Saturday, Apr 27th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home News Plastik işleme makine imalatçıları ithalat baskısına rağmen yatırımdan vazgeçmiyor!

Plastik işleme makine imalatçıları ithalat baskısına rağmen yatırımdan vazgeçmiyor!

PLASFED, plastik sanayicilerinin, sektörün büyüme hızındaki gerilemeye rağmen yatırımlarını devam ettireceğini açıkladı. PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu) tarafından yayınlanın 2014 yılı ilk 6 aylık gelişmeler ve yılsonu tahminlerini içeren rapora göre, sektörün makine yatırımları yılsonunda 800 milyon dolara ulaşacağı öngörüldü. 

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, “Türkiye plastik sektörü yatırımına ve istihdam oluşturmaya devam ediyor. Makine sektörümüz, plastik mamul imalat sektörümüz kadar hızlı büyüyemedi, çünkü makine imalatçılarımız ithalat baskısı altında. Buna rağmen yatırımların devam etmesi iyimserliğimizi korumamızı sağlıyor. Makine sektörümüze destek verilse, plastik sektörümüzün başarılarına bir de plastik işleme makinecilerimizin başarılarını ekleyebiliriz” dedi. 

PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu), plastik işleme makineleri ile aksam ve parçalarına yönelik 2014 yılı altı aylık gelişmeler ve yılsonu tahminlerini içeren raporunu yayınladı. Raporda, yılın ilk altı ayı sonunda yerli plastik işleme makineleri üretiminin 180 milyon dolara ulaştığı, yıl sonu tahmininin de 361 milyon dolar olduğu açıklandı. 

PLASFED raporunda, sektörün çoğunluğunu KOBİ olan imalatçıların oluşturması ve bu nedenle yeterince Ar-Ge yatırımı yapamaması yüzünden Türkiye’deki imalatçıların uzun süredir Avrupalı üreticiler ile ucuz Uzakdoğu menşeli makinelerin ithalat baskısı altında olduğu yer aldı.

Plastik mamul imalatçılarının yatırım ve büyüme hazının yüksek olduğu ve yıllık 800 milyon dolar ortalama yatırım yaptığı belirtilen raporda, buna rağmen yerli makine üretiminin bu büyümeden pay alamadığı kaydedildi. Raporda, Türkiye plastik sektörü makine teçhizat yatırımlarının yüzde 72’sinin ithal makinelerle yapıldığı, bu yılın sonunda da yatırımların yüzde 9 oranında artarak 800 milyon dolara ulaşacağı tahmini yapıldı. 

Stratejik bakış açısı gerekli!

Rapora ilişkin bir değerlendirme yapan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, plastik işleme makineleri ile bunların aksam ve parçaları sektörlerine stratejik olarak bir devlet politikası geliştirmesi gerektiğine dikkat çekerek; sektörün uzun süredir yıllık 800 milyon dolarlık yatırımıyla bu yaklaşımı sonuca dönüştürecek pazar büyüklüğünde olduğunu ispatladığını kaydetti. Sektörde ikinci el makine ithalatının bir vakıa olduğunun altını çizen Aksoy, ucuz Uzakdoğu menşeli makineler ile ileri teknolojili Avrupa menşeli makinelerin sektörü zorladığını belirtti. Aksoy, “Geniş bir değerlendirme yaptığımızda, Türkiye plastik sektörü yatırımına ve istihdam oluşturmaya devam ettiğini görüyoruz. Makine sektörümüz, plastik mamul imalat sektörümüz kadar hızlı büyüyemedi, çünkü makine imalatçılarımız ithalat baskısı altında. Buna rağmen, yatırımların devam etmesi iyimserliğimizi korumamızı sağlıyor. Makine sektörümüze destek verilse, plastik sektörümüzün başarılarına bir de plastik işleme makinecilerimizin başarılarını rahatlıkla ekleyebiliriz. Geçmişte büyük başarılara imza atan makine imalatçılarımıza stratejik bir sektör önceliği verirsek tekrar başarı gelecektir” dedi. 

Global üreticilerin Türkiye’de makine üretmesi için özel teşvikler verilmeli!

Selçuk Aksoy, bu konuda öneriler de geliştirdiklerini belirterek, 2003-2013 arasındaki dönemde 6,4 milyar dolarlık makine teçhizat yatırımı yapılığını hatırlattı. Aksoy, Türkiye’nin en fazla makine sattığı ilk 10 ülkenin, dünya makine ithalinin de yüzde 15’ini yaptığı belirtilerek, daha fazla makine ithalatı yapan diğer ülke gruplarına odaklanılmasını önerdi. Türkiye’nin yetişmiş insan gücü ve üretim yeteneklerinin vurgulanarak, global üreticilerin Türkiye’de makine üretmesini sağlamak üzere özel teşvikler verilmesini de öneren Aksoy,  makinelerin yanı sıra bunların aksam ve parçaları sektörünün geliştirilmesinin de akılcı bir yol olacağını belirtti. KOBİ’lerden oluşan imalatçı profili nedeniyle bunun gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunun altını çizdi. Selçuk Aksoy, “Yüksek kalitede makine aksam ve parçalarını üretiyoruz ve daha da fazla üretebiliriz. Türkiye’nin bu anlamda bir üretim merkezi olması halinde kısa vadede bir çıkış yakalamış olacağız” dedi. 

Yıl sonunda 800 milyon dolar yatırım!

Plastik sektörü makine ve teçhizat yatırımının 800 milyon dolara ulaşacağı tahmininin yapıldığı raporda, sektörün 2011’de 885 milyon dolarla en fazla yatırım miktarına ulaştığı da hatırlatıldı. Makine teçhizat yatırımının 2014 ilk altı ayında 400 milyon dolar olduğu belirtilen raporda, bunun yüzde 26’sının enjeksiyon, yüzde 20’sinin ekstrüzyon, yüzde 35’inin presler ve diğer makineler, yüzde 13’ünün ise aksam ve parçalardan oluştuğu belirlendi. 

Raporda, ithalatın da artışını sürdürdüğü, yılın ilk 6 ayında plastik işleme makineleri ithalatının 289 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiği belirtildi. Yılsonu tahmininin ise yüzde 10 artışla 579 milyon dolar olacağı kaydedilen raporda, ihracatın da kısmi iyileşme gösterdiği ve yılsonunda yüzde 4 artışla 139 milyon dolarlık ithalata ulaşılacağı tahmini yapıldı. 

PLASFED raporunda, yılın ilk 6 ayında 45,8 milyon dolarlık makine aksam ve parçaları üretildiği, 19,7 milyon dolar ithalat, 11,4 milyon dolar ihracat ve 54,1 milyon dolar da iç pazar satışları ( plastik sektörünün aksam ve parçalar yatırımı ) gerçekleştiği de vurgulandı.