhütlerini artırma arayışlarını destekliyor. Ahşap sektöründe de benzer bir senaryo söz konusu. Yonga levha üreticileri, şu anda kullanılabilirliği sınırlı ve fiyatları çok yüksek olan malzemeleri tedarik etmek için uygun maliyetli ve çevre dostu çözümler arıyorlar. Ahşap bazlı veya metal bazlı malzemelerin üretiminde geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılması, üreticilerin sera gazı emisyonlarını ve kaynak tüketimini azaltırken bu zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı oluyor. Akıllı teknolojilerin gücünden yararlanır ve sektörle yakın çalışırsak, atıkları değere dönüştürebilir ve birincil malzemelere olan bağımlılığı azaltabiliriz. Geri dönüşüm, sürdürülebilir bir geçişi desteklerken, malzemeleri döngüde tutarken önemli iklim sorunlarını hafifletmek ve enerji verimliliğini arttırmak için gitmemiz gereken bir yol. Döngüyü kapatmak için gerekenleri yapmalıyız” diye belirtti.

TOMRA'nın Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Geri Dönüşüm, Madencilik ve Döngüsel Ekonomi Başkanı Dr. Volker Rehrmann ise yaptığı konuşmada, dünya çapında iklim politikası çerçevesinde kriterler oluşturan Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın, üreticiler ve sanayiciler için bağlayıcı mevzuatlar ile döngüsel ekonomiye ivme kazandırdığını belirtti. Rehrmann konuşmasının devamında şu ifadeler yer verdi: “TOMRA, değer zincirindeki tüm katılımcıları bu özellikleri bir fırsat olarak görmeye ve uygulamalarını desteklemeye çağırıyor. Hedeflere ulaşmak ve pazarlar yaratmak için zorunlu mevzuatların gerekli olduğunu öğrendik. Ancak, daha büyük hacimleri geri dönüştürmeden önce mümkün olduğunca çok malzeme toplamamız gerekiyor. Yerinde iyi işleyen toplama sistemleri bulunuyor fakat yine de yeterli değil. Her gün değerli kaynaklarımızı, bertaraf edildikleri ve yakıldıkları atık alanlarında kaybediyoruz. Aslında bunlar alçaklarda asılı bir meyvedir ve bu malzemeler toplanmalı, geri kazanılmalı ve geri dönüştürülmelidir.”

TOMRA