Monday, Apr 29th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Article TEKNOLOJİ / TECHNOLOGY Haber3 Sesotec’den bir tesis daha

Sesotec’den bir tesis daha

Şişe malzemesini özel renkler (gümüş, opak, TiO2 renkli) açısından incelemek ve çok  düşük renk doygunluğuna sahip şişeleri tespit etmek için Sesotec FLASH teknolojisine  sahip VARISORT+ ayırma sistemlerREKIS Hırvatistan'da, Sesotec'in çok sensörlü ayıklama sistemleri kullanılıyor

Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne katılımı, diğer konuların yanı sıra geri dönüşüm konusuna da ülkeye önemli bir ivme kazandırdı. O zamandan bu yana amaç, AB'nin atık direktiflerini ve mevcut hedeflerini uygulamak ve her şeyden önce döngüsel ekonomiyi ulusal düzeyde ilerletmek oldu. AB'nin 2035 yılına kadar üretilen belediye atıklarının yüzde 65'inden fazlasını geri dönüştürme hedefi, sürdürülebilir bir döngüsel ekonominin yolunu açtı.

Döngüsel ekonominin aktif bir parçası olarak plastik ambalaj üreticileri

Plastik ambalaj alanından bir örnek, özellikle bu tür ambalajların distribütörlerinin ve üreticilerinin döngüsel ekonomiye ve dolayısıyla çevrenin ve kaynakların korunmasına katkıda bulunmayı bir görev olarak gördüklerini göstermektedir. Amaç, PET içecek ambalajı üretiminde geri dönüştürülmüş PET malzeme kullanmak ve payını sürekli artırmaktır. Geri dönüştürülmüş PET kullanırken saflık belirleyici faktördür. Çok çeşitli yeni ürünler ve özellikle içecek ambalajları için yalnızca saf ve yüksek kaliteli geri dönüştürülmüş PET kullanılabilir.

Gıda sektöründe kullanım için en yüksek kalitede rPET granülleri

Avusturyalı içecek üreticisi Steinrieser ve içecek üretimi için yeni kurulan Avusturya-Hırvat ticaret şirketi KIS pica d.o.o., Hırvatistan'ın Donja Dubrava bölgesinde atılmış plastik şişeleri yeniden işlemek üzere bir PET geri dönüşüm tesisi kurmak için güçlerini birleştirdi.

REKIS d.o.o. PET geri dönüşüm tesisi yılda 18.000 metrik tona kadar yüksek kaliteli rPET peleti üretiyor ve bu peletler daha sonra içecek şişelerinin üretiminde yeniden kullanılıyor. Hırvatistan'da plastik şişeler mevcut depozito sisteminin yanı sıra belediyelerin toplama noktaları aracılığıyla da toplanıyor. Ayrıca REKIS; Avusturya, Slovenya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nden toplanan plastik şişeleri tedarik ediyor.

Malzeme balyalar halinde preslenmiş olarak teslim ediliyor, ayrılıyor ve alüminyum kutulardan ayrılması için bir Eddy Current ayırıcısı aracılığıyla iletiliyor. Bu şekilde işlenen plastik şişelerden gıda sektöründe kullanılmak üzere saf PET malzeme elde etmek için çok aşamalı bir ayıklama işlemi gerçekleştiriliyor.

REKIS’te, Sesotec’in çok sensörlü ayıklama sistemleri, plastik şişeleri ve bir sonraki adımda plastik flakeleri türüne göre güvenilir bir şekilde ayırmak için kullanılıyor. Bu, yüksek kaliteli rPET granülü elde etmek için ön koşuldur.

Ayıklama öncesi ve sonrasında temiz PET'in pozitif tespiti için Sesotec VARISORT+  çok sensörlü ayıklama sistemiVARISORT+ çok sensörlü ayıklama sistemleri ile ön hazırlama

İlk adımda şişeler Sesotec VARISORT+ çok sensörlü ayıklama sisteminden geçiyor ve şeffaf PET şişelerin pozitif ayrımı gerçekleşiyor: PET plastik şişeler ve şeffaf şişeler çıkarılıyor ve bir sonraki ayıklama aşamasına gönderiliyor. İstenmeyen plastik şişeler aktif olarak ayrıştırılıyor ve daha sonra diğer tüm malzemelerle birlikte geri dönüş ayıklama aşamasına gönderiliyor. Bu ayıklama işleminin avantajı, hedef sonuç pozitif olarak tanımlanması ve toplanmasıdır. Taşlar vb. gibi diğer tüm malzemeler çıkarılır ve artık daha sonraki işlemlere engel olmaz.

