Saturday, Apr 27th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home News Neden campet?

Neden campet?

 

İnsan sağlığı ve güvenlik şartlarının çok katı olduğu ilaç endüstrisi uzun yıllardır, kullandığı polietilen malzemeden ve hatta camdan üretilen ilaç şişelerin içini Alman cam devi SCHOTT’un geliştirdiği SiOx(saf cam) kaplama teknolojisi ile kaplamakta, ilaç şişelerinin iç yüzeyi pürüzsüzleştirmekte ve polietilen malzemeyle ilacın temasını önlemektedir. 

Bu şekilde ilaçları çok daha sağlıklı bir şekilde muhafaza etmekte ve saf cam kaplaması sayesinde şişeyle ilacın kimyasal tepkimeye girmesini engellemektedir. Alman üretim hattı makineleri devi KHS’nin çalışmalarıyla bu teknoloji gıda sektörüne taşınmış ve Türkiye’de bu teknolojiyi kullanarak öncü olan firma şalgam suyu pazarının lideri Doğanay Gıda olmuştur. Doğanay Gıda Türkçe’ye CAMPET adıyla kazandırdığı bu inovatif ambalajı, Adana’da kendi tesislerinde üretmekte ve koruyucu ve renklendirici içermeyen limonatasını bu yenilikçi ambalajla tüketicinin beğenisine sunmaktadır. 

İçecek sektörüne yeni bir soluk

Cam şişelerdeki ürünlerin daha sağlıklı olması, özellikle son yıllarda daha da bilinçlenen Türk tüketicisinin bu ambalajdaki ürünlere yöneltse de gerek camın ağırlığı ve kırılma riski gerekse fiyatı yüzünden tüketicimiz yine pet şişedeki ürünleri tercih etmekte. Tüketici sağlığını ilk planda tutan ve kurulduğu günden beri kaliteli ve sağlıklı ürünler üretmeyi misyon edinen Doğanay Gıda; camın sağlıklılığını, petin hafifliği ve esnekliğiyle birleştiren Campet ambalajla Türkiye içecek sektörüne yeni bir soluk getirmiş oldu. Doğanay Gıda koruyucusuz limonatadan sonra başta şalgam suyu ve diğer ürünleri olmak üzere %100 taze sıkma portakal suyunu ve yeni çıkaracağı diğer ürünleri ile de Campet ambalajda tüketiciyle buluşacak. 

Peki nedir bu Campet? Nasıl oldu da esneyebilen ve kırılmayan bir cam kaplama bildiğimiz pet şişenin içine uygulanabildi? 

İşin sırrı KHS’nin Plasmax makinesinde saklı. Özetle anlatmak gerekirse; bu makineye giren standart pet şişelere hafif bir vakum uygulanıyor, aynı anda oluşturulan yüksek elektriksel alanla şişeler plasmax işlemine hazır hale geliyor. Gerekli şartlar sağlanınca şişenin içine verilen gaz halindeki saf SiOx(saf cam)darbeli mikrodalga ile iç yüzeye çok güçlü bağlar ile sıvanıyor ve Campet şişe ortaya çıkıyor. Şişeye ve cam kaplamaya ise bütün bu esnekliğini veren kaplanan camın kalınlığında gizli.100 nanometreden daha ince olan bir diğer değişle ortalama bir saç telinin 400’de 1’i kalınlığında olan bu ultra ince ve ultra esnek cam kaplama hiçbir şekilde kırılmıyor. Bu cam kaplama teknolojisi dünyada gıda, gıda teknolojileri ve ilaç sanayinde otorite kabul edilen Amerikan FDA, AB onaylı EFSA ve Japon JIAFE tarafından sıkı denetimlere tutulmuş ve hepsinden başarıyla geçmiştir. Yapılan laboratuvar testlerinde şişenin içindeki cam kaplamanın ultra esnekliği sayesinde 29,5 ton ağırlığa kadar hiçbir zarar görmediği de bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu çok çok ince cam tabaka çıplak gözle görülemeyip ancak ve ancak elektron mikroskobunda görülebilmektedir. Sosyal medyada sıkça sorulmakta olan geri dönüşüm sorularıyla ilgili olarak da; Campet şişeler pet geri dönüşüm kutularına atılarak yeni pet şişelere %100 geri dönüştürülebilmektedir. İç yüzeydeki cam kaplama geri dönüşüm tesislerinde uygulanan standart arındırma işlemleri sırasında pet şişeden tamamen ayrıştırılmaktadır.