Friday, Apr 19th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Interview Unnox Aksoy Kimyasal Ticaret A.Ş. Türkiye Genel Müdürü Ekin Kurt

Unnox Aksoy Kimyasal Ticaret A.Ş. Türkiye Genel Müdürü Ekin Kurt

“Yenilikçi ve yüksek kaliteli ürünler geliştiriyoruz”

Unnox Aksoy olarak, Türkiye başta olmak üzere Doğu Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta Doğu pazarlarına en iyi hizmeti vermek, rekabetçi ve yüksek kaliteli ürünler sunmak, yenilikçi ve katma değerli çözümler geliştirmek hedefiyle iç ve dış pazarlarda hizmet veriyoruz. Müşterilerimizin ürünlerinin kalitesini iyileştirmelerine yardımcı olmak için geliştirdiğimiz çeşitli masterbatchlerimiz mevcuttur. Her uygulamada en iyi çözümü sağlamak için müşteriye özel çalışmalar yapılarak formülasyonlar geliştiriyoruz.

Unnox Group ile Aksoy Plastik firmalarının ortak girişimi olan Unnox Aksoy Kimyasal Ticaret A.Ş. Türkiye Genel Müdürü Ekin Kurt ile masterbatch konusunda keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Masterbatch alanında uzun yıllar çalışmış biri olarak kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Kimya Mühendisiyim aynı zamanda Kimya alanında Yüksek Lisans, İşletme alanında ise master yaptım. Bunun yanında yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda eğitim programlarına katıldım. 

Masterbatch sektörünün önde gelen Amerika, İsviçre, İspanya merkezli çok uluslu şirketlerinde başta üst yönetim olmak üzere teknik ve ticari alanda toplamda 26 yıl çeşitli görevlerde bulundum. Bu süre zarfında Türkiye dışında ayrıca Belçika’da görev aldım. 

Halen Unnox Aksoy Türkiye Genel Müdürüyüm, Türkiye başta olmak üzere Doğu Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerine hizmet vermekteyiz. 

Plastikler ve masterbatchler hakkında genel bilgi verir misiniz?

Günlük hayatımızın her alanında yer alan plastikler birçok özelliklerinden dolayı rakipsizdir. Plastikler termo plastikler ve termoset plastikler olarak iki gruba ayrılır. Plastik ürünlere renk vermek ve/veya fonksiyonel özellikler kazandırmak için hazırlanmış konsantre boya ve katkılara masterbatch denir. Masterbatchler renkli masterbatchler, katkı masterbatchleri, beyaz masterbatchler, siyah masterbatchler ve combibatchler olmak üzere 5 ana grupta toplanır. Masterbatchler katı formda (toz yada granül) olabildiği gibi likit formda da olabilir. Ama yaygın olan granül şeklindeki katı formdur.

Masterbatchlerin uygulama alanları nelerdir?

Plastiğin kullanıldığı her yerde masterbatch kullanılabilir. Başlıca uygulama alanları;

  • Esnek Ambalaj (Laminasyon, Shrink, Stretch, Ağır Hizmet Torbaları, Bariyer, Hijyen için Şişirme Filmler, Gıda Ambalajı, Sera örtüsü, Silaj ve Malç Filmleri)
  • Sert Ambalaj (Şişe, Kapak, Kova, Isıyla Şekillendirilen Levhalar, Endüstriyel Plastik Variller)
  • Mühendislik Plastikleri (Otomotiv, Beyaz Eşya, Elektrikli Ev Aletleri, Kablo)
  • Yapı ve İnşaat (İzolasyon, Siding, Kompozit Kaplamalar, Su ve Gaz Boruları, Pencere Profilleri)
  • Tüketici Ürünleri (Oyuncaklar, Kişisel Bakım, Kozmetik, Stadyum Koltukları, Ev Eşyaları, Bahçe Mobilyası)
  • Elyaf (Halı, Giyim, Döşemelik Kumaş, Non-Woven)
  • Kompaund ve Geri Dönüşüm

Masterbatch kullanımının getirdiği avantajlar nelerdir?

  • Plastik ürünleri renklendirir, ürünü çekici kılar.
  • Ürüne fonksiyonel özellikler kazandırır.
  • Kullanımı kolaydır.
  • Üretim hattında renk geçişleri kolay yapılır, az temizlik malzemesi harcanır, ekonomiktir.
  • Üretim hattını kirletmez, kontaminasyona neden olmaz.
  • Dozajlamanın doğru yapılmasını sağlar, bu sayede üründeki renk sapmasını engeller.
  • Alternatif boyar maddelere göre raf ömrü daha uzundur, depolanması kolay ve temizdir.

Masterbatch dozajlama yüzdesi kaçtır?