Pozitif olarak ayrılmış şişelerin kalite ayıklaması

Kalite ayıklamada, malzeme akışından uzaklaştırmak ve gerekli sınıf saflığını sağlamak için malzeme yabancı maddeler açısından incelenir. İstenmeyen polimerlerin (örn. PVC, PE/PP) yanı sıra renkli PET, etiketli şişeler ve hatta metaller güvenilir bir şekilde tespit edilir ve reddedilir. Sesotec FLASH teknolojisi ile donatılan VARISORT+ ayıklama sistemleri, özellikle özel renklere (gümüş, opak, TiO2 renkli) sahip şişelerin yanı sıra çok düşük renk doygunluğuna sahip şişelerin de tespit edilmesini sağlar. Bu, iyi malzeme miktarında önemli bir iyileşme ve güvenlikte bir artışa yol açar.

İki ayırma sisteminden geriye kalan homojen olmayan malzeme başka bir VARISORT+ CMN çok sensörlü ayırma sistemine beslenir ve burada tekrar temiz PET için pozitif olarak ayrılır. Geriye renkli PET şişeler ve diğer atıklardan oluşan bir karışım kalır. Son olarak, malzeme granülatöre girmeden önce metalleri tanımlayan bir metal algılama cihazının kullanımının yanı sıra manuel bir kalite kontrolü gerçekleştirilir.

Bir sonraki adımda, ayrıştırılan malzeme parçalanarak flake haline getirilir. Bunu yıkama ve temizleme işlemleri takip eder. Parçalama işlemiyle üretilen PET pullarının ince ayıklaması Sesotec FLAKE PURIFIER+ CMN çok sensörlü ayıklama sistemi tarafından gerçekleştirilir. Metaller, açık renkler ve istenmeyen polimer türleri, güvenilir bir şekilde tespit edilir ve reddedilir. İyi malzeme kaybını en aza indirmek için, ilk geçişte reddedilen malzeme bir tesis şeridi üzerinden ayrılır.

Yüksek kaliteli, renkli ve saf rPET

REKIS Tesis Müdürü Filip Hozjan: "Sesotec multisensör ayıklama sistemleri tesisimizin kalbidir. Sadece güvenilir ve her şeyden önce hassas ayıklama, gıda sınıfı rPET granüllerini daha fazla işlenebilen yüksek kaliteli, renkli ve dereceli saf rPET elde etmemizi sağlıyor. Bu yüksek saflıktaki granüller içecek üreticileri tarafından yeni şişelerin üretiminde başlangıç malzemesi olarak kullanılıyor" ifadeleri ile memnuniyetini dile getiriyor.

Bir bakışta Sesotec

Sesotec gıda, plastik ve geri dönüşüm sektörlerindeki müşterileri için; yabancı madde tespiti, malzeme ayrıştırma ve analizine yönelik akıllı teknolojileri ve hizmetleriyle, kaynakların korunmasına ve üretim verimliliğinin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Şirket 1976'dan bu yana, en yüksek ürün kalitesinin sağlanmasından, katma değerin en üst düzeye çıkarılmasına ve kaynak israfının en aza indirilmesine kadar çeşitli zorluklara yüksek teknolojili yenilikçi çözümler geliştirmek ve oluşturmak için dünyanın dört bir yanındaki müşterileriyle işbirliği yapıyor. Sesotec, Almanya'daki merkezinin yanı sıra Singapur, Çin, ABD, Hindistan, Kanada ve Tayland'da toplam altı yan kuruluş tarafından temsil edilmekte ve TÜRKİYE başta olmak üzere tüm büyük küresel pazarlarda 60'ın üzerinde SOMPLAST gibi satış ortağına sahiptir.