Friday, Apr 19th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Interview Deren Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Doğan Levi

Deren Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Doğan Levi

“Endüstriyel ambalaj sanayinde birçok ilke imza atmış firmayız”

Deren Ambalaj, 30 yılı aşan tecrübesi ile kimya ve gıda sektörlerinin endüstriyel ambalaj ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak üzere faaliyet gösteriyor. Yıllar boyunca yapılan yatırımlarla, plastik endüstriyel ambalaj konusunda birçok konuda ilkleri gerçekleştiren şirketin ürün portföyünde IBC (Intermediate Bulk Container), L-ring® Plus variller, Kapaklı variller ve Çanta bidonlar bulunuyor. Firmalarının 1000 litreden 5 litreye kadar geniş bir ürün yelpazesi ile birçok sektöre hizmet verdiklerini belirten Deren Ambalaj Genel Müdürü Sayın Doğan Levi ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. İlgiyle okuyacağınızı umuyoruz.                                                        

Endüstriyel ambalaj pazarında 1985’ten bu yana varlık gösteriyorsunuz. Deren Ambalaj’ın kuruluş ve başarı hikâyesinde neler var, biraz bahseder misiniz?

Deren Ambalaj 1985 senesinde, Türkiye’nin gelişen endüstriyel gıda ve kimya sektörleri hedef alınarak, uluslararası standartlara uygun ambalajlar üretmek amacı ile kuruldu.

Endüstriyel ambalaj alanında, son kırk yıldaki gelişmeler ve bugün gelinen süreçte, özellikle sert plastiklerin metal ve ahşap ambalajın yerini büyük oranda aldığını biliyoruz. Deren Ambalaj ülkemizde ve dünyada gelişen bu pazar sürecinde nasıl bir vizyon oluşturdu.

Firmamız, 1000 litreden 5 litreye kadar geniş bir ürün yelpazesi ile kimya ve gıda sektörleri başta olmak üzere, birçok sektöre hizmet vermektedir. Her pazar, her ürün gibi Deren Ambalaj’ın da ürettiği ürünler, evirilerek bugün ki ürün portföyümüz oluşmuştur. 220 LT sac variller tarafından tercih edilen birçok ürün, IBC’ye konularak sevk edilmeye başlanmıştır. Çanta bidon ürün gamımızda ise iş sağlığı ve güvenliği hassasiyetlerinden dolayı daha hafif ve az hacimli ambalajlar tercih edilmektedir.

Geniş hacimli, paletli konteyner ambalajlardan çemberli varillere kadar farklı ihtiyaçlara yönelik ürün çeşitliliğiniz var. Öncelikle IBC sınıfındaki ambalajların özelliklerini ve kullanıldıkları sektörleri öğrenebilir miyiz?

IBC ambalajlar, tehlikeli (ADR kapsamına giren) veya standart sıvı ürünler için tasarlanmış ürünlerdir. Endüstriyel tasarımı sayesinde alternatif olarak kullanılan ambalajlara karşı ekonomik avantajlar sağlamaktadır. Dolum, kalite güvence ve elleçleme süreçlerini basitleştirip, yalınlaştıran bir ambalaj olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diğer varil/bidon tipi ambalajlarınızın kullanım özellikleri, teknolojik yenilikleri ve ideal kullanım alanları nelerdir?

Varil ve bidonlar ise, kimya sektörü tarafından özellikle tercih edilen, müşteri taleplerine göre (kendi standartları içinde) hacimsel esneklik sağlayabilen ürünlerdir. Tüm ürünlerimiz, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından onaylı, uluslararası dolaşımda kabul gören ambalajlar olarak tescillenmiştir.

Lojistik maliyetleri açısından şişirme tip endüstriyel ambalaj alanında İhracat olanaklarının geniş olmadığını biliyoruz. Yine de ihracat yaptığınız ülkeleri ve ihracat-pazar çalışmalarınızı sormak istiyoruz.

İhracatımız, yakın bölge ülkeler ile kısıtlı, sektörel bazda hedef firmalar ile iletişime geçip onların ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyoruz. İhracat yaptığımız ülkelerin başında Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya geliyor.