Genellikle %1 ile %3 arası kullanılmakla beraber ürünün uygulama alanına ve istenilen özelliğe göre dozajlama yüzdesi azalır ya da artar.

Masterbatchte kullanılan polimer tipi önemli midir?

Masterbatch taşıyıcısının, kullanılacağı üründeki taşıyıcı ile aynı ya da uyumlu olması önemlidir. Aksi takdirde kullanılan plastiğin özelliklerini değiştirebilir. 

Masterbatch dizaynı kolay mıdır?

Masterbatch üretiminde kullanılan pigmentler (boyar maddeler) masterbatchin ışık haslığını ve hava şartlarına dayanım özelliğini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. Bazı pigmentler sıcaklık dayanımını düşürebilir, mekanik özellikleri etkileyebilir. Bu yüzden doğru pigment seçebilmek önemlidir. Ayrıca müşterinin ihtiyacına yönelik talepleri, makine parkuru, uygulama alanı, kullanılan polimer tipi, ışık ve ısı haslıkları, gıdaya uygunluk, hava koşullarına dayanım, uyulması gereken regülasyonlar, migrasyon, dispersiyon kalitesi, ürüne fonksiyonel özellikler veren katkılar, ürünün yüzeyi, proses sıcaklığı, şayet dış uygulama ise kullanılacağı ülke, istenen stabilizasyon gibi birçok kriter dikkate alınır. Burada amaç ihtiyaca yönelik en ekonomik çözümü müşteriye sunmak olmalıdır. Aksi takdirde üretici gereksiz maliyetlerden dolayı rekabetçi olamaz.

Masterbatch üretiminde kullanılan pigment tipleri nelerdir?

Organik ve inorganik olmak üzere ana başlıkta ikiye ayrılır. Parlaklığı ve yüksek boyama şiddetinden dolayı organik pigmentler tercih edilirken yüksek opasitenin istenildiği yerlerde inorganik pigmentler kullanılır. İnorganik pigmentler ucuz ve ısıya dayanıklıdır. 

Özel efekt masterbatchleri nedir?

Daha az yaygın olmakla beraber niş uygulamalardır. En önemli efekt veren masterbatchler;

  • Yanardöner 
  • Fosfor 
  • Florasan 
  • Fotokromik (ışığa bağlı renksizken renklenen) 
  • Termokromik (sıcaklığa bağlı renk değiştiren) 
  • Reflektif 
  • Granit 
  • Buzlu 
  • Ahşap 
  • Sedef (Sedefli pigmentler 4’e ayrılır; Kalsiyum-Baryum Silikat, Sentetik Sedef, Diamond, Mika. Sedefler genellikle Titanyum di oksit ile kaplı mika pullarından elde edilir.)
  • Altın 
  • Parıltı 
  • İpeksi yüzey 

Katkı masterbatch çeşitleri ve ürüne kazandırdığı özellikler nelerdir?

En önemli katkı masterbatchleri:

Proses İyileştirici: Parlaklığı artırır, yüzey bozukluğunu engeller, enerji sarfiyatını azaltır, maliyet avantajı sağlar.

Antistatik Ajanlar: Polimerler elektriksel olarak iletken maddeler değillerdir ancak yüzeyde elektrostatik birikme yaparlar. Antistaik ajanlar, üretim sırasında plastik ürünün yüzeyinde yalıtkan bir tabaka oluşturarak statik elektrik birikmesini ve plastik ürünün tozlanmasını engeller, elektrik kıvılcımlarını önler. Ayrıca torbaların açılmasını ve kalıp ayırmayı kolaylaştırır. İki farklı türü vardır:

•Yüzeye yavaş göç eden antistatikler: Uzun süreli performans gösterir, ürüne fayda sağlar.

•Yüzeye hızlı göç eden antistatikler: Kısa süreli performans gösterir, prosese fayda sağlar.

UV Stabilizatörleri: Plastik film içindeki polimeri UV’ye karşı korur. 3 gruba ayrılır:

•Hals

•Quencher

•UV Absorblayıcıları

Kaydırıcı: Film yüzeyinde migrasyon oluşturmadan bitişik yüzeylerin yapışmasını azaltır, filmlerin rahat açılmasını sağlar. İki tipi vardır:

•Hızlı yüzey kaplayan

•Yavaş yüzey kaplayan

Bloklanma Önleyici: Filmler arasında boşluk yaratarak birbirlerine yapışmalarını engeller.

Buğu Önleyici: Film yüzeyinde su buharının tutunmasını önler. Özellikle soğutulmuş ürünlerin ambalajında kullanılması tavsiye edilir.

