Thursday, Mar 28th

Last updateFri, 22 Mar 2024 8am

You are here: Home Interview MT Makina Genel Müdür Yardımcısı Hacer Emine Soydan

MT Makina Genel Müdür Yardımcısı Hacer Emine Soydan

MT Makina Genel Müdür Yardımcısı Hacer Emine Soydan“Mühendislik sınırları içerisinde gerçekleşebilecek her projede varız”

MT Makina olarak proje bazlı çalışan bir yerli üretici olarak parçalama, kırma, öğütme, presleme, yakma makineleri ve geri dönüşüm tesisleri üretmekteyiz. Genellikle Arap ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatımız mevcuttur. 2023 yılı içerisinde ciddi bir ihracat hacmi bekliyoruz. Bunun her yıl artarak devam edeceğinden hiç şüphemiz yok.

MT Makina Genel Müdür Yardımcısı Hacer Emine Soydan ile dosya konumuz kapsamında gerçekleştirdiğimiz röportajda şirket olarak yakaladıkları başarılara ve gelecek dönem hedeflerine değindik.

MT Makina’nın kuruluş aşamaları, yapılanması ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Kurucu olan Müslim Bağluca Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği mezunudur. Bundan yaklaşık 20 yıl önce geri dönüşüm sektörünün ilk yıllarında MT Makina’yı kurmuştur. Yıllar içerisinde Müslim Bağluca mühendislik yetenekleri ile firmayı bugünlere taşımıştır. Geri dönüşümün en önemli kaynak olduğu prensibinden yola çıkan firmamız, tüm çalışanları ile kenetlenmiş bir aile anlayışı içindedir. Bu sayede doğru ve dürüst olmaktan taviz vermeden büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdürmektedir. Tecrübeli kadromuz çağdaş çalışma alanları ve her geçen gün genişleyen modern makina parkuru ile sektörünün en iyisi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Müslim Bağluca MT Makina Genel MüdürGeri dönüşüm sektörüne yönelik sunduğunuz ürün yelpazeniz ve çözümleriniz nelerdir?

MT Makina olarak proje bazlı çalışan bir yerli üretici olarak parçalama, kırma, öğütme, presleme, yakma makineleri ve geri dönüşüm tesisleri üretmekteyiz. Şirketimiz, Türkiye’de olmayan makine ve tesisleri firmaların ihtiyaçları doğrultusunda yapmaktadır. Ürettiğimiz teknolojiler ile atıklarınızın hacmini küçülterek tekrar kullanımını sağlayıp veya enerjiye dönüştürüp sizlere yenilikçi çözümler sunarak çevre duyarlılığı ile ilgili tüm sektörlere hizmet vermekten gurur duymaktayız.

Çift şaftlı parçalayıcılarınızın öne çıkan teknolojik özellikleri ve avantajları hakkında neler söylersiniz? 

Ürün, kapasite, müşterinin isteği doğrultusunda tasarım ve akabinde üretim yapılmaktadır. Bıçak yapısı kullanılacak malzemeye göre belirlenmektedir.

Makinelerinizde hangi malzemeler parçalanabiliyor?

Metal, hurda, ağaç, dallar, plastik, cam vs. gibi her türlü malzemeyi parçalayabiliyoruz. 

Endüstriyel ayrıştırma uygulamalarında kullanılan Tromel eleklerinizin özellikleri ve kullanım alanları nelerdir?  

Diğer makinelerimizde olduğu gibi Tromel Eleklerdeki tasarımı da müşterimiz belirliyor. Sac malzemesi, kapasite ve ayrıştırma sonucunda istediği ölçülere göre farklı tasarımlarımız mevcut. Ürüne göre hardox, st37 gibi sac malzemeleri kullanabiliyoruz. Maden, cam, çimento, evsel atık ayrıştırma vs gibi ayrıştırmanın olduğu her alanda kullanılabilir.

Otomatik Paket Ayırma ÜnitesiMakineleriniz arasında en fazla rağbet gören hangisidir?

Genellikle parçalama ve ayrıştırma alanında daha fazla talep aldığımız söylenebilir. 

Ürün kategorinizde yatay balya presleri ve yakma fırını çözümleriniz de bulunuyor. Bu ürünleriniz hakkında da bilgi alabilir miyiz?

Yakma fırınları genellikle ihraç ettiğimiz ürünlerdir. Hastanelerde tıbbi atık yakmak için kullanımı oldukça yaygındır. Irak’ta Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı bir firma olarak birçok hastanede yakma fırınlarımızı görebilirsiniz. Ayrıca hayvan yakma, çöp yakma ile ilgili üretimlerimizde mevcut.

Yatay balya presleri genellikle nakliye ve taşımadan avantaj için talep görüyor. Burada sıkıştırılmak istenen ürünlere göre baskı gücünü belirliyoruz. Yaptığımız tesislerin de genellikle son ürünlerini presleyerek sonlandırıyoruz.