Üretim teknolojinizde hangi kalıplama-şişirme yöntemlerini tercih ediyorsunuz? İnovasyon ve Ar-Ge süreçlerini nasıl yönetiyorsunuz?  Sektörde yeni gelişen ihtiyaçlara yönelik çözümler konusunda gerek hammadde gerek makine/teknoloji yönünden ortak hareket ettiğiniz çözüm ortaklarınız var mı?

30 senelik geçmişi ile Türkiye’de endüstriyel ambalaj sanayinde, kendi branşımızda birçok ilke imza atmış bir firmayız. Birçok ürünü Türkiye pazarına tanıtarak imalatının başlamasından öte, yönetsel olarak ta sürekli kendimizi geliştirmek için çalışıyoruz.

Genel dünya kalite standartları, Avrupa Birliği mevzuatları ve standartları açısından ürünlerinizin kalite sertifikalarından bahseder misiniz?

1994 senesinden itibaren ISO 9001 çatısı altında kurguladığımız kalite yönetim sistemimizi, ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 45000 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri ile destekliyoruz. Bunların yanında Türkiye’de TSE, Almanya’da BAM tarafından RID/ADR kapsamında UN’li ürün imalat belgelendirmelerimiz var.

Son bir yıl içerisinde, pandemi dolayısıyla; dünyadaki petrol rafinelerindeki üretim düşüşü plastik hammadde arzının düşmesine ve fiyatların aşırı yükselmesine neden oldu. Bu durum firmanınız nasıl etkiledi? Yine konuya dair PAGEV gibi sektör kuruluşlarının ortak tutum geliştirme konusunda girişimleri ortaya çıktı. Bu konuda görüşleriniz nelerdir? Bu krizle ilgili hükümetten beklediğiniz politika ve kararlar var mı? 

Pandemi 2020 yılının gerçekten çok zor geçmesine sebep oldu. Tedarik zincirimizi, süreçlerimizi ve sürelerimizi baştan gözden geçirmemiz gerekti. Kısa süreli darboğazlarla karşılaşmamıza rağmen üretimimizi aksatmadan müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabildik. Ambalaj Sanayi ülkemizde cari fazla veren ender sektörlerden biridir. Bizlerde katma değerli ürün yaparak müşterilerimizin ihracat pazarlarında sağlam bir şekilde bulunmalarına aracı oluyoruz. Sanayide yatırımların geri dönüş süreleri pazar koşullarındaki değişimlerden dolayı sürekli olarak uzuyor. Pandemi sayesinde imalat sektörünün ekonomide ne kadar önemli olduğu, sürekliliğini sağlamak konusunda bir temel unsur olduğu anlaşıldı pekiştirildi.

Sürdürülebilir bir büyüme için gerekli olan inovasyon, işlevsellik, endüstriyel tasarım, rekabet gücü için yakın ve uzak geleceğe dair Deren Ambalaj odağında neler söylemek istersiniz?

2022’de yeni bir yatırım ile IBC ürünlerimizi çok daha verimli bir şekilde imal etme imkânı bulacağız. Bu yatırımla hem malzeme verimliliği hem enerji verimliliği hem de üretim verimliliği sağlayarak ürün portföyümüzü genişleteceğiz.

Son olarak rekabet gücü açısından marka kimliği geliştirme vizyonunuzdan bahseder misiniz?  Özellikle sektörel yayınları ve fuarları bu kimliğin güçlenmesine katkıları yönünden nasıl görüyorsunuz?

Derin Ambalaj 30 senedir endüstriyel ambalaj sektörü içinde bulunan sektörün birçok ilkini başarıyla tamamlamış öncü bir firmadır. 2015 senesinde IBC konusunda dünyanın lider firması Schütz ile yaptığımız lisans anlaşması ile marka tanınırlığımızı uluslararası bir zemine taşıdık. Sektörel yayınlar ve fuarlar spesifik ihtiyacı olan çözüm arayışı içinde bulunan kişi ve firmalar için en ideal buluşma noktaları olarak ortaya çıkıyor.

Deren Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Doğan Levi