Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home News ASAŞ’ın BATEG programına TÜBİTAK’tan destek

ASAŞ’ın BATEG programına TÜBİTAK’tan destek

Şirket, konsorsiyumunda yer aldığı Elektrikli Taşıtlar İçin Batarya Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Platformu (BATEG) programıyla, TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programı kapsamında fonlanmaya hak kazandı.

ASAŞ, sektöründeki uzmanlığını ve bilgi birikimini Türkiye’nin hizmetine sunmaya devam ediyor. Şirket, bu çerçevede yerli elektrikli araçlar için yenilikçi batarya paketi tasarımı ve prototip imalatı gerçekleştirilecek “Elektrikli Taşıtlar İçin Batarya Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Platformu (BATEG)” programının konsorsiyumunda yer aldığını duyurdu. Ocak 2022 tarihinden bu yana üzerinde çalışılan BATEG ise TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programı kapsamında fonlanmaya hak kazanan ilk programlardan biri oldu.

ASAŞ Ar-Ge Merkezi, 4 yıl sürecek BATEG kapsamında sürtünme karıştırma kaynağı yöntemiyle birleştirilme kabiliyetine sahip alüminyum alaşım geliştirecek. Proje çerçevesinde ASAŞ Ar-Ge Merkezi’nde farklı proses parametrelerine göre çalışmalar yapılacak. Alüminyum Profil, Kompozit Panel, PVC Ar-Ge Müdürü Görkem Özçelik yürütücülüğünde proses ve alaşım tasarım çalışmalarında Z.Tutku Özen, alaşım geliştirme çalışmalarında İ.Artunç Sarı ve A.Kağan Kınacı, proses geliştirme çalışmalarında Alptuğ Tanses ve ürün tasarımı çalışmalarında Tolgahan Çalı görev alacak. Yenilikçi batarya teknolojileri için referans niteliği taşıyacak proje kapsamında enerji depolama ve yönetimi, ulaşım teknolojileri konusunda Türkiye’de bulunmayan teknik bilgiler de elde edilecek. 

Tüm dünyada bataryalı elektrikli araçlarda artan taleple birlikte otomotiv sektöründe yüksek teknoloji kullanımı önem kazanıyor. Özel sektör ve yükseköğretim kurumları araştırma altyapılarının işbirliği ile geliştirilen ürün/teknolojilerin özel sektöre transferiyle yüksek teknoloji platformlarının oluşturulması hedefleniyor. 

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin koordinatör olduğu BATEG konsorsiyumunda, ASAŞ’ın yanı sıra Coşkunöz Metal Form, Coşkunöz Kalıp Makine, TÜBİTAK RUTE, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi gibi özel sektör, kamu kuruluşu ve üniversitelerden paydaşlar yer alıyor. Projede tüm paydaşların ilgili bölümlerinden toplam 104 kişi görev yapacak.