Müşterilerinizle iş süreçleriniz nasıl işliyor? Satış öncesi ve sonrası hizmetleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

Temel misyonumuz, hızla ve yenilenerek gelişen dünyamızda üretim zincirinin kopmaz bir parçası olmaktır. Firmamızın felsefesi müşteri memnuniyeti merkezine odaklanmıştır. Bu hedefe, yeni çalışmalara ve tekniklere imza atarak, dünya teknolojilerini sürekli takip ve transfer ederek ulaşıyoruz. Uzun yılların deneyimleri ve birikimleri sonucu elde ettiğimiz profesyonel yaklaşım firmamızın ayırt edici temel nitelikleri arasındadır. Gelinen noktada MT ailesi adı, kaliteli ürünler, müşteri merkezli pazarlama, satış sonrası servis ve kesintisiz gelişme ile birlikte anılmaktadır.

Müşterilerimiz ile sürekli irtibat halindeyiz. Yeni ihtiyaçları veya yardıma ihtiyaçları olduğunda hızlıca bizlere ulaşabiliyorlar. Satış sonrasında yaşanabilen sorunları gerek telefonda gerekse yerinde hızlıca çözmek için ekibimizi yönlendiriyoruz.

Gelişen yeni müşteri gereksinimlerine yönelik olarak nasıl bir teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon çalışması yürütmektesiniz?

Yeniliklere açık bir firmayız. Özellikle kurucumuz Müslim Bağluca mühendislik alanında her türlü yenilikleri bire bir takip ediyor. Ar-Ge ekibimiz ile dönemsel toplantılar yaparak tüm dünyada olan gelişmeleri değerlendiriyorlar. Fuarlar bunun için önemli o yüzden dünyanın neresinde olursa olsun her fuara katılmaya özen gösteriyoruz.  

MT Makina’nın ihracat hacmi hakkında bilgi verebilir misiniz? İhracatınız en çok hangi ülkelere oluyor? Pazar yayılımı için yakın ve uzak hedefleriniz neler?

MT Makina büyük oranda ihracat yapan bir yerli üretici. Türkiye de ise proje bazlı olarak büyük ve kurumsal firmalar ile çalışıyor. Genellikle Arap ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatlarımız mevcuttur. 2023 yılı içerisinde ciddi bir ihracat hacmi bekliyoruz. Bunun her yıl artarak devam edeceğinden hiç şüphemiz yok.

Ülkemizdeki pazar payınız ne kadar? Özellikle hangi bölgelere ağırlıklı satışlar var? Müşteri portföyünüzde sektör olarak nasıl bir dağılım var?

Bölge ve sektör olarak bir dağılım bilgisi vermek çok doğru olmaz. Çünkü MT Makina her sektöre hitap ediyor. Özellikle parçalayıcının olduğu ayrıştırmanın olduğu her alanda varız.

Yılda ortalama kaç adet makine üretiyorsunuz? Bu sayıyı artırmak için önümüzdeki yıllar içerisinde yeni üretim projeleriniz olacak mı?

Yılda oldukça fazla üretimimiz olduğu söylenebilir. Önümüzdeki yıllarda şu an üzerinde görüştüğümüz mevcut projeler ile bu sayının en az iki katı ve üzerine çıkacağına eminiz.

Hayvan Yemi Üretim Hattı2022 yılı sizin için nasıl geçti? Önümüzdeki dönemde hedef ve beklentileriniz nelerdir?

Oldukça verimli ve heyecanlı bir yıldı bizim için çünkü Ürdün’de dünyada ilk defa Hayvan Yemi Üretim Hattını kurduk ve bu projede Müslim bey’in tasarlayıp ürettiği parçalayıcının tüm dünyada patentini aldık. Bu bizim için oldukça gurur vericiydi. Dünyada hiçbir firmanın parçalayamadığı Hurma dallarını parçalayarak, hayvanın yiyebileceği kadar küçük boyuta düşürdük ve bu hattın kurulumu tamamladık. Bu projeyi ülkemizde de geliştirmek istiyoruz çünkü Türkiye’de belediyelerin Hurma veya Palmiye dallarını parçalayacak makine bulamadıkları için yaktıklarını öğrendik. Bu ülkemiz için oldukça üzücü bu dalları yakmak yerine hayvan yemi veya mobilya üretimi alanında değerlendirebiliriz. 

Sektörünüzün durumu hakkında düşüncelerinizi de öğrenmek isteriz. Sizce Türkiye, geri dönüşüm alanında nerede duruyor? Avrupa ve yakın coğrafyalar ile karşılaştırdığınızda Türkiye’deki geri dönüşüm sektörü için değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Aslında ülke olarak ilerlemekte olduğumuz söylenebilir. Sadece firmaların daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Manuel yapılan ve zaman alan bir işlemin aslında saatte ton bazında kolayca yapılabileceğini bilmeleri gerekiyor. Bu şekilde üretimlerini ciddi oranda arttırabilirler. Pepsico cips poşetlerini artık otomatik ayrıştırıyor veya melodi çikolata yağ ve çikolata bloklarını artık parçalayarak kazanlara beslediği için üretimini ciddi oranda arttırdı gibi basit örnekler verebiliriz.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Mühendislik sınırları içerisinde her şeyi yapmak mümkün ve bizim kimsenin cesaret edemediği projelere imza atan muhteşem bir makina mühendisi olan Genel Müdürümüz var. Sektördeki ihtiyaçlarınız için bize danışmadan bu olmaz demeyin mutlaka çözeriz.