Kayma Önleyici Ajanlar: Üst üste yerleştirilen, kaydırıcı kullanılmış ve üst üste istiflenen torba ve çuvalların devrilme tehlikesine karşı ürünün yüzeyini pürüzlendirerek paketleme veya nakliye sırasında torba ve çuvalların devrilmesini engeller.

Çizilme Önleyici Ajanlar: Plastik ürünlerin kalıptan çıkarılmasını kolaylaştırır. Dış etkenlerden dolayı yüzeyinin çizilmesini önler.

Oksitlenme Önleyiciler: Proses sırasında oluşan polimerdeki oksidatif bozunma proses sırasında ürün oksijene maruz kaldığında meydana gelen kimyasal reaksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Makine dur kalklarında, geri dönüşümlü malzeme kullanıldığı yerlerde oluşan ısısal bozunmayı, sararmayı ve jelleşmeyi, koku oluşmasını ve renk kaybını engeller. Oksitlenme önleyiciler aynı zamanda ısı stabilizatörleridir.

Optik Parlatıcılar: UV radyasyonunu görünür mavimsi ışığa dönüştürür, bitmiş ürünün olduğundan daha beyaz daha parlak görünmesini sağlar, plastik ürünlerin sararmasını azaltır.

Kurutucular: Plastik malzemede oluşan nemi alır, yüzeyde nem kaynaklı oluşan deformasyonları giderir. Geri dönüşümlü malzeme kullanılıyorsa özellikle tavsiye edilir.

Çekirdekleştirici Ajanlar: Özellikle polipropilenin optik özelliklerini iyileştirir ve berraklaştırır.

Matlaştırıcı Ajanlar: Parlaklığı azaltır, mat yüzey sağlar.

Kızıl Ötesi: Tarımda kullanılır, uzun dalga emisyonlarının soğutma etkisini azaltır, kızıl ötesi dalgalarının ısıtmasını artırır.

Antimikrobiyeller: Mantar, küf, bakteri oluşumunu önler.

Elektret Ajanlar: Meltblown non-woven kumaşlarda filtrasyon özelliğini arttırmaya yardımcı olur.

Temizleyici Ajanlar: Okside olmuş maddeleri makinenin içinden uzaklaştırır, makine duruşlarında degredasyonu engeller, renk geçişlerinde ya da polimer değiştirilmesi sırasında prosesi temizler. Etkin ve hızlı temizlik sayesinde maliyet avantajı sağlar.

Aromatik Kokular: İstenilen aromatik koku ile (vanilya, sandal ağacı, lavanta, çilek, limon vs.) plastikten gelen kötü kokuyu örtmeyi sağlar.

Kondaktif Ajanlar: Özellikle otomotiv sektöründe ve çok hassas elektronik parçalarda düşük iletkenliği olan standart polimerlerin kullanılması tercih edilmez. Bu gibi durumlarda iletken masterbatch ajanları katılarak elektronik devreleri elektrik deşarjına karşı korur.

Lazer Markalama: Plastik yüzeylerde yüksek kontraslı markalamayı sağlar.

Masterbatchler pahalı mıdır?

Hayır, plastiğe kattığı özellikler ve kullanım kolaylığı dikkate alındığında pahalı değildir. Burada müşterinin dikkat etmesi gereken konu, boya maliyeti değil boyama maliyetidir. Tabii ki ürünün kalitesi ve devamlılığı da maliyet kadar önemlidir. 

Son olarak firmanızın masterbatch konusunda çalışmaları nelerdir?

Unnox Aksoy olarak, Türkiye başta olmak üzere Doğu Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta Doğu pazarlarına en iyi hizmeti vermek, rekabetçi ve yüksek kaliteli ürünler sunmak, yenilikçi ve katma değerli çözümler geliştirmek hedefiyle iç ve dış pazarlarda hizmet veriyoruz. Müşterilerimizin ürünlerinin kalitesini iyileştirmelerine yardımcı olmak için geliştirdiğimiz çeşitli masterbatchlerimiz mevcuttur. Her uygulamada en iyi çözümü sağlamak için müşteriye özel çalışmalar yapılarak formülasyonlar geliştiriyoruz. Unnox Grup Avrupa’da 60 yılı aşkın tarihçesi, teknolojisi ve inovatif çalışmaları ile Aksoy Plastik ise 40 yıllık deneyimi, satışının %60’ından fazlasının ihracat olması dolayısıyla ülke ekonomisine yaptığı katkı ile ön plana çıkmaktadır. Yüksek kalitede ürün portföyü ve deneyimli çalışanlarımızla müşterilerimize istediği özelliklerde ürünler, hızlı hizmet ve rekabetçi çözümler sunmaktayız. Firmamızla temasa geçilmesi halinde ürünlerimiz hakkında daha detaylı bilgi vermekten ve yